Rozveselte stěny

2281 Tipy a triky

Záleží jen na vás, zda se rozhodněte pro malování nebo si pohrajete se strukturou stěny pomocí nové omítky. Že nemáte chuť pouštět se do špinavých prací? V tom případě volte tapety. Inspirujte se a vytvořte si z vašeho domova útulné místečko, kde se budete cítit skvěle, nejen díky výměně nábytku!

Módní trendy se nevyhýbají ani povrchové úpravě stěn v interiéru. V poslední době vítězí barevné efekty tón v tónu, dosažené použitím různých nástrojů k nanášení barvy nebo barevných omítek. Obdobné motivy najdete i mezi tapetovými vzory. Zatím nevyšly z módy pásky a pruhy nebo výrazné barvy akcentující jednu stěnu nebo prvek v interiéru. Z barev se nejčastěji objevují světle odstíny zelené a fialové a ze sytých teplých barev odstíny červené, oranžové a žluté, někdy v kombinaci se světle šedou.

 

 

Vymodelujte se prostor barvami

S barvami si můžete doopravdy pohrát a místnost vytvarovat. Můžete jí opticky prodloužit či ji rozšířit, rozčlenit nebo zjednodušit. Je již téměř obecně známé, že světlé barvy jako bílá a světlejší odstíny žluté místnost opticky rozšiřují a zvětšují. Naopak tmavé odstíny, ale i výrazná červená nebo oranžová ho zmenšují. Při volbě výrazných barev je třeba velká opatrnost, protože jejich přemíra v jedné místnosti může působit spíš chaos než dojmovou korekci prostoru. Proto volte jednu barvu dominantní a jednu až dvě doplňkové. K výběru syté barvy je třeba odvaha, ale pokud zvýrazníte jen jeden prvek, ať už jednu celou stěnu nebo její část, může být výsledek velmi efektní. Nezapomeňte, že u stěn v tmavších odstínech lépe vyzní světlý nábytek. Stěny nemusí být jednobarevné, můžete klidně popustit uzdu své fantazii. Novodobé nátěry poskytnou mnoho zajímavých a originální výrazových možností, jak ztvárnit obývací pokoj, od jednotlivých barev přes vytváření efektů různými nástroji, například hřebenem, mořskou houbou či bavlněnou látkou, až po věrné napodobeniny struktury kamene, dřeva, kůže nebo plátna. Nehledejte přesný návod, nechte se unést vlastními pocity.

Podklad je základ

Před začátkem těchto téměř uměleckých prací však nepodceňte přípravu podkladu, pomocí jemným sádrových stěrek můžete dosáhnout téměř dokonalé hladkosti. Před odstraněním nerovností a trhlin ošetřete podklad penetračním nátěrem pro sjednocení nasákavosti a pevnosti povrchu. Hladký povrch je však jen jedno z možných řešení. Druhým je možnost pohrát si se samotnou strukturou stěny. Jemné sádrové stěrky a dekorační tmely můžete různými technikami a nástroji upravovat do nepravidelných reliéfů nebo pomocí šablony vytvářet i pravidelnou strukturu.

Dekorativní omítky

Omítky samy o sobě patří k základním druhům opravy stěn. K dekoraci stěn v interiéru se nabízí široká škála struktur povrchu. Hlazené štukové omítky s jemnou zrnitostí působí upraveně a elegantně a jsou ideálním podkladem pro nátěry i pod tapety. Můžete zvolit i barevné tenkovrstvé omítky. Jejich výhodou je, že případné poškození není tak viditelné, protože tyto omítky jsou barevné v celé své tloušťce.

Kromě hlazení dekorativních omítek si podle způsobu úpravy můžete vybrat mezi rýhovanými, škrábanými nebo stříkanými povrchy. Než se pro některý z nich rozhodnete, dobře se rozmyslete. Čím výraznější struktura stěn, tím obtížněji se kombinuje se vzorovanými textiliemi a jinými bytovými doplňky.

 

Tapety, královny stěn

Dá se říci, že tapety dnes prožívají svou renesanci. Nové druhy tapet jsou mnohem kvalitnější než jejich předchůdci. Oceníte to nejen u jednoduché aplikace, ale i při pozdějším bezproblémovém snímání. Jsou omyvatelné, prodyšné a vhodné pro všechny typy podkladů. Jejich další výhodou je překrytí menších nerovností a puklin ve stěně. Celkový design je jedinečný a v porovnání s malbou máte jistotu, jaký bude výsledný efekt. Výjimečný vzhled nabízejí tapety z vláknité buničiny, které můžete i desetkrát natřít. Mají reliéfní vzhled a barevným nátěrem můžete docílit mimořádných efektů. Pokud použijete lak se zlatou barvou, získáte atraktivní metalické odstíny.

Za skutečně nevšední úpravu stěn v interiéru můžeme označit takzvané tekuté tapety z přírodní kůže, které by se svým vzhledem a složením mohly spíše řadit mezi omítky. Nanášejí se válečkováním, kletováním nebo stříkáním podobně jako textilní tekuté tapety. Jsou prodyšné, mají velmi dobré tepelné a zvukově izolační vlastnosti. Velmi lehce se opravují i odstraňují. V případě znečištění však tuto tapetu nezkoušejte umývat, může se čistit vysáváním nebo kartáčem.

Při výběru barev musíte zohlednit:

orientaci ke světovým stranám a oslunění místnosti

rozměry řešeného prostoru

účel, k jakému bude prostor využíván

zařízení místnosti

účinky přirozeného osvětlení

vlastní pocity, povahu a temperament

Přečtěte si také

  • Půdní vestavba - Jak si poradit s podkrovím?
    2018-04-26 3939

    Chystáte koupi podkroví, abyste si v něm vybudovali snové bydlení? Na jaká úskalí můžete narazit a hlavně jak si s nimi poradit? Vyzpovídali jsme pro vás architekta!

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3426

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Světlo jako lék podle Feng Shui (či Feng Šuej)
    2018-07-10 1895

    Učení o harmonickém bydlení tvrdí, že dobře osvětlená místnost přináší i dostatek pozitivní energie. Toto tvrzení však nestačí, pozitivní energie nefunguje na stisknutí vypínače.

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste