Seriál Jednoduchý úklid: péče o zrcadlové a prosklené plochy

1731 Tipy a triky

Dodávají mu originální vzhled a mnohdy mou být i designovými prvky. Zrcadla slouží nejen k tomu, abyste v nich mohli kontrolovat svůj vzhled, ale také dokážou místnost opticky zvětšit a přinést do něj více světla. Skleněné výplně zase prostoru dodají vzdušnost. Jak si s čistěním zrcadel a skla poradit?

Zrcadlo vyžaduje citlivou a jemnou péči

Život bez zrcadel si asi jen těžko dokážete představit. Své místo mají nejen v koupelně, ale také třeba v předsíni. Často se objevují také na posuvných dveřích šatních skříní. Ve stojacím provedení mohou stát třeba v ložnici.

Co jste o zrcadlech možná nevěděli

První plochá skleněná zrcadla se objevila již ve středověku, a to v Benátkách. Ostatně Benátčané byli v tomto oboru mistři. Tehdy patřila benátská zrcadla k těm nejdokonalejším na světě. Odrazu a lesku mistři dosáhli potřením zadní vrstvy speciální směsí rtuti a cínu, což byl přísně tajný, ale také nebezpečný recept. V té době bylo zrcadlo vymožeností dostupnou jen pro nejbohatší vrstvy. K jeho masovému rozšíření došlo až v 19. století, a to díky chemikovi Justusovi von Liebigovi, který přišel na to, jak pokrýt zadní vrstvu stříbrem pomocí dusičnanu stříbrného. A tak se zrodila zrcadla, jaká známe dnes, ale také problém, jak je udržovat lesklá a čistá.

Čištění velkých i malých zrcadel

Šmouhy a drobnější znečištění ze zrcadla odstraníte pomocí měkkého hadříku namočeného do vlažné vody. Hadřík je potřeba dobře vyždímat a následně jím ošetřit zrcadlo. K doleštění vám bude stačit suchý měkký hadr, ideálně utěrka z mikrovlákna. Pro čištění zrcadla suchou cestou použijte čisticí vatu.

Odolnější špínu můžete odstranit pomocí několika přísad, které máte určitě doma.

  • Na zrcadlo naneste pěnu na holení, nechte ji chvíli působit, a poté zrcadlo vyleštěte.
  • Na mastné skvrny skvěle zafunguje roztok z octa a vody.
  • Vyrobit si můžete také domácí čistič. Do rozprašovače nalijte 1 l vody, 100 ml octa, 50 ml lihu a pár kapek tekutého mýdla.
  • Pro dokonalý lesk použijte rozkrojený brambor či olivový olej.
  • Rozjasňující efekt má také vyluhovaný silný čaj se slanou vodou.
  • Zrcadlo můžete také perfektně vyčistit kávovými filtry nebo sodovku.
  • Se špínou a nečistotami jednoduše zatočíte, když na plochu nastříkáte osvěžovač vzduchu a následně zrcadlo vyleštíte.

Nezapomeňte také správně pečovat o rám zrcadla. Plastový či laminátový stačí otřít vlhkým hadříkem, na rám dřevěný použijte prostředky, které jsou určeny pro péči o dřevo.

Na co si dát při čištění zrcadla pozor?

Na zrcadla můžete použít také přípravky pro čištění skla a oken. Nezapomínejte ovšem na to, že zrcadlo je mnohem citlivější. Proto je potřeba sáhnout po méně agresivních prostředcích. Nešetrné zacházení může vést k poškození vrchní vrstvy stříbra a k tvorbě černých fleků, kterých se již nedá zbavit. Na zrcadla nepoužívejte kyselé prostředky ani ty, které obsahují chlór. Někdy se doporučuje zrcadlovou plochu leštit novinami. Nezapomeňte však, že hrany novin jsou poměrně tvrdé a ostré, takže zrcadlo mohou poškrábat.

Údržba skla není složitá, ale záleží na povrchové úpravě

Skleněné prvky v interiéru jsou bezpochyby krásné a pro oko zajímavé. Pokud pomineme dekorativní prvky, najdete sklo především na nábytku (konferenční stolky, prosklené vitríny) a na dveřích. Výjimkou nejsou ani prosklené stěny či zábradlí. Každý zná čiré neboli průhledné sklo, které se v domácnosti používá nejvíce. Ovšem existují také skla:

  • mléčná,
  • pískovaná,
  • gravírovaná.

Mléčné sklo vzniká leptáním a pískované za pomoci otryskání skla proudem speciálního písku, který v něm vytvoří mikroskopické prohlubně. Pískování může být celoplošné nebo částečné, čímž vznikají zajímavé dekory. Gravírování je metoda, kdy se do skla za pomoci brusného kotouče „kreslí“ různé motivy.

Jak správně o sklo pečovat

Údržba se liší podle toho, o jaké sklo se jedná.

U mléčného skla se doporučuje používat jen teplou vodu a hadřík, který nepouští vlákna. V případě, že by bylo sklo více zašpiněné, můžete do vody přidat běžný saponát na mytí nádobí. U čirého a gravírovaného skla není od věci saponát přidat hned v úvodu mytí.

Údržba pískovaného skla se od ostatních trošku liší. Na mytí je nejlepší použít utěrku z mikrovlákna či měkkou houbičku bez drsné plochy a teplou vodu. Stejně jako u jakéhokoliv jiného skla i zde platí zákaz používání abrazivních přípravků. Pokud je sklo příliš špinavé, můžete do vody přidat kapku mycího prostředku. Dejte si však pozor, aby voda nepěnila. Pískované sklo se musí mýt vždy po celé ploše, a to i v případě, že je špinavé jen na malém kousku. Sklo myjte shora dolů vždy s minimem vody. Velké množství vody by mělo po uschnutí za následek nevzhledné mapy. Pro sušení použijte čistý měkký hadřík.

Jak si poradit s odolnými nečistotami na skle či zrcadle?

Pokud je na skleněném povrchu vrstva špíny, která má voskovou konzistenci, můžete ji odstranit pomocí roztoku, jenž si jednoduše vyrobíte doma. Potřebovat budete:

  • dva šálky vody pokojové teploty,
  • čtvrt šálku octa,
  • půl šálku tekutého mýdla na nádobí.

Alternativním receptem pro odstranění špíny voskové konzistence je:

  • jedna polévková lžíce alkoholu,
  • jedna polévková lžíce bílého octa,
  • jeden a půl lžičky kukuřičného škrobu,
  • jede šálek vlažné vody.

Roztok uchovávejte v rozprašovači a před použitím vždy dobře protřepejte.

Čas od času se stane, že některé prostředky nejsou s to odstranit zbytky barvy, lepidlo nebo jiné skvrny. V tomto případě můžete sáhnout po holicím strojku s jednou žiletkou. Ta z povrchu odstraní usazeninu, aniž by jej poškrábala. Po odstranění plochu očistěte jakoukoliv čisticí tekutinou.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste