Seznamte se s oblíbenými vánočními trendy nejen pro rok 2023

3472 Tipy a triky , Trendy

Vánoční svátky se co nevidět přihlásí o slovo, a tak je na čase si zjistit, jaké jsou nejnovější vánoční trendy v barvách, zdobení stromečku i přípravě vánoční tabule pro tento rok. Navíc přidáme i nejoblíbenější styly, které nepodléhají diktátu posledních trendů.

Objevte trendy letošních Vánoc

Nadčasové i současné trendy ve vánočních ozdobách a dekoracích

Co pro letošní rok vymysleli nadšenci do interiérového designu? Jde hned o několik stylů, ze kterých si vyberou jak zastánci klasiky, tak ti, kteří jdou rádi s dobou. Každý směr však vede k tomu, aby u vás doma panovala slavnostní vánoční atmosféra.

Základní neutrální barvy a ozdoby, které přináší klid a pohodu

Podle jednoho z vánočních trendů se rok 2023 neponese ve výrazných, zářivých a křiklavých barvách. Otevřete svůj domov uklidňujícím tónům. Mezi letošní vánoční barvy rozhodně patří tlumená šedá, bledě modrá a jemné krémové tóny. Tyto decentní odstíny navodí elegantní a klidnou atmosféru. Navíc dají vyniknout dalším prvkům vaše interiéru. Jako vánoční ozdoby volte lesní zvířátka (sovy, soby, veverky, ptáčky). Nezapomeňte ani na vánoční koule v decentních barvách.

Vintage, které vás obejme nostalgickou náručí

Nostalgie je trendem výzdoby nejen vánočního stromečku pro rok 2023. Proč právě vintage? Protože do domovů přináší kouzlo dávných dob. Zkuste zapátrat na půdě rodičů či prarodičů a hledejte retro ozdoby, vintage hračky a klasické vánoční motivy. Máme na mysli zejména figurální vánoční ozdoby, jako jakou andělíčci, autíčka, sněhuláci nebo šišky. Pokud nic nenajdete u rodičů, můžete navštívit některé z oblíbených vetešnictví.

Vánoce ve stylu filmového trháku Barbie

Mezi letošní vánoční barvy rozhodně patří sladká růžová, která doslova zaplavila společnost po uvedení filmu Barbie. Troufáme si říci, že letos růžová nahradí tradiční zelenou a červenou barvu. Jde o odvážné prohlášení, která slavnostní náladě přináší prvek radosti. A s čím ji nejlépe zkombinujete? S modrou barvou. Udělejte si letošní Vánoce v modro-růžovém pojetí. Růžová dodá moderní šmrnc. Kromě modré jí můžete zkombinovat také se zlatou a stříbrnou. Pro vaše okolí bude toto pojetí svátků vskutku zábavné a nečekané. Trendy vánoční ozdoby na stromek v růžové barvě mohou mít podobu plameňáků, donutů, bot ve stylu „kecky“ nebo domácí pantoflů s králičí hlavičkou.

Otevřete cestu růžové barvě

Klasická krása, která pramení z přírody

Výzdoba inspirovaná přírodou je stálicí posledních několika let. Nejinak tomu bude i letošní rok. Hlavní roli budou hrát letos prvky lesa. Proto myslete na šišky, rustikální dřevěné vánoční dekorace nebo girlandy vyrobené z větviček a bobulí. Útulnou atmosféru do svého domova propašujete v podobě stromečkové sukně z umělé kožešiny a vánočními ozdobami se zvířecími a přírodními motivy. Dívejte se po králíčcích, šiškách, listech nebo ptáčcích. Přírodní prvky přinesou do vašeho domova během mrazivých zimních dní teplo a pohodu.

Trendy vánoční stromečky v bílé barvě

Vánoční svátky jsou především o harmonickém spojení šarmu a kreativity. Ať už upřednostňujete uklidňující jemné tóny neutrálních barev, je vám blízké vintage, milujete růžovou, nebo jste podlehli kráse lesních dekorací, bílá barva dodá vánočnímu stromku nádech, který vyhovuje každému. Ozdobte větvičky nejen bílými koulemi, ale také figurálními motivy v bílé barvě. Co takhle roztomilý bílý zajíček, medvěd, pejsek nebo třeba brusle?

Kdy začít chystat a zdobit vánoční stromeček?

V poslední době se začínají vánoční stromky zdobit čím dál dříve. Zatímco během viktoriánské doby se stromky stavěly a zdobily až odpoledne na Štědrý den, v poslední době se v domácnostech načančané stromečky objevují už 31. listopadu. Nejčastěji se umisťují do obývacích pokojů nebo velkých jídelen.

Podle psychologů není dřívější zdobení vůbec na škodu. Brzká vánoční výzdoba prodlužuje vzrušení ze svátečního období. Působí jako kotva nebo cesta ke starým magickým emocím, které se pojí s vaším dětstvím, takže vás dělá šťastnějšími. Díky dřívějšímu vánočnímu dekorování se ve vašem mozku zvyšuje hladina dopaminu, tedy hormonu tzv. dobré nálady.

Někdo se do výzdoby a dekorování pouští první adventní neděli, která pro rok 2023 vychází na 3. prosince. Vánočnímu „šílenství“ však lidé propadají nejčastěji druhou prosincovou sobotu. V některých domácnostech se vánoční dekorace objevují až 12 dní před Štědrým dnem.

Někdo vánoční stromeček zdobí již na konci listopadu

Trendy ve výzdobách vánočního stromečku 2023

Máte každý rok živý stromeček, nebo používáte stromek umělohmotný? V zahraniční se velké oblibě těší tzv. Grow and Stow umělý vánoční stromek. Co to znamená? Stromek se skládá ze dvou částí, které se do sebe zasunou. Následně se stromeček připojí k elektrické síti. Po zapojení začne stromeček růst a nabývat na objemu, takže nemusíte ztrácet čas s načechráváním větviček. Po vypnutí z elektřiny se stromeček zmenší, což usnadňuje skladování.

Co se týče barvy vánočního stromečku, máte na výběr hned několik provedení. Pro které se rozhodnete vy?

  • Přírodní barvy a materiály – zvolte girlandy z dřevěných korálek a zdobení sušeným ovocem. Slavnostní nádech stromečku dodáte skleněnými ozdobami s matnou povrchovou úpravou. Oblíbenými barvami jsou krémové tóny, zelená, bílá a vínová.
  • Bílá barva – hitem posledních let jsou zelené vánoční stromečky se zasněženou úpravou. Bílé jsou obvykle konce větviček, takže stromeček vypadá, jako byste jej právě přinesli z lesa. Skvěle si rozumí s bílými, zlatými, starorůžovými a hnědými dekoracemi.
  • Zdobení třpytivými lamelami – toto pojetí bylo charakteristické zejména pro minulý režim. Moderní doba od něj dala ruce pryč. V posledních letech se však blýskavé lamely opět hřejí na výsluní. Ozdobený stromek doslova zasypete proužky lesklé fólie, která mu dodá třpyt a objem.
  • Jednoduché mašlování – pokud patříte mezi minimalisty, můžete větvičky stromku ozdobit jen mašlemi ze stuh. Vyberte stuhy různých materiálů, například sametovou, šifónovou nebo saténovou.
  • Vánoční stromky v tmavých barvách – přestože je zelená barva tmavá sama o sobě, budou si s ní dobře rozumět vánoční koule v černé, tmavě zelené, vínové, tmavě modré, šedé a černé barvě. Abyste stromečku dodali punc luxusu, nezapomeňte na hustý řetěz LED vánočního osvětlení.

Přírodní materiály a barvy nikdy nezklamou

Inspirace pro vánoční stůl

Ruku v ruce s designovým pojetím vánočního stromečku by měla jít i sváteční tabule. Stůl se snažte ladit do barev, které najdete i na stromečku. V poslední době se deska stolu nezakrývá ubrusem. Doprostřed se položí jen minimalistický běhoun, který zároveň slouží jako prostor uspořádání vánočních dekorací.

Na běhoun můžete položit girlandu z větviček, ale také třeba svíticí vánoční dekorace. Perfektně vypadají elektrické čajové svíčky nebo lucerny. Rozhodnout se můžete i pro svícny s vysokými svíčkami.

Než začnete stůl dekorovat, nejprve prostřete. Tak zjistíte, kolik budete mít prostoru pro dekorace. Nezapomeňte, že na stole bude několik druhů talířů a sklenic. Dekorace by neměly bránit v pohodlném hodování. Můžete jít cestou minimalismu a stůl vyzdobit jen několika svícny a snítkami větviček. Nic nezkazíte ledabylým rozložením vánočních koulí nebo třpytek. Látkové ubrousky provlečte kovovým kroužkem, který je sám o sobě decentní dekorací.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste