Šup s botami do botníku i jinam – 3. díl

Boty můžete uložit i v ložnici

Ve třetí části naší série, ve které se věnujeme ukládání obuvi na všemožná místa, vám opět naservírujeme čtveřici ověřených tipů. Tyhle tipy oceníte doma, ať už máte honosnou předsíň, kde hravě uložíte několik desítek párů bot, nebo se musíte spokojit s menší předsíňkou s minimem místa na odkládání obuvi i dalších věcí. Platí, že ne všechny tipy jsou pro každého, ale určitě si najdete něco, co vám sedne. Jak první se mrkneme na alternativu, která potěší všechny s malou předsíní. Dáme vám totiž tip na úložný prostor pod postelí, kam můžete do šuplíku uložit minimálně sezónní obuv. Druhým tipem bude naopak odvážné vystavení nejhezčích párů bot, které doma máte. Využijete ho hlavně v domě nebo mezonetovém bytě. Hlavní roli tu totiž budou hrát schody. Pak přijde na řadu praktický tip na využití malých prostorů, které většinou leží ladem. Je jedno, jestli jde o niky, zákoutí nebo prostor pod schody. Nakonec se můžete inspirovat i čtvrtým bonusovým tipem, který pro vás nachystáme za odměnu v závěru článku. Příjemné počtení.

Schovejte si sezónní boty do ložnice

Jestli doma bojujete s prostorem, skoro určitě budete potřebovat místo mimo předsíň. Tam byste totiž všechny své boty a obuv ostatních členů domácnosti neměli šanci uložit. Naštěstí předsíň není ani zdaleka jediným místem, kam můžete boty ukládat. Jasně, ty, ve kterých plánujete denně nebo několikrát týdně vyrazit ven, asi nebudete schovávat na těžko dostupné místo, ale u ostatních můžete takovou možnost minimálně zvážit. Ušetří vám to dost místa a nervů. Nebudete totiž muset přehrabovat hromadu bot, když budete spěchat na důležitou schůzku nebo budete potřebovat chytit vlak, abyste s kamarády vyrazili na čundr. Jedním z ideálních míst na méně často používané boty je šuplík pod postelí. Tam se vejde ledasco. Kromě obuvi můžete přidat například i sezónní oblečení. Aspoň pak před prvním výletem na lyžovačku půjdete najisto pro boty i oteplovačky.

Pohorky v ložnici

Kromě sezónních věcí můžete šuplík v ložnici pod postelí využít taky na drobné doplňky. Asi je jasné, že sem nebudete moct společně s doplňky dávat kanady nebo pohorky, ze kterých chtě nechtě občas nějaký ten prach nebo písek odpadne, i kdybyste je po každém výšlapu cídili třeba půl dne. Takže raději volte boty pro krásu. Tím máme u žen na mysli lodičky a další společenskou obuv na kulturní akce nebo do kanceláře. Pokud takové páry bot doma mají i pánové, je šuplík pod postelí ideálním kandidátem na jejich uložení. Jestli takové páry bot vytahujete jen na speciální příležitosti, platí to dvojnásob. Když byste chtěli mít jistotu, že se vám boty a doplňky v podobě psaníček, šátků, rukavic nebo kravat nepomíchají, můžete šuplík rozčlenit pořadačem. Pak bude mít vše své místo a nic se nepomíchá.

Důležitou součástí téhle chytré schovávačky na boty i jiné drobnosti jsou pevné dno, boky a plně krytý vrch. Kdybyste měli přihrádku pod postelí z jakékoliv strany nekrytou, mohlo by se vám snadno stát, že po delším čas nepoužívání najdete své oblíbené bílé tenisky nebo lodičky v našedlém kabátě z prachu, vaše výstavní kabelka s flitry by na plese nemohla sbírat chválu, protože by se neleskla jako pečlivě vyleštěné zrcátko a kravata s patinou by taky neuhranula nikoho z vašich známých ani důležitých obchodních partnerů. Proto důsledně dbejte na to, že všechny vaše příležitostné kousky oblečení a obuvi budou uložené v plně uzavíratelném šuplíku, který nahradí botník i skříň a uchová vaše vzácné věci v perfektní kondici pro každou příležitost.

Udělejte z nevýhody výhodu a boty vystavte

Jestli máte pocit, že tolik párů bot nemáte kam dát, i kdybyste se stavěli na hlavu, nemusí to znamenat prohru. Stačí z nevýhody udělat výhodu. To můžete lehce zařídit, pokud máte ve sbírce elegantní páry lodiček, polobotek, tenisek nebo jiných bot, které mají co ukázat. Ideální samozřejmě je, když budou ctít určité barevné rozpětí, abyste pak nemuseli dávat na odiv boty všech barev duhy. I to by kdyžtak šlo, ale pak doporučujeme seřadit boty tak, aby blízko sebe byly právě barvy, které za sebou na barevné škále i duze jdou. Tím naopak ukážete, že máte velmi široký výběr krásných kousků pro každou příležitost a ke každému myslitelnému oblečení. Na začátku si tedy budete muset vybrat, kterou cestou chcete jít – jestli vystavíte maximum možných párů, abyste ukázali, co všechno máte, nebo ukážete jen top kousky, například světově proslulých značek.

Střevíčky vystavené na stoličce v předsíni

Jakmile budete mít rozhodnuto, které kousky budou ty pravé k vystavení, je načase najít jim perfektní místo, kde můžou dělat parádu. Nám se osvědčily schody, kde boty nádherně vyniknou. Ideální je samozřejmě vnitřní schodiště v domě nebo bytě, kdy jsou schody světlé a boty jsou povětšinou sytě barevné. Pak je kýžený efekt nejvýraznější. Pokud chcete vsadit na eleganci, skvěle vypadají především dámské lodičky na vysokém podpatku. Ty totiž opticky krásně vyplní prostor schodu, a navíc vytvoří diagonálu z jednoho schodu na nejbližší nad ním. Když takhle nad sebe vyrovnáte několik párů lodiček, získáte pozoruhodný ozdobný prvek po straně schodiště. Oko nejednoho člověka, který k vám přijde na návštěvu určitě potěší harmonie a odvážné umístění vašich nejlepších párů bot.

Když budete chtít efekt s dokonalou výstavkou bot ještě umocnit, můžete svislé plochy schodů polepit tapetami nebo nálepkami s elegantním motivem. Nejčastěji lidé v takovém případě volí květiny, které jsou univerzálním znakem krásy. Když si dobře promyslíte barevné kombinace, můžete přesností v detailech a barvách střídat schody, které budou mít jistý odstín jako podklad na svislé ploše, zatímco jinou barvu budou mít boty stojící na něm. Další schod pak uděláte co do barev přesně obráceně. Představte si například béžový podklad s červenými kvítky na tapetě na schodu, na kterém stojí lodičky v azurové barvě, o schod výš to bude opačně – pozadí schodu bude azurové, zatímco střevíčky se budou hlásit o slovo červenou nebo béžovou barvou. Takových kombinací samozřejmě můžete vykouzlit libovolný počet.

Vytvořte úložný prostor, kdekoliv to jde

Pamětníci a naši předci vždycky měli doma nějakou tajnou schovávačku, kam by mohli v případě nouze zašít nejdůležitější potraviny a cennosti. To bylo hlavně v první polovině dvacátého století, kdy kvůli dvěma válkám lidé našli způsob, jak zachránit aspoň klíčový majetek, aby přežili. Vy naštěstí podobnou věc řešit nemusíte, ale to nic nemění na faktu, že se můžete ve vynalézavosti našich předků inspirovat. Například nenápadný a malý šuplík v nevelkém prostoru pod schody může snadno pojmout několik párů bot. Dost záleží na typu a velikosti obuvi. Podobně můžete boty uložit například pod falešný sokl lavice v předsíni, kde ve skutečnosti bude zásuvka – sice nizoučká, ale tenisky, sandály a žabky tam vejdou hravě. A takových míst bychom v domácnosti našli bezpočet. Záleží na vás a vašich možnostech i fantazii.

Hromada bot v plastovém koši na prádlo

Samozřejmě tady platí, že je potřeba myslet na praktickou stránku věci. Jasně, můžete si v mezidveří vybudovat falešné okno v horní části dveří a mezi dvojitými dveřmi si vykouzlit komůrku, kam budete schovávat, co bude třeba. Takhle to za války fungovalo v celku dobře. Ale určitě by se vám tam nechtělo několikrát do roka, nebo dokonce častěji, lézt pro boty či jiné maličkosti. Stejný příběh je se schovkou pod trámem v podlaze nebo naopak na půdě. Všechno jsou to skvělá místa na dlouhodobé uložení dopisů, cenných papírů, peněz nebo cenností, ale v případě často nebo i občas používaných věcí je to hrozně nepraktické. Takže pokud nevíte, kam boty upíchnout, raději volte konzervativnější skříňku nebo obyčejný botník. Třeba i na kraji kuchyně nebo obýváku, když nevleze na chodbu.

Pro dospělé a dostatečně vysoké členy domácnosti můžete využít prostor pod stropem. Tady to bude hlavně pro sezónní boty, protože jinak by opět tip narazil na nepraktičnost. Ale pokud máte problém s nedostatkem místa v botníku, protože nemáte kam dát přes rok zimní boty, může to být řešení. Pro někoho to bude určitě příjemnější, než kdyby měl využít alternativu v podobě odnášení bot do sklepa. Jen musíte počítat s tím, že v případě úložného prostoru pod stropem se vám bude na chodbě hodit stupínek, stolička nebo schůdky, abyste nemuseli boty nad hlavou hledat jen po hmatu.

Pověste boty místo dekorací a nechte je zazářit

Teď zaujmeme všechny ženy a milovníky mistrně laděných křivek obuvi, kteří se nadchli už u tipu se schodištěm. Bonusový tip tentokrát věnujeme propojení praktického uložení a mimořádně netradiční výstavky dekorativních předmětů. Představte si ve své předsíni nebo i jinde na stěně římsy, na které byste mohli snadno zavěsit lodičky nebo i jiné typy bot. Ve výsledku byste tak ve výši očí nabídli komukoliv, kdo přijde na návštěvu, detailní pohled na vaše nejlepší boty. Pokud v případě vystavení obuvi na schodech nebylo zřejmé, jakým fandíte značkám, tady už by určitě nikdo nepochyboval. Tím vás samozřejmě nenavádíme ke snobství, ale proč neukázat, na co máte a v čem si rádi vyjdete, když je příležitost.

Elegantní lodičky v různých barvách

Stejně jako boty můžete na takovou římsu zavěsit třeba letní outfit nebo klobouky, pokud je nosíte. Hodí se i na pověšení drobností v podobě broží, kabelek, psaníček nebo jiných dekorací. A kdyby vám tyhle ozdobné kousky byly přece jen málo, můžete klidně sem tam řadu oblečení a obuvi proložit obrázkem nebo fotkou. Vykouzlíte si tak vlastní osobitou galerii, která vám bude doma v předsíni, případně i jinde, dělat zaručenou parádu.

Tím jsme se dostali na konec třetí části naší série. Pokud jste minuli některý z předešlých dílů, určitě se k nim vraťte, abyste měli přehled o všech dvanácti tipech. Pak se budete moct snadno rozhodnout, kterou cestou byste si chtěli nově boty v předsíni ukládat vy, aby se situace kolem dveří zpřehlednila a zpohodlnila nejen pro vás, ale i pro vaše návštěvy. A až budete mít vylepšení hotové, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste