Už dávno nejsou koupelny jen bílé: jaké barvy do koupelny jsou trendy?

Vybíráte vhodnou barvu dokoupeny? Zatímco několik dekád dominovala bílá, v současné době si na barevné paletě našly místo také pastelové barvy a tmavší odstíny. Podle čeho vybrat interiérovou barvu do koupelny? Zejména podle velikosti koupelny, počtu oken a podle vašeho charakteru.

Koupelna nemusí být jen bílá

Jaké barvy do malé, nebo velké koupelny?

Svoji koupelnu můžete obléct do tmavého i světlého hávu. Záleží na tom, jak prostorná koupelna je a kolik v ní je přirozeného světla. Do malých koupelen se obvykle doporučují světlé malířské barvy, ale pokud máte jasné nebo pestré kachličky, není důvod, abyste pro výmalbu nepoužili tmavší tóny. Do prostorných koupelen s několika okny se nebojte aplikovat tmavé odstíny. Na co ale pamatujte vždy? Aby barva do koupelny byla voděodolná.

Check list pro výběr nejlepší koupelnové barvy

Než uděláte definitivní rozhodnutí, sepište si dotazník s důležitými otázkami. Vaše odpovědi vám v otázce volby barvy napoví. Co všechno by měl „check“ list obsahovat?

  • Rozměry koupelny,
  • design koupelny,
  • barevné schéma nábytku, který máte aktuálně v koupelně,
  • počet, velikosti a umístění oken v koupelně,
  • svítidla a doplňky.

Kdy se rozhodnout pro světlé a kdy pro tmavé barvy?

Volba tmavých, nebo světlých odstínů se odvíjí od různých proměnných. Zamysleli jste se někdy nad těmito faktory?

Světlé barvy použijte, když:

  • dáváte přednost vzdušnosti, lehkosti a celkové jednoduchosti,
  • máte malou koupelnu,
  • líčíte a oblékáte se v koupelně.

Tmavé barvy použijte v případě, že:

  • si libujete ve výrazných a tmavých barvách, které se objevují i ve zbytku vašeho interiéru,
  • máte velkou a širokou koupelnu,
  • koupelnu pro líčení a oblékání využíváte jen občasně,
  • chcete dát koupelně symetričtější vzhled,
  • tmavá barva doplní celkový design koupelny,
  • v koupelně máte alespoň 2 okna.

Obecně se do koupelen doporučují světlejší odstíny, jelikož s sebou přináší pozitivní energii a dokážou ji opticky zvětšit.

Bílá barva v koupelně opticky zvětšuje prostor a navozuje pocit čistoty

Popusťte uzdu svojí fantazii a vdechněte svojí koupelně život

Světlost barvy už jste vybrali, ale co její konkrétní odstín? Upusťte od jednoduché bílé a nechte svoji koupelnu barevně rozkvést. Těchto 9 barev jsou v současnosti nejoblíbenější.

1. Taupe – nejkrásnější neutrální barva

Taupe se řadí do neutrálních barev, ale je dostupná v nejrůznějších tónech. Pomůže vám do koupelny dostat trošku tepla. Vychází z barvy krtčí srsti. Jde o šedou s nádechem hnědé. Může být světlejší i tmavší. Tmavší taupe dodá koupelně zemitější vzhled, zatímco světlejší do ní vnese nádech moderny. Originálně vypadá spojení světlého odstínu taupe s nafialovělým základem.

2. Měkká šedá

Měkká šedá je světlou barvou, která koupelnu udrží neutrální, ale přesto podtrhne její charakter. Kombinuje chladivé barvy žuly a betonu, ale i přesto působí uklidňujícím dojmem. Chladnější barvu rozehřejte dřevěným nábytkem do koupelny, případně nábytkem v dekoru dřeva. Dřevěné prvky se mohou objevit i na podlaze nebo ve formě doplňků. Pokud chcete šedivé koupelně vdechnout život, sáhněte po barevných doplňcích, například:

  • ručnících,
  • sprchových závěsech,
  • koupelnových předložkách.

Do koupelny se perfektně hodí kombinace šedé s odstíny od jemně růžové až po jasně oranžovou.

Do šedé koupelny se hodí barevné doplňky

3. Zářivě bílá

Klasická barva, se kterou nic nezkazíte. Aby bílé stěny nepůsobily příliš jednoduše a bez nápadu, použijte různé struktury. Originálním a sofistikovaným řešením jsou různé tvary dlaždic, které můžete použít na podlaze i ve sprše. Útulnost a teplo koupelně propůjčíte akcenty světlého dřeva na sestavě nábytku do koupelny. Ideální jsou v tomto případy sestavy v dekoru dubu san remo a sonoma. Hravou barevnost do místnosti vnesete koupelnovými doplňky ve žluté, růžové nebo zelené barvě.

4. Barva dřevěného uhlí

Pokud toužíte po dramatickém vzhledu koupelny, vsaďte na téměř černou barvu dřevěného uhlí. Může se objevit v podobě výmalby, ale také na skříňkách do koupelny. Do světle laděné koupelny dramatičnost černé vnesete nábytkem v dekoru wenge. Perfektně se bude v koupelně vyjímat zrcadlová skříňka v tmavém dekoru. Dřevěné uhlí je sofistikovanější alternativou k jemně šedé barvě. V takové koupelně se budete cítit útulně, ale stále budete obklopeni moderním stylem. Z hlediska kombinace barev jsou trefou do černého přírodní dřevěné tóny a kovové akcenty. Získáte elegantní, ale přesto relaxační prostor.

Černou barvu zkombinujte s dřevěnými nebo hnědými prvky

5. Světle modrá

Relaxujete už jen pohledem na blankytně modré nebe nebo hladinu moře? Dopřejte si stejný pocit i ve svojí koupelně. Světle modrá ve vás vyvolá pocit klidu a míru ať už ji zvolíte pro výmalbu nebo jako doplňkovou barvu. Dokonale si sedne s bílými kachličkami nebo bílým koupelnovým nábytkem. Budete mít pocit, jako by vás na modrém nebi obklopovaly nadýchaná bílá oblaka. Pokud je pro vás blankytně modrá příliš výrazná, sáhněte po odstínu se šedým základem.

Modrá koupelna vyvolává pocit dovolené v ráji

6. Světle zelená

Jakmile vstoupíte do zelené koupelny, budete se cítit jako na voňavé vyhřáté letní louce. Světle zelená je uklidňující barva, která dokáže pocitově zchladit prosluněné koupelny. Z hlediska kombinace barev se doporučují zemité odstíny, mezi které patří hnědá, taupe nebo písková. Za zkoušku rozhodně stojí kombinace se závěsnými skříňkami do koupelny v dekoru tmavšího dubu lefkas. Kromě světle zelené je vhodnou koupelnovou barvou také šalvějová, tmavší nefritová nebo odlehčená mátová.

7. Krémově bílá

Jestliže je pro vás sněhová bílá příliš intenzivní, nahraďte ji krémově bílou, která má teplý máslový základ. Ostatně právě teplejší odstíny základních barev jsou letos trendy. Krémová bílá přináší teplo do jinak chladnějších a tmavších místností. Doplňte ji o světle růžovou, levandulovou nebo kovové barvy s patinou a získáte luxusní vintage koupelnu, která je klasická, ale rozhodně ne nudná.

8. Pistáciová

Tato barva je živější než pastelové tóny zelené. Do koupelny vnese nával energie. Dokonale vynikne v kombinaci s jasně bílým koupelnovými skříňkami s lesklým povrchem. Pro decentní utlumení použijte dekor přírodního dřeva a zemitou hnědou barvu. Docílíte nenuceného, příjemného a přírodního vzhledu.

Pistáciová barva zaručeně oživí každou koupelnu

9. Hnědá

Toužíte po koupelně s klidnou, zemitou a přírodní atmosférou? Obraťte se na hnědou barvu. Na odstínu přitom nezáleží. Jakýkoliv hnědý tón dodá prostoru uvolněnou a relaxační atmosféru. Hutný hnědý tón v kombinaci se zlatými prvky promění koupelnu v elegantní prostor. Středně hnědá si bude notovat s detaily ve světlejších tónech. Světle hnědá je skvělou barvou pozadí, na kterém vyniknou akcentní barvy. Například krémová, béžová nebo světle modrá. Hnědou barvu a dekor dřeva do koupelny vnesete i správně zvoleným koupelnovým nábytkem.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste