Už jste to slyšeli? Odborníci vyhlásili barvy roku 2023

Loňský rok byl ve výběru barev různých předních značek až pozoruhodně podobný. Většina totiž volila nějaký odstín zelené, od světlých až po neutrální. Proč tomu tak bylo? Protože touha společnosti byla především o napojení se na přírodu a trávení času kdekoliv mimo domov. Letos se ale nálada změnila, a proto je výběr barev do interiéru mnohem pestřejší. Vyberou si zastánci neutrálních, ale také výsostně sytých barev.

Letošní rok si na své přijdou odvážlivci i minimalisté

Jaké jsou módní barvy roku 2023?

Po několika letech, pro které byly charakteristické barvy navozující uklidňující náladu, se můžete těšit na dramatické a výrazné odstíny. Nejen v interiéru se objeví barvy, ze kterých bude vyzařovat síla, zemitost a pozitivita. V poslední době je doslova žízeň po veselých odstínech a nejrůznějších experimentech, které rozhodně neodkazují ke zpomalení životního stylu.

Sherwin-Williams vsadili na všechny odstíny hnědé

Světle béžová, nebo tmavé odstíny zeminy. Společnost Sherwin-Williams vsadila na všechny odstíny hnědé, které se inspirují ve světě kolem nás. Teplá hnědá barva by měla nahradit tolik let upřednostňovanou chladnější šedou. Hnědá totiž pomáhá ukotvit a obohatit atmosféru interiéru. Tato barva dokáže do domova vnést teplo, ale zároveň mu dodat živou energii.

Barva roku 2023 podle Pantone

Zatímco z červených barev se v posledních letech na výsluní hřály především růžové odstíny, letošní rok otevřel dveře sytějším a energičtějším červeným. Obklopovat vás budou třešňové, ostružinové, merlot nebo purpurové odstíny. Jde o geniální barvy pro solitérní nábytek. Co takhle červenou sedačku nebo křeslo?

Americká společnost Pantone, která je známá pro svůj patentovaný barevný systém Pantone Matching System ohlásila, že barvou roku bude Viva Magneta. Jde o karmínovou barvu, která balancuje na hranici mezi chladným a teplým tónem. Pantone ji popisuje jako:

  • odvážnou,
  • vtipnou
  • nebo jako pěst v sametové rukavici.

Bude skvěle vypadat jako barva hlavní, ale také jako doplňková. Viva Magneta je čistá radost, povzbuzuje k experimentování a sebevyjádření bez omezení. Zkuste karmínovou vymalovat například stěnu v obývacím pokoji a uvidíte, jak energicky se zde budete cítit.

Viva Magneta vnese do prostoru čirou radost

Teplejší neutrální tóny

Neutrální odstíny najdete na většině barevných palet. Jsou oblíbené díky snadné kombinaci s ostatními barvami. Proto budou i letos populární:

  • bílá,
  • béžová,
  • hnědá
  • a šedá v teplejších podtónech.

Na tom se shodli zástupci společností Farrow & Ball a Behr. Zatímco první jmenovaná se přiklání k teplejší šedé, která pomůže lidem přijmout zemité tóny, Behr se rozhodli pro krémovou bílou. Ta je podle nich nadčasová a má teplý podtón. Vytvoříte díky ní čistý prostor. Bude si skvěle rozumět s modrošedou nebo černou.

Vining Ivy – zelenomodrá podle PPG

PPG Industries je americká firma, která patří mezi největší lakovací společnosti na světě. Působí ve více než 70 zemí světa. V loňském roce vyhlásila barvou roku poměrně neutrální zelenou s názvem Olive Sprig. Letos se od neutrální přesunula k modrozelené Vining Ivy, která připomíná luxusní drahokamy.

Vining Ivy vyjadřuje stejný klid, uzemnění a spojení s přírodou jako Olive Sprig, ale zároveň je tato barva obohacena o energickou modrou. Naznačuje, že se lidé nechtějí spokojit jen s jednou barvou. Chtějí využít možnosti, které se jim nabízí. Zelenomodrá si bude skvěle rozumět se zemitými barvami, mezi které patří hnědá nebo rezavě oranžová. Modrá i zelená patří mezi nejlepší barvy do ložnice, proto se Vining Ivy nebojte do této místnosti vnést. Přirozeného kontrastu dosáhnete, pokud ji zkombinujete s bílou komodou, postelí nebo skříní.

Dokonalá zelenomodrá pro všechny, kterým nestačí jen jedna barva

Interiérové barvy podle Clare

Další odborník na barvy, společnost Clare, na otázku Jaká bude barva roku 2023?, uvedla, že půjde o zelenou, která se bude stále více vnímat jako barva neutrální. Milovníci pestrých barev mohou jásat, protože Clare říká, že se zelená bude kombinovat se světlými tropickými barvami, mezi které se řadí:

  • fialová,
  • mangová,
  • broskvová
  • a akvamarínová.

Ti, kteří si na výrazné kontrasty nepotrpí, mohou zelenou zkombinovat s uklidňujícími neutrálními barvami. Zkuste pestrost barev vnést třeba do koupelny. Stačí jednu stěnu vymalovat zelenou a mangovou, fialovou nebo broskvovou sem dostat ve formě doplňků.

Moderní barvy do interiéru kombinují teplé a studené tóny

Letošní rok bude skutečně plný změn a pestrosti. Specialistka na barvy Lee Eiseman říká, že se lidé nemusí bát míchání studených a teplých barev v jedné místnosti, ale musí se držet pravidla, že jedna teplota by měla být dominantní. Místnost by neměla působit tak, abyste nevěděli, jestli je laděná do studených, nebo teplých tónů.

Skvěle bude vypadat kombinace tyrkysové nebo zelené s béžovou. Světle hnědá barva vyzývá ke kombinaci s fialovou nebo sytě zelenou. Díky tomuto trendu můžete bez obav smíchat veškeré doplňky, které doma máte. Umožněte žlutému přehozu pohovky, ať se potká s levandulově fialovými talíři a růžovou vázou.

Trend kombinace studených a teplých barev vnáší do interiéru svěžest a novost. Jestliže doma máte věci, které milujete, začleňte je do nové barevné kombinace.

Kombinace teplých a studených barev

Celkově barevnější estetika otevřených prostorů

Otevřené půdorysy (tedy společná kuchyň s obývacím pokojem či garsonka, která kombinuje pracovnu, obývák, ložnici i jídelnu) si mohou majitelé zařídit v jedné barvě. Každou oblast se ovšem doporučuje odlišit jiným barevným tónem nebo přidáním neočekávaného akcentu. Tak získáte vizuální rozčlenění do jednotlivých zón podle jejich funkce.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste