Už znáte trendy v obývacích pokojích pro rok 2023?

S novým rokem přichází designéři s novými koncepty, jak uchopit uspořádání obývacího pokoje. Začlenění nových nápadů pro vás někdy může být dilema. Na jedné straně máte touhu vytvořit progresivní dekor, který je aktuální a stylový. Na druhé straně chcete, aby obývací pokoj odrážel váš životní styl. Proto berte aktuální designérské trendy spíše jako tipy a inspirace, jak ozvláštnit svůj obývací pokoj. Třeba vám do oka padne jen určitá dílčí část, díky které budete mít v roce 2023 trendy bydlení, ale zároveň si obývací pokoj zachová svoji podstatu, kterou máte tak rádi.

Trendy obývací pokoje

Minimalistické pojetí se středomořským nádechem

I v roce 2023 bude v kurzu minimalismus, ale v útulnějším pojetí. Na útulnosti se výraznou měrou podílí inspirace teplým středomořím. V takto zařízeném obývacím pokoji nebudou chybět jednoduché kousky vyrobené z organických materiálů ve světlých a neutrálních tónech. Oblíbená bude především bílá v nejrůznějších teplých odstínech, kterou doplní okrová, šedá a levandulová.

U většiny interiérových designů platí, že méně je více. Minimalistické obývací pokoje by měly být zařízeny tak, aby působily prostorně. Jako doplňky volte sochařská díla různých tvarů. Sáhněte také po přírodních materiálech, které ponecháte v surovém stavu. V pokoji zařízeném ve stylu funkčního minimalismu není nic nadbytečné, ale vše je užitečné.

Povrchové úpravy preferují cement nebo barvu s betonovým efektem. Chybu neuděláte ani s přírodními nátěry, mezi které patří jílová nebo vápenná malta.

Zařízení ve středomořském stylu

Popusťte uzdu fantazii v eklektickém maximalismu

Pro koho je minimalismus nuda, zaplesá nad eklektickým pojetím maximalismu. Do středu zájmu se dostane především vaše osobnost, tedy osobnost obyvatelů. Eklektický maximalismus se do interiéru začal pomalu vpíjet na konci minulého desetiletí a až v poslední době nabývá odvážnějších podob.

Zvolit můžete cestu vintage maximalismu, pro který je typická spousta barev, teplo, starožitnosti a spousta eklektických neboli různorodých prvků. Lidé touží mít jedinečné prostory, které nevypadají jako z každého druhého časopisu o interiérovém designu. Prostor by měly zaplnit neznámé a zajímavé kousky, které vás vyčlení z davu.

Zatímco poslední dva roky měly kvůli pandemii nádech útlumu, v poslední době jsou lidé plní energie, kterou touží ukázat světu. Proto se mezi sebou perou dva extrémy v podobě minimalismu a maximalismu. Do prostorů, ve kterých žijete, byste měli vnést osobitost a lidskost. Díky míchání různých stylů přidáte svému obývacímu pokoji na identitě bez jakéhokoliv omezování.

Zaoblené křivky jsou na vzestupu

Zatímco před dvěma lety se zaoblené křivky objevovaly zejména na sedačkách, dnes jsou k vidění i u ostatních kusů nábytku a u doplňků. Vsaďte na kulatý konferenční stůl nebo lampy s kulatými stínítky. Zaoblené křivky nábytku do obývacího pokoje se letos dostanou pod drobnohled.

Při pohledu na oblé tvary budou vaše oči plynule a s lehkostí klouzat po prostoru. Zakřivené linie a oblé geometrické tvary se objeví také na povlacích dekoračních polštářů, závěsech a dalším domácím textilu. Celkově by do obývacího pokoje měly vnést nádech hravosti. Kousky bez ostrých hran utvářejí pocit pohybu a dynamiky, ale zároveň dělají prostor přátelštější.

Oblé linie hrají v roce 2023 prim

Barevná paleta a textury se inspirují v přírodě

Podle některých odborníků budou letos v kurzu obývací pokoje inspirované přírodou. Celkově by měla v interiéru převládat nálada klidu a pohody. Například olivově zelená se objeví na pohovkách nebo sedacích vacích. Ve stejné barvě se mohou na komodách objevit například minimalistické vázy. Olivově zelená si své místo najde také na tapetách. Společně s olivově zelenou se v interiéru objeví také hnědá.

Chybu rozhodně neuděláte ani hlubokými a bohatými barvami, které dodají pokoji osobitost. Vrhněte se do jasných, nebo pastelových odstínů, které společně se zářivějšími barvami oživí domov.

V interiéru se objeví textura kamene, ale také ke klidu vyzývají plyš a měkce čalouněný nábytek. Na výsluní se dostává dříve oblíbená látka boucle, která vyloženě vyzývá k lenošení. Jedná se o těžkou, ale super měkkou texturu, kterou v 50. letech 20. století zpopularizovala Coco Chanel. Skvěle bude vypadat vedle lehkých, hladkých a elegantních kovových doplňků.

Kromě boucle se čalouněný nábytek do obývacího pokoje zahalí také do příjemného sametu. Sametový může být nejen sedací nábytek, ale také třeba závěsy. Oblíbená bude sedačka čalouněná tmavě zeleným sametem s dekoračními polštářky v barvě Viva Magneta.

Výrazné akcentní barvy

Barvou letošního roku byla podle společnosti Pantone vyhlášena karmínová Viva Magneta. Tato barva podporuje experimentování a sebevyjádření bez omezení. Je odvážná a nebojácná. Touto barvou můžete klidně vymalovat celou jednu stěnu. Pokud se ale nechcete příliš ukvapovat, vsaďte na gauč v červené barvě, umělecká díla nebo doplňky, které budou bohatá na karmínovou barvu.

Karmínová může být převládající, ale také pouze doplňková barva

Obývací pokoj jako multifunkční prostor

Aby obývací pokoj působil útulně, vrátí se v letošním roce koncept obývacího pokoje jako jedné místnosti, ale v pozměněné podobě. Velký prostor bude funkční a flexibilní. Měly by se zde jasně vymezit části, které jsou věnované práci, stolování a odpočinku. Dělicími prvky mohou být posuvné dveře nebo příčky, které oddělí pracovní kout od relaxačního prostoru.

Kromě příček budou jako dělicí stěny skvěle fungovat i vysoké police a regály, které můžete vyplnit knihami, dekoracemi do obývacího pokoje a zelenými rostlinami. Na první pohled půjde o dělicí prvek, který ale umožňuje otevřený přehled o místnosti.

Trendy v osvětlení do obývacího pokoje

Závěsná svítidla byla doménou spíše jídelních koutů, jelikož visela nad jídelním stolem. V letošním roce se však závěsné lustry objeví i nad konferenčními stolky v obývacím pokoji. Obecně budou v kurzu závěsné lustry s ratanovými stínítky nebo osvětlení s kouřovým sklem. Chybět nebudou ani lampy, které vytvoří ambientní osvětlení.

Už jste se rozhodli, který trendy prvek aplikujete do svého obývacího pokoje?

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste