Vybavujeme nábytkem malý byt aneb jak získat prostor

Malometrážní bydlení je výzva, která vyžaduje promyšlenost, nápaditost a ústupky. Nejde jen o to, aby se všechno vměstnalo, ale také o to, aby byt vypadal pohodlně, prostorně a vkusně. V článku odstavci vám dáme několik rad, jak efektivně využít každý centimetr prostoru a zároveň si zachovat pocit pohody a komfortu.

Šťastná holka se psem v menším obýváku

Například můžete sáhnout po multifunkčním nábytku, který má více funkcí. Jako příklad můžeme zmínit rozkládací sedačku, která se hodí na sezení i na spaní, nebo skládací stůl, který se dá jednoduše schovat pod postel nebo za skříň. Také můžete využít vertikální prostor a umístit na stěny police, háčky nebo závěsné koše. Ty vám usnadní uklízení a zvětší kapacitu úložného prostoru. Můžete se těšit na několik inspirací, jak si zařídit malý byt co nejefektivněji. Pohodlně se usaďte a jdeme na to.

Volte funkční nábytek, který nezabere moc místa

Máte malý byt a chcete ho zařídit tak, aby byl pohodlný, útulný a vkusný? Pak jistě víte, že vybírání nábytku pro malé prostory není snadné. Musíte dbát na to, aby nábytek vyhovoval vašim potřebám, neomezoval vás v pohybu a nezmenšoval opticky váš byt. Jak ale vybrat nábytek, který bude praktický, funkční a zároveň nezabere příliš mnoho místa? Sepsali jsme pro vás trojici tipů, které vám pomůžou.

Malá útulná kuchyně s dřevěnou linkou, stolem a lednicí

  1. Zvolte nábytek s úložným prostorem. Pokud máte málo místa, je dobré využít každý centimetr k uložení vašich věcí. Proto se vyplatí investovat do nábytku s úložným prostorem, jako jsou postele s úložnou zásuvkou nebo schůdky, skříně s vestavěnými policemi nebo zásuvkami, stoly s odkládacími plochami nebo šuplíky, sedačky s úložným boxem nebo stolečky s poličkami. Takto můžete ušetřit místo a udržet pořádek ve svém bytě.

  2. Multifunkční nábytek ušetří místo. Dalším způsobem, jak ušetřit místo a zvýšit komfort ve vašem bytě, je zvolit nábytek s více funkcemi. Například můžete pořídit rozkládací pohovku nebo sedačku, kterou můžete použít jako postel pro hosty nebo jako relaxační koutek. Nebo můžete pořídit skládací stůl nebo židle, které můžete snadno složit a schovat, když je nepotřebujete. Nebo můžete pořídit nástěnnou skříňku nebo polici, kterou můžete použít jako pracovní stůl nebo jídelní stůl podle potřeby.

  3. Vyberte si světlý nábytek. Pokud chcete opticky zvětšit váš malý byt, je výhodné vybírat nábytek ve světlém provedení. Zároveň dbejte na to, aby byl jednoduchý, elegantní a vzdušný. Například můžete zvolit nábytek s nohama nebo podstavci místo masivních bloků, které působí těžkopádně a zabírají místo. Nebo můžete zvolit nábytek s průhlednými nebo světlými materiály, jako je sklo, kov nebo dřevo v jasných barvách. Takto můžete propustit více světla do vašeho bytu a vytvořit iluzi prostoru.

Využívejte skryté prostory ke skladování věcí

Malý byt nebo dům často přináší problém s nedostatkem místa pro všechny vaše věci. Ať už se jedná o oblečení, knihy, hračky nebo nářadí, vždycky se najde něco, co byste chtěli uložit někam, kde to nebude překážet. Naštěstí existují různé způsoby, jak využít skryté prostory a skladování v nábytku ke zvětšení prostoru. Představíme vám čtveřici tipů a nápadů, jak si zařídit domov, abyste měli dostatek místa pro všechno.

Šťastný kluk s úložným prostorem pod postelí

  1. Využijte prostor pod postelí. Pod postelí se často nachází spousta nevyužitého místa, které můžete využít k uložení věcí, které nepotřebujete každý den. Můžete si pořídit postel s vestavěnými zásuvkami nebo boxy na kolečkách, které snadno vysunete a zasunete pod postel. Do těchto úložných prostorů můžete dát například sezónní oblečení, povlečení, deky nebo polštáře. Jen sem neukládejte věci, které potřebujete mít po ruce. To by bylo nepohodlné.

  2. Nenechávejte ladem prostor nad dveřmi. Nad dveřmi se také nachází místo, které může sloužit jako skladovací prostor. Můžete si tam namontovat police, skříňku nebo háčky a pověsit na ně například kabelky, šály, klobouky nebo ručníky. Takto ušetříte místo ve skříních nebo šatnách a zároveň budete mít své oblíbené doplňky na očích.

  3. Vytěžte maximum z prostoru za dveřmi. Za dveřmi sice moc místa navíc pro uložení věcí není, ale nějaké přece ano. Můžete si tam připevnit organizér na boty nebo kapsy na drobnosti a ukládat do nich například boty, šperky, kosmetiku nebo drobné nářadí. Tento způsob je vhodný zejména pro koupelnu nebo ložnici.

  4. Zaplňte věcmi prostor pod schody. Pokud máte doma schody, můžete je také využít jako skladovací prostor. Právě pod nimi je dobré vybudovat skříně nebo police a ukládat do nich například knihy, hry, sportovní vybavení nebo koše s prádlem. Pokud máte vysoké schody a chcete mít více soukromí, můžete si pod schody udělat i malou pracovnu nebo relaxační koutek.

Investujte do nábytku na míru a získejte hodně místa navíc

Chcete si zařídit malý byt tak, aby byl pohodlný, funkční a stylový? Pak je pro vás další skvělou volbou nábytek na míru. Nábytek na míru vám umožní využít každý centimetr prostoru, přizpůsobit si barvy, materiály a design podle vašeho vkusu a zohlednit vaše individuální potřeby a preference. V této části vám poradíme, jaké výhody má nábytek na míru a na co si dát pozor při jeho výběru.

Detail na práci s dlátem při výrobě nábytku

Nábytek na míru je takový nábytek, který je vyroben podle konkrétních rozměrů, požadavků a přání zákazníka. Od standardního nábytku se liší tím, že není masově vyráběn a není k dispozici v běžných obchodech. Nábytek na míru si musíte objednat u specializované firmy nebo řemeslníka, který vám ho vyrobí podle vaší specifikace. Obvykle si za výrobu ve srovnání s běžným nákupem připlatíte, ale získáte přesně to, co domů potřebujete.

Nábytek na míru má mnoho výhod, zejména pokud bydlíte v malém bytě. Tady jsou tři největší:

  1. Úspora prostoru: Nábytek na míru vám umožní využít každý centimetr vašeho bytu, protože bude přesně odpovídat rozměrům a tvaru vašich místností. Můžete si například nechat vyrobit vestavěnou skříň do šikmé stěny podkroví, zásuvky pod schody nebo postel s úložným prostorem pod matrací.

  2. Maximální funkčnost: Už se nebudete muset omezovat. Naopak si můžete snadno splnit své konkrétní potřeby a preference. Například si můžete nechat vyrobit pracovní stůl s dostatkem zásuvek pro vaše elektronická zařízení a další drobnosti, které potřebujete mít při práci po ruce, jídelní stůl s rozkládacím mechanismem pro hosty nebo sedačku s polohovatelnými opěrkami pro pohodlné relaxování.

  3. Estetika na prvním místě: Dodavatel vašeho nábytku na míru vás nechá vybrat si barvy, materiály a design podle vašeho vkusu a stylu. Můžete si například nechat vyrobit kuchyňskou linku z masivního dřeva s kovovými úchyty, obývací stěnu z bílého lakovaného MDF s LED osvětlením nebo postel z čalouněné látky s dekorativními polštáři. Případně cokoliv jiného, co budete doma potřebovat a řemeslník to pro vás zvládne vyrobit.

Poskládejte k sobě správné barvy a dekorace

Malé byty většinou nabízejí pohodlné a praktické bydlení. Nicméně malý prostor může být také výzvou pro zařizování a vytváření osobité atmosféry. Jak tedy zvolit barvy a dekorace pro malé byty, aby se zvýraznila osobnost prostoru a zároveň nebyl přeplněný? Zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout tohoto cíle.

Detail na vzorník interiérových barev s mnoha odstíny

  1. Zvolte světlé a neutrální barvy pro stěny a podlahu. Světlé barvy odrážejí světlo a opticky zvětšují prostor. Neutrální barvy jako bílá, šedá, béžová nebo krémová jsou univerzální a snadno se kombinují s ostatními barvami. Pokud chcete přidat trochu kontrastu nebo zajímavosti, můžete zvolit jednu stěnu jako dominantní a natřít ji jinou barvou nebo tapetou. V takovém případě doporučujeme zvolit tmavší nebo sytější odstín stejné barvy jako ostatní stěny nebo nějakou vzorovanou tapetu, která ladí s celkovým stylem bytu.

  2. Použijte zrcadla a skleněné prvky. Zrcadla jsou skvělým způsobem, jak rozšířit vizuální prostor a odrážet světlo. Můžete je umístit na stěny, dveře nebo skříně. Skleněné prvky jako stolky, lampy nebo vázy také pomáhají vytvořit dojem vzdušnosti a lehkosti. Snažte se vyhnout příliš mnoha těžkým a masivním kusům nábytku nebo dekoracím, které by mohly působit stísněně.

  3. Vyberte praktické úložné prostory. Malé byty vyžadují efektivní využití každého centimetru prostoru. Proto je dobré investovat do různorodých variant úložného prostoru, jako jsou boxy, krabice, šuplíky nebo koše. Samozřejmě záleží na konkrétním uspořádání vašeho bytu. Ale obecně se snažte využívat i menší prostor, který by jinak ležel ladem, maximálně efektivně. Pomůžou taky pořadače, krabičky a další nástroje na členění a organizaci věcí.

  4. Vyjadřujte svou osobnost pomocí doplňků a rostlin. Aby váš malý byt nepůsobil sterilně nebo nudně, je důležité dodat mu trochu života a charakteru pomocí doplňků a rostlin. Do obýváku a kuchyně určitě pořiďte trvalky, které nebudete muset složitě opečovávat. Pokud si netroufáte na živé rostliny, můžete sáhnout i po umělých napodobeninách. Dneska jsou dostatečně na úrovni a nepůsobí lacině. Z doplňků nezapomínejte na dekorace. Doporučujeme světlé obrazy, sošky nebo keramiku a porcelán.

Tím jsme se dostali až na konec našeho článku. Doufáme, že jste našli inspiraci, takže až si budete chtít jednou vylepšit malý byt, budete vědět, na co si dát pozor. V mezičase můžete rozdávat cenné rady kamarádům a známým, když se vám svěří, že je čeká vybavování malého bytu nebo domu. Nebo se začtěte do dalších článků u nás na blogu. Jsou taky plné zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste