Vybíráme nábytek do úzkých pokojů

Máte doma pokoje jako nudle a nevíte si rady s výběrem nábytku? Tak to jste tady správně. Sepsali jsme pro vás rádce, který vás provede všemi nástrahami tak, abyste nakonec měli doma perfektně vybavenou místnost a nemuseli se bát, jestli se blahobytnější návštěvy prosmýknou v nejužším místě mezi skříní a stěnou. A na co se můžete těšit konkrétně? Začneme výběrem správného nábytku pro úzké prostory, pak přijde na řadu kapitola o skladování věcí a úložných prostorech, třetím tématem budou optické triky pro vizuální rozšíření prostoru, ve čtvrté kapitole se zaměříme na multifunkční nábytek a prostorové úspory a nakonec si povíme něco o designových prvcích a estetice pro úzké pokoje. Pojďme na to.

Úzký obývací pokoj

Jak na výběr správného nábytku pro úzké prostory

Pokud máte doma úzký pokoj, může být výběr nábytku docela výzvou. Jak zařídit prostor, aby byl funkční, pohodlný a estetický? Jak vybrat nábytek, který nezabere příliš mnoho místa a zároveň splní vaše potřeby? Teď vám poradíme, na co si dát pozor při výběru nábytku pro úzké prostory a jaké typy nábytku jsou pro tento účel vhodné.

Tři faktory pro výběr správného nábytku do úzkých pokojů

  1. Proporce: Nábytek by měl být v souladu s rozměry pokoje. Pokud je pokoj úzký a dlouhý, je lepší volit nábytek s podobnými proporcemi, který nebude působit příliš masivně nebo nepatřičně. Například místo velké čtvercové jídelní soupravy zvolte úzký a dlouhý stůl s lavicemi nebo židlemi, které se dají zasunout pod stůl.

  2. Barvy: Barvy mají velký vliv na vizuální vnímání prostoru. Světlé barvy odrážejí světlo a opticky zvětšují prostor, zatímco tmavé barvy pohlcují světlo a opticky zmenšují prostor. Proto je vhodné volit nábytek v jasných a neutrálních barvách, které dodají pokoji vzdušnost a svěžest. Pokud chcete přidat trochu kontrastu nebo barevnosti, můžete použít doplňky jako polštáře, deky, koberečky nebo obrazy.

  3. Materiály: Materiály také ovlivňují dojem z prostoru. Těžké a hutné materiály jako dřevo, kov nebo kůže mohou působit příliš dominantně a zatížit prostor. Naopak lehké a průsvitné materiály jako sklo, plast nebo textil mohou působit vzdušně a elegantně. Proto je dobré volit nábytek z lehkých materiálů nebo kombinovat různé materiály tak, aby se vyvážily.

Světlá místnost s neutrálně barvenou sedačkou ve světle šedém provedení

Přehled omezení a možností v úzkých pokojích

  1. Počítejte s omezeným prostorem: Úzké pokoje nabízejí méně místa pro nábytek i pohyb. Proto je třeba pečlivě promyslet, jaký nábytek je opravdu potřebný a jak ho umístit, aby nebránil průchodu ani nepůsobil stísněně. Je dobré se vyhnout nadměrnému počtu kusů nábytku nebo velkým rozměrům. Také je vhodné volit nábytek s více funkcemi, například postel s úložným prostorem, stůl s policemi nebo skříňkou, rozkládací sedačka atd.

  2. Pozor na nedostatek světla: Úzké pokoje často trpí nedostatkem přirozeného světla, protože mají málo oken nebo jsou orientovány na sever. To může vést k pocitu stísněnosti a depresivnosti. Proto je důležité zajistit dostatek umělého osvětlení, které bude rozptýlené a rovnoměrné. Je dobré použít více zdrojů světla, například stropní svítidla, nástěnná svítidla, stojací lampy, stolní lampy nebo svíčky. Také je vhodné volit nábytek s lesklými nebo zrcadlovými povrchy, které odrážejí světlo a zvětšují prostor.

  3. Využijte vertikální prostor: Úzké pokoje nabízejí více vertikálního prostoru než horizontálního. To lze využít pro umístění nábytku nebo doplňků, které vytvoří dojem vyššího stropu a většího prostoru. Například lze použít vysoké skříně, police, závěsy, obrazy nebo tapety, které budou táhnout pohled nahoru. Také lze použít nábytek s nohama nebo zavěšený na stěně, který bude působit lehce a vzdušně.

  4. Určete výrazný fokální bod: Úzké pokoje mohou být oživeny vytvořením fokálního bodu, který upoutá pozornost a odvede ji od úzkosti prostoru. Fokálním bodem může být nápadný kus nábytku, barevná stěna, velké zrcadlo, originální lustr, zajímavý obraz nebo cokoli jiného, co bude ladit s celkovým stylem pokoje.

Volba vhodných rozměrů nábytku

Při výběru nábytku pro úzké prostory je klíčové volit správné rozměry nábytku, které budou odpovídat velikosti a tvaru pokoje. Šířka nábytku by měla být taková, aby zanechala dostatek volného místa pro pohyb a cirkulaci vzduchu. Pokud je pokoj úzký a dlouhý, je lepší volit úzký nábytek, který nebude zabírat příliš mnoho místa na šířku. Délka nábytku by měla být taková, aby zaplnila dostatečnou část stěny a vytvořila harmonický celek. Pokud je pokoj úzký a dlouhý, je lepší volit delší nábytek, který bude využívat délku stěny a vytvoří dojem kontinuity.

Jak na skladování věcí a úložné prostory

Pokud máte malý byt nebo úzký pokoj, víte, jak je důležité využít každý centimetr prostoru pro skladování věcí. Není nic horšího než mít nepořádek a chaos v místnosti, kde se chcete cítit pohodlně a uvolněně. Proto je dobré zvolit nábytek, který vám pomůže uspořádat a uložit všechny vaše potřeby a zároveň nezabere příliš mnoho místa.

Manželská postel s úložným prostorem pod rošty

Jedním z nejlepších řešení pro skladování v úzkých pokojích jsou skříně a regály s výsuvnými mechanismy. Tyto kusy nábytku vám umožní snadno přistupovat k tomu, co potřebujete, aniž byste museli otevírat dveře nebo posouvat další věci. Navíc můžete využít celou hloubku skříně nebo regálu a neztrácet žádný prostor za nimi. Výsuvné mechanismy mohou být různé: zásuvky, koše, košíky, police atd. Záleží jen na tom, co chcete skladovat a jakou máte preferenci.

Dalším skvělým způsobem, jak skrýt nepořádek a získat více úložného prostoru v úzkých pokojích, je využít praktické úložné prostory, které jsou součástí jiných kusů nábytku. Například postel s úložným prostorem pod matrací nebo v čele postele. Nebo sedačka s úložným prostorem pod sedákem nebo v opěradle. Nebo stůl s úložným prostorem pod deskou nebo ve stolních nohách. Tyto typy nábytku vám umožní uložit spoustu věcí, které byste jinak museli dát do krabic nebo tašek a schovat je někam jinde.

Využijte optické triky pro vizuální rozšíření prostoru

Existuje mnoho způsobů, jak opticky zvětšit a rozjasnit prostor pomocí vhodného nábytku a doplňků. Teď se podíváme na tři hlavní aspekty, které vám pomohou vytvořit iluzi prostornosti: použití světla a osvětlení, volba správných barev a vzorů a zrcadla a skleněné prvky.

Použití světla a osvětlení pro optické zvětšení místnosti

Světlo je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují vnímání prostoru. Čím více světla je v místnosti, tím větší a vzdušnější se zdá. Pokud máte možnost, využijte přirozené světlo z oken a nezatahujte je těžkými závěsy nebo roletami. Pokud je to možné, umístěte nábytek tak, aby neblokoval přístup k oknům.

Když nemáte dostatek přirozeného světla, musíte se spolehnout na umělé osvětlení. Zde platí pravidlo, že čím více zdrojů světla máte, tím lépe. Místo jednoho stropního svítidla použijte více menších lamp, které rovnoměrně rozptýlí světlo po celém pokoji. Zvolte si lampy s bílým nebo teplým světlem, které dodají místnosti útulnost a pohodu. Můžete také použít LED pásky nebo svícny, které vytvoří zajímavé efekty a akcenty.

Malá ložnice s vestavěnou skříní a zrcadlem pro lepší šíření světla

Volba správných barev a vzorů pro vizuální efekt

Barvy a vzory mají také velký vliv na to, jak velký se nám pokoj jeví. Jak už víte, platí, že světlé barvy odrážejí více světla a tím zvětšují prostor, zatímco tmavé barvy pohlcují světlo a tím zmenšují prostor. Proto je dobré volit pro stěny, podlahu a nábytek světlé odstíny bílé, béžové, šedé nebo pastelové. Pokud chcete přidat trochu kontrastu nebo barevnosti, můžete to udělat pomocí doplňků, jako jsou polštáře, deky, obrazy nebo květiny.

Pokud jde o vzory, platí podobný princip jako u barev. Malé a jemné vzory působí lehce a vzdušně, zatímco velké a výrazné vzory působí těžce a stlačeně. Pokud chcete použít vzorovanou tapetu nebo koberec, vyberte si takový, který má malé motivy a není příliš kontrastní. Pokud chcete použít pruhy, volte spíše svislé než vodorovné, protože svislé pruhy opticky prodlužují stěny a zvyšují strop.

Zrcadla a skleněné prvky pro odrážení světla a rozšíření prostoru

Dalším účinným trikem, jak opticky zvětšit pokoj, je použití zrcadel a skleněných prvků. Zrcadla odrážejí světlo a vytvářejí dojem hloubky a prostoru. Můžete použít jedno velké zrcadlo, které zabere celou stěnu, nebo více menších zrcadel, které rozmístíte po pokoji. Zrcadla můžete také umístit naproti oknům nebo lampám, aby se světlo ještě více odráželo.

Skleněné prvky, jako jsou stolky, poličky, vázy nebo svítidla, také pomáhají rozjasnit a rozšířit pokoj. Sklo je průhledné a nezabírá vizuálně místo, navíc odráží světlo a dodává místnosti eleganci a lehkost. Můžete si vybrat skleněný nábytek s kovovými nebo dřevěnými detaily, které dodají kontrast a zároveň ladí se zbytkem zařízení.

Vsaďte na multifunkční nábytek a prostorové úspory

Pokud máte malý byt nebo úzký pokoj, možná se vám zdá, že nemáte dostatek místa pro všechny vaše věci. Ale nezoufejte, existuje řešení, jak získat více prostoru a zároveň si udržet pohodlí a styl. Řešením je multifunkční nábytek, který vám umožní využít každý centimetr vašeho bydlení.

Minimalistická jídelna s moderní knihovnou a židlemi pod jídelním stolem

Multifunkční nábytek je takový nábytek, který má více než jednu funkci. Může se jednat o nábytek, který se dá rozkládat nebo skládat podle potřeby, nebo o nábytek, který má skryté úložné prostory nebo další možnosti použití. Takový nábytek vám pomůže ušetřit místo a zároveň zvýšit komfort a praktičnost vašeho bydlení.

Rozkládací a skládací varianty nábytku

Jedním z příkladů multifunkčního nábytku jsou rozkládací a skládací kusy, jako jsou postele, pohovky, stoly nebo židle. Tyto kusy nábytku se dají snadno přizpůsobit vašim potřebám a situaci. Například rozkládací postel se dá během dne složit do skříně nebo do stěny a uvolnit tak místo pro jiné aktivity. Rozkládací pohovka se dá proměnit v pohodlné lůžko pro hosty nebo pro relaxaci. Rozkládací stůl se dá zmenšit nebo zvětšit podle počtu osob nebo potřebné pracovní plochy. Skládací židle se dají snadno složit a uschovat do skříně nebo pod postel, když je nepotřebujete.

Nezapomeňte na designové prvky

Pokud máte úzký pokoj, můžete ho opticky zvětšit a zútulnit pomocí několika designových triků. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat nábytek a doplňky, které vám pomohou vytvořit dojem prostornosti a harmonie.

Minimalistický design pro vytvoření dojmu prostornosti

Jedním z nejlepších způsobů, jak zařídit úzký pokoj, je dodržovat minimalistický design. To znamená, že byste měli omezit počet barev, vzorů a dekorací, které používáte. Místo toho se zaměřte na jednoduché a čisté linie, neutrální barvy a kvalitní materiály. Takto vytvoříte klidnou a vzdušnou atmosféru, která opticky rozšíří váš pokoj.

Při výběru nábytku se snažte vyhnout velkým a těžkým kusům, které by zabraly příliš mnoho místa a působily by stísněně. Raději volte menší a lehčí kusy, které budou v souladu s proporcemi vašeho pokoje. Například místo velké pohovky si pořiďte kompaktní sedačku nebo křeslo, místo masivního stolu si vyberte skládací nebo rozkládací variantu, místo široké skříně si zvolte úzkou nebo vestavěnou.

Moderní pokoj s vysokou knihovnou ve skandinávském stylu

Použití vertikálních prvků a výšky místnosti

Dalším tipem, jak zařídit úzký pokoj, je využít vertikálních prvků a výšky místnosti. Tímto způsobem můžete vytvořit iluzi prostoru a zároveň zvýšit funkčnost vašeho pokoje. Například můžete použít:

  • Vysoké police nebo regály, na kterých můžete uspořádat knihy, rostliny nebo dekorace. Tyto police můžete umístit podél stěny nebo do rohu pokoje, aby nezabíraly podlahovou plochu.

  • Závěsné koše nebo poličky, na kterých můžete uložit drobnosti jako klíče, šperky nebo kosmetiku. Tyto koše nebo poličky můžete pověsit na stěnu nad postelí, psacím stolem nebo komodou.

  • Závěsné květináče nebo lustry, které dodají vašemu pokoji živost a světlo. Tyto květináče nebo lustry můžete pověsit na strop nebo na okno.

Praktické a estetické závěsy a osvětlení

Posledním aspektem, na který byste měli dbát při zařizování úzkého pokoje, je závěsy a osvětlení. Tyto dva prvky mají velký vliv na to, jak se bude váš pokoj jevit. Při výběru závěsů a osvětlení byste měli myslet na to, aby byly praktické i estetické.

Závěsy by měly být takové, aby propouštěly dostatek přirozeného světla, ale zároveň chránily vaše soukromí. Ideální jsou závěsy z lehkého a průsvitného materiálu, který nezatěžuje váš pokoj. Závěsy by měly být také dlouhé a sahat až k podlaze, aby vytvářely dojem výšky. Pokud chcete dodat vašemu pokoji barvu nebo vzor, můžete si vybrat závěsy s jemnými motivy nebo pastelovými odstíny.

Osvětlení by mělo být takové, aby poskytovalo dostatek světla pro různé činnosti, jako je čtení, psaní nebo relaxace. Ideální je mít více zdrojů světla, které můžete zapínat a vypínat podle potřeby. Například můžete mít stropní svítidlo, stolní lampu, podsvícení police nebo noční lampičku. Osvětlení by mělo být také teplé a jemné, aby vytvářelo útulnou atmosféru.

A tím jsme se dostali až na konec článku. Doufáme, že jste našli inspiraci a už víte, na co si při zařizování úzkých pokojů dávat pozor. Budeme rádi, když se začtete i do našich dalších článků na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste