Vybíráme topper krok za krokem – 2. díl

Mladá žena se spokojeně protahuje po probuzení v posteli

Ve druhém díle našeho článku, kde vám radíme, jak vybrat topper, budeme pokračovat v osvědčených tipech. I tentokrát se dočkáte čtveřice rad, které uplatníte při výběru vrchní matrace. Topper totiž ve skutečnosti není nic jiného než nižší matrace, která slouží jako nástavba vaší stávající matrace. Výhodou je nižší pořizovací cena a kvalitní provedení, které vám dokáže i z průměrné matrace vykouzlit komfortní podporu pro páteř po celou noc nebo dobu spánku a odpočinku. A jaké tipy jsme pro vás nachystali ve druhé části? Jako první se společně podíváme na cenu. Uvidíte, že si přijdete na své, ať už hledáte dobrý poměr cena-výkon, chcete co nejlevnější variantu nebo jdete po tom vůbec nejlepším topperu. Druhá rada se bude točit kolem péče. Bylo by sice krásné, kdyby vše skončilo nákupem, ale není to tak snadné. Prozradíme vám, jak o topper pečovat, aby vám dlouho a dobře sloužil. Třetím tématem bude teplota. Každý potřebuje pro pohodlný spánek jinak izolující topper. A když dočtete až na konec článku, najdete tam ještě praktické shrnutí. Pojďme na věc.

Vybírejte topper s dobrou cenou

Možná si říkáte, že nejde vybírat vrchní matraci jen podle ceny. Jasně, když budete mít napjatý rozpočet, asi se vás nebudou týkat špičkové modely, které už něco stojí. Ale na druhou stranu určitě nedoporučujeme volit ty nejlevnější kousky. A když už ano, měly by nabízet aspoň vysoký standard kvality. Takové můžete ulovit třeba ve slevě, když bude mít e-shop akci. To je jiná situace a pak se do levnějších modelů vyplatí jít. Kdyby se vám náhodou stalo, že budete chtít mermomocí koupit ten nejlevnější dostupný topper, raději nákup odložte a našetřete si o pár stovek víc. Ve výsledku na tom určitě vyděláte. A nejen vy, ale i vaše záda. Jakmile si totiž do postele dáte nekvalitní topper, bude efekt pravděpodobně neznatelný, nebo dokonce negativní. A určitě byste nechtěli, aby vás ráno bolela záda ještě víc než obvykle, že? Proto raději nejlevnější varianty vynechejte.

Moderní ložnice s ustlanou manželskou postelí

Když máte slušný rozpočet, ale ne zase bezedný účet, je dobré sepsat si priority. Pak můžete s klidem rozhodnout, který z předvybraných modelů bude nejlepší právě pro vás. Ano, je čtete správně, že pro vás. Výsledek výběru je totiž vždy stejně subjektivní, jako je celkový pocit z používání topperu. Takže zatímco váš soused by se na modelu, který zvolíte, nevyspal, vy můžete s klidem usnout za pár desítek vteřin, abyste se ráno probudili svěží a odpočatí. V každém případě ale zkuste při výběru nedělat kompromis ve výšce a materiálu topperu. Když byste takhle vrchní matraci ošidili, určitě byste to pak poznali na vlastní kůži. Kdyby se vám náhodou stalo, že nebudete vědět, kde a na čem ještě zvládnete ubrat, raději si ještě počkejte a došetřete si nějaké peníze navíc. Tím získáte lepší model, který za těch několik týdnů nebo měsíců čekání určitě stojí.

Pokud nechcete dělat kompromisy, volte topper z paměťové pěny. Je to skvělá volba pro všechny, které občas pobolívají záda nebo klouby. Paměťová pěna totiž dokonale obejme vaše tělo a vytvoří příjemný, ne moc silný protitlak. Tím pádem budete mít pocit pohodlí ihned po ulehnutí. A pokud jste zvyklí usínat ve stejné pozici, za pár dnů už poznáte, jak si máte přesně lehnout, aby se vrchní matrace vytvarovala přesně podle vašich potřeb. Je to skvělý zážitek, který doporučujeme všem. Akorát se budete muset připravit na to, že od té chvíle pro vás budou přespání jinde než doma složitější. Takový komfort totiž nejspíš nikde jinde nezažijete. I když v některých hotelích investují do postelových matrací nemalé peníze. Tam šanci na obdobnou zkušenost neztratíte.

Starejte se o topper, vyplatí se to

Znáte to, dnešní doba je postavená na konzumu. Takže stále méně dbáme na to, aby naše věci byly neustále v dobré kondici. Někdy se prostě rozhodneme, že boty z loňska na jaře už jen donosíme, starší tričko si vezmeme na poslední akci s kamarády a telefon nejpozději po dvou letech taky nahradíme novým modelem. Ale v případě topperu by takový postup nebyl moc praktický. Jasně, je fakt, že i bez údržby by vám vrchní matrace vydržela několik let, ale postupně by klesala kvalita vašeho spánku. A to byste určitě nechtěli. Nakonec by to dopadlo tak, jako jsme si už řekli u ostatních věcí. Ale to by byla velká škoda, protože nenáročnou péčí můžete životnost topperu prodloužit třeba na dvojnásobek. To je zvlášť u dražších modelů s cenou blížící se 5 000 Kč docela znatelný zásah do rozpočtu. Tak na to myslete.

Čištění matrace nebo topperu vysavačem od prachu a dalších nečistot

A jak se máte o svůj topper starat, aby vám vydržel co nejdéle? Klasická údržba se doporučuje jednou za 3–6 měsíců. Je to podobné jako u standardní matrace. Výhodou akorát je, že některé toppery můžete vyprat v pračce. Vždy se v tomto řiďte cedulkou na výrobku. Praní v pračce se týká hlavně topperů z prachového peří nebo peří. A protože jsou menší a méně objemné než matrace, můžete je prát mnohdy i doma. Pokud si pořídíte variantu z pěny, líné pěny nebo jiného materiálu, budete muset topper čistit speciálním vysavačem s vodou. Namokro totiž z materiálu vytáhnete vysátím mnohem víc nečistot. Tím byste měli mít to nejhorší za sebou. Některé toppery mají snímatelný potah, který většinou můžete vyprat v pračce. I tady si ale možnost praní ověřte dle výrobce.

Kromě čištění je důležitá i prevence. Pokud můžete, větrejte v ložnici každé ráno. Bude se to hodit nejen vrchní matraci a matraci pod ní. Je to skvělé i pro peřiny. Člověk se totiž většinou přes noc zpotí, takže je potřeba z postele dostat přebytečnou vlhkost, aby se tam nehromadila. Kromě větrání můžete topper občas vynést na balkon nebo na zahradu. Pomůžou mu svěží vítr i sluneční paprsky. Slunce má navíc skvělou schopnost ničit roztoče. Takže takovéto preventivní zacházení určitě ocení i alergici. Pokud se vás alergie týkají, raději si topper i matraci čistěte častěji než dvakrát do roka. Uvidíte sami, jak to pro vás bude potřeba.

Vybírejte topper s ohledem na teplotu

Jak to máte, potřebujete se v noci v posteli částečně odkrýt, abyste se nebudili horkem, nebo naopak úpěnlivě držíte peřinu těsně pod bradou, abyste nevystrčili ani o píď kůže víc, než je nutné a nebyla vám děsná zima? Ať tak či tak, vždycky je dobré myslet na váš pocit při usínání i spánku, ať už se rozhodnete do ložnice a postele pořizovat cokoliv, topper nevyjímaje. Jestli jste horkokrevní, budete potřebovat vrchní matraci z materiálu, který je dobře prodyšný a není tak dokonalý tepelný izolant. Nejčastěji se pro matrace a toppery v tomhle ohledu využívá příjemně chladivý a dobře prodyšný bambus, funguje i grafit nebo uhlík. Většinou jde o menší množství zapracované do struktury látky, aby posunulo tepelné vlastnosti do správných mezí.

Spokojený mladý muž leží na pohodlné posteli

Pro zimomřivé lidi bude naopak vítanou vzpruhou materiál, který izoluje teplo bez zbytečných ztrát. V tomhle vyniká zejména peří, prachové peří nebo vlna. Všechny tři materiály určitě znáte z jiných věcí, které už doma máte. Možná máte péřovou bundu, vlněnou vestu, nebo dokonce peřinu z prachového peří. Pokud ano, především poslední jmenovanou věc vám tiše závidíme. V každém případě se při výběru topperu zamyslete, jak moc chcete, aby vás tato vrchní matrace zespoda hřála. Jestli potřebujete maximální teplo, vsaďte na jeden ze tří uvedených materiálů a neuděláte chybu. Nemusíte se navíc bát, že by vám bylo v létě moc teplo. Kromě skvělé tepelné izolace jsou totiž tyto přírodní materiály taky dobře prodyšné.

Ať už zvolíte extra hřejivé, nebo extra chladivé varianty topperů, připravte se na mírný nárůst ceny. Není to nijak dramatická suma, která by vás od vylepšení správným směrem měla odradit. V průměru se cena s doplňujícím materiálem obvykle posune o pár set korun. Takže v celkové sumě jsou to nižší desítky procent. To je z našeho pohledu za komfortní spánek každý den velmi přijatelná investice.

Co dělá dobrý topper

Na konci našeho článku s radami a tipy vám naservírujeme shrnutí toho nejdůležitějšího. Předně myslete na to, že dobrý topper znamená komfort. Takže až vás při spánku nebo ráno při vstávání zabolí záda nebo klouby, možná je ten správný čas na výměnu matrace nebo dokoupení topperu. Obě varianty jsou dobré a záleží na vás, kterou zvolíte. Doporučujeme nekupovat topper, kdybyste měli po jeho umístění problém se vstáváním z postele, protože už byste leželi moc vysoko. Jinak je to skvělá a cenově dostupná varianta, která v tomto překonává kvalitní matrace.

Šťastný mladý pár v manželské posteli v pohodlí

Kromě komfortu pro vás nabízí topper i komfort pro vaši matraci. Je to samozřejmě obrazně řečeno, ale platí to stejně dobře. Když totiž topper používáte správně, dokáže podstatně prodloužit životnost vaší matrace. Ve výsledku tak získáte skvělé duo, které se postará o to, aby se vám každou noc dobře usínalo, každé ráno dobře vstávalo, a to všechno dlouhá léta, než se rozhodnete koupit si novou postel nebo matraci a topper vyměnit za nové.

Pokud jste dočetli až sem, tak už máte společně s prvním dílem článku osm rad nebo kroků, kterých se držet v případě, že se rozhodnete pořídit si topper. Jestli jste z nějakého důvodu minuli první díl článku, určitě se k němu vraťte. Získáte tak komplexní pohled na věc, což se před nákupem určitě hodí. A jakmile budete mít topper doma a vyzkoušíte si pár nocí luxusního spánku, udělejte si ve dne čas na některý z našich dalších článků na blogu. Uvidíte, že vás pobaví a dozvíte se něco zajímavého.

Přečtěte si také

  • Vybíráme topper krok za krokem – 1. díl
    2023-02-27 1536

    Vyberte si topper neboli vrchní matraci správně. Zaměřte se na materiál, výšku, ideální rozměr i tuhost a vaše záda budou jako v bavlnce.

  • Ustláno na matraci
    2018-07-24 1810

    Pro regeneraci organismu je mnohem podstatnější kvalita spánku než jeho kvantita. Vyberte si proto správnou matraci, protože na jaké matraci si usnete, tak budete spát.

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1827

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3426

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • 5 důvodů, proč si pořídit toaletní stolek
    2022-06-22 982

    Toaletní stolek je stylovou a navíc ryze holčičí záležitostí. Není tedy divu, že o něm sní každá z nás. Prozradíme vám, proč si jej připsat na seznam přání.

  • Reklama na ticho: jak odhlučnit byt
    2022-11-03 1669

    Deptá vás rámus? Váš domov potřebuje rychlou odhlučňovací kúru. Zapomeňte na plata od vajec. Vyzkoušejte jednoduché triky, které fungují.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste