Vybíráme zrcadlo do předsíně. Jaké je nejkrásnější?

Zrcadla toho v příbězích a pohádkách umějí skutečně mnoho. Jen málokdo si nevzpomene aspoň na dva příběhy, ve kterých by zrcadlo hrálo důležitou úlohu. Tak schválně, napadá vás cokoliv kromě Sněhurky? Co třeba zrcadlo z Erisedu, říká vám to něco? To je rozhodně kouzelné. Svým způsobem se za zrcadlo dá považovat i obraz Doriana Graye. Jakby ne, když na rozdíl od tváře hrdiny odráží skutečnost bez příkras. A přesně tuto poslední vlastnost chceme i od předsíňového zrcadla. Mrkněme na ně.





Stříbrná perla pořádné předsíně

V každé místnosti existuje věc, bez které by nebyla kompletní. Těžko si představovat obývák bez sedací soupravy, kuchyni bez sporáku nebo ložnici bez postele. A nejinak je tomu i v případě předsíně. Ano, v nouzi se obejdete i bez zrcadla v předsíni, ale není to žádné terno, to si přiznejme.

Zrcadlo je náš věrný parťák, který vždycky narovinu prozradí, jak nám to zrovna (ne)sluší. Bohužel vždycky mluví pravdu. I když bychom občas za nějakou tu nevinnější lež byli rádi. Na druhou stranu máme jistotu, že když obstojíme před zrcadlem a přijmeme svůj vlastní odraz s úsměvem, zaujmeme určitě i lidi kolem.

Předsíňové zrcadlo je druhým nejdůležitějším zrcadlem, které bychom doma měli mít. Na zlatém stupínku je nepochybně zrcadlo koupelnové. To totiž každý den pohlídá, abychom z domu nevyrazili neučesaní, nebo dokonce s nevyladěným obličejem nebo se skvrnou od pasty na zuby. I tak ale většina zrcadel do koupelny nezvládne to, co potřebujeme od kvalitního zrcadla do předsíně.

Jediným pohledem od hlavy až k patě

Nejdůležitější je, aby bylo zrcadlo v předsíni dost velké. Ideálně byste se v něm měli i z blízka uvidět sakumprásk. Jedině tak totiž budete mít jistotu, že se vám ke světlým kalhotám hodí vínová košile a že černé polobotky budou lepší než hnědé tenisky se svítivým nápisem. Kromě toho máte možnost uvidět se tak, jak vás vnímají ostatní. Pro někoho je už toto k nezaplacení. Velké zrcadlo také prosvětlí celou předsíň, která často trpí nedostatkem přírodního světla.

Pánové mají většinou prvním nebo druhým pohledem vyřízeno. Okamžitě vědí, jestli outfit trefili, nebo ne. U žen to bývá složitější. Doplňků je řada a někdy prostě první tričko nebo halenka nesedí k aktuální náladě. Připadá vám to povědomé, to je dobře. Vždycky je lepší odcházet z domu až v momentě, kdy se člověk ve zvoleném oblečení cítí dobře.





Vyberte zrcadlo, které vám sedne

Patříte mezi skalní příznivce oblých tvarů, nebo nedáte dopustit na pravé úhly a precizní hranatou geometrii? V každém případě nebudete mít problém najít si zrcadlo, které vám výborně poslouží v předsíni. Tvar je v každém případě po velikosti dalším zásadním ukazatelem, od kterého se můžete při výběru odpíchnout.

Kromě svých osobních preferencí ale nezapomeňte při rozhodování o tvaru zrcadla také na ostatní nábytek v předsíni. Pokud vybavení místnosti na první pohled hlásá ostré tvary, s oblým zrcadlem asi nepochodíte. Na druhou stranu s kruhovým zrcadlem byste mohli pracovat a vytvořit působivý kontrast tvarů. Akorát kruhové zrcadlo s průměrem 180 cm málokdo do předsíně nacpe. Pokud patříte ke šťastlivcům, kteří s tímhle problém nemají, gratulujeme. Jděte do toho!

Častější přesto zůstávají zrcadla obdélníková, případně oválná. V obou případech lépe sledují lidské proporce, takže se v nich uvidíte pohodlněji. Tady už opravdu doporučujeme volit podle okolního nábytku, aby se tvar snesl se zbytkem vybavení.

Vtiskněte zrcadlu styl

Až budete mít jasno o tvaru, můžete přemýšlet nad rámem. To je totiž často opomíjený, ale o to důležitější prvek. Můžete jím dát najevo svůj vkus i styl, který je vám doma vlastní. Na výběr rámu zrcadla si nechte dost času, abyste svého rozhodnutí nemuseli v budoucnu litovat.

První otázkou je síla rámu. Můžete samozřejmě sáhnout i po zrcadlu bez rámu, ale to bude o něco složitější na uchycení ke zdi. Pokud se rozhodnete aspoň pro minimální rám, čeká vás zvažování nad materiálem, zdobností a tloušťkou rámu.

Pragmatičtější z vás určitě sáhnou po klasice v podobě pravidelného rámečku ze dřeva nebo oceli. Pokud patříte do této skupiny lidí, na nějaké kudrlinky si nepotrpíte, a tak to pro vás možná bude velmi jednoduché. Jen si opět dejte pozor, aby rám zrcadla ladil se zbytkem předsíně.

Pro ostatní bude situace o něco složitější. Typů rámů je na světě bezpočet. To samé platí i zdobení. Takže si udělejte dost času na pečlivou volbu. Zejména výrazné rámy s hojným zdobením zvažujte několikrát a ujistěte se, že se vám budou líbit i napodruhé, případně napotřetí.

Nakonec určitě do předsíně vyberete zrcadlo, které vám sedne. Každý den se postará o to, abyste opouštěli domov v dokonalé eleganci. K večeru vás zase nadšeně přivítá doma. Tak přejeme šťastnou ruku při výběru a nezapomeňte se mrknout na naše další články o nábytku.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste