Vybíráte dětský kočárek? Prozradíme, s jakými typy se setkáte

1326 Dětský svět

Malý dotazník před nákupem

Než začnete prozkoumávat kočárkovou džungli, odpovězte si na několik jednoduchých, ale přitom zásadních otázek, které vás nasměrují k výběru toho nejlepšího kočárku nejen pro vás, ale také pro vaše maličké.

  • Budu s kočárkem jezdit po městě nebo spíše v mimoměstském terénu?
  • Chci 3 nebo 2 kola?
  • Chci kola plastová nebo nafukovací?
  • Chci přehazovací rukojeť či sezení nebo je potřebovat nebudu?
  • Chci, aby se na kočárek dala připevnit i autosedačka?
  • Kolik peněz chci do nákupu kočárku investovat?
  • Budu kočárek často skládat do auta?
  • Jakou chci barvu?


Z jakých kočárků můžete vybírat?

Typ kočárku vybírejte podle toho, co od něj potřebujete. Budete se s miminkem pohybovat převážně ve městě? Vystačíte si s plastovými koly menšího průměru. Žijete na vesnici a rádi vyrážíte do přírody? Sáhněte po kočárku s velkými nafukovacími koly a odpružením.

Obecně můžeme kočárky rozdělit takto:

  • hluboké (pro novorozence a miminka do 8 měsíců),
  • kombinované (pro děti od narození až do 3 let),
  • sportovní kočárky (pro drobotinu od 6 měsíců do 3 let),
  • golfové kočárky (pro děti od 6 měsíců do 3 let).







Hluboké kočárky pro novorozence

Hluboký kočárek by neměl chybět v žádné rodině s novorozencem. Oproti kombinovanému kočárku má o několik centimetrů větší korbičku, takže má kolem sebe miminko dostatek prostoru. Hluboké kočárky bývají dobře odpružené, takže se hodí do terénu, ale i na zahradu. Musíte však počítat s horší skladností i s tím, že zhruba za 8 měsíců z něj miminko vyroste a bude potřeba mu pořídit kočárek větší.

Kombinovaný kočárek neboli trojkombinace

Kočárek 3v1 využijete od narození miminka až do jeho 3 let. Kromě „golfáčů“ už nebudete muset řešit nákup jiného kočárku.

Trojkombinace zahrnuje hlubokou korbičku pro novorozence, sportovní sedačku pro miminka zhruba od 8 měsíců a autosedačku. Tyto tři prvky se nasazují na stejný podvozek. Hluboká korbička je o něco menší než u klasického hlubokého kočárku, což u řady maminek čekající podzimní dítko budí obavy, zda s korbičkou přestojí celou zimu. Tato situace má jednoduché řešení. Stačí pořídit kvalitní fusak a u sporťáku se zaměřit na polohování do rovna a miminko můžete bez problémů již od února vozit ve sporťáku. Sporťák může mít otáčecí sedačku, což se však podepíše na celkové hmotnosti kočárku. Proto dobře zvažte, zda na této funkci opravdu trváte. Sedící dítko se přeci jen raději dívá ven než na rodiče, kteří jsou již „okoukaní“.

Trojkolky

Jedná se v podstatě o sportovní kočárek, který má jen tři kola. Nenechte se zmást obavami, že tříkolový kočárek má horší stabilitu než ten se čtyřmi koly. Nejdůležitější je vyvážení kočárku a vzdálenost mezi koly. Platí zde pravidlo, že čím větší vzdálenost mezi koly, tím lepší stabilita kočárku. Trojkolka je jasnou volbou všech sportovně založených rodičů, jelikož s ním s přehledem zvládnou i nerovnosti v terénu.






Sportovní kočárek

U sportovního kočárku neboli sporťáku si ujasněte to, v jakém terénu jej budete nejvíce využívat. Pokud víte, že budete hodně času trávit na nerovném povrchu, sáhněte po modelu s odolnou konstrukcí a velkými nafukovacími koly, které si s výmoly poradí jedna dvě. V případě, že se budete pohybovat spíše ve městě, jezdit MHD a kočárek vozit výtahem, vsaďte na lehkou konstrukci s menšími koly, které se dají natáčet.

Golfový kočárek

Golfky vybírejte podle věku vašeho malého. V případě, že kočárek vybíráte pro větší dítě, zhruba tak dvouleté, vystačíte si s jednoduchým a levným kočárek. Pokud však vaše mrně ještě dobře nesedí, měl by mít golfový kočárek polohovatelné opěrku zad a nastavitelnou podnožku.

Kočárek pro dvojčata nebo sourozence

Pokud vybíráte kočárek pro dvojčátka nebo sourozence, můžete si vybrat, zda dáte přednost sezení vedle sebe, za sebou nebo nad sebou. Z rozměrů kočárku nemusíte mít obavu. I modely se sezením vedle sebe mají šířku 80 cm, takže s nimi bez problémů projedete všemi standardními dveřmi. Některé typy mají hlubokou korbičku, jiné jen vložnou tašku na miminka a některé dokonce umožňují nasazení dvou autosedaček.

Výběr kočárku není radno uspěchat. Nechte si dostatek času a dobře zvažte, co všechno budete od kočárku vyžadovat. Poté už jen stačí vybrat model a barvu a můžete si užívat nekonečné procházky s vaším nejmenším. A pokud se chystáte na zařizování dětského pokojíčku, cenné rady a inspirace najdete na našem blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste