Vytvořte si zahradní terasu podle trendů roku 2024

Jaké trendy se objeví na terasách a balkonech v roce 2024? Kromě klasických neutrálních odstínů si budete moci pohrát i s výraznými barvami a vzory. Hliníkový zahradní nábytek nebude mít jen černou nebo antracitovou barvu. Do centra pozornosti se dostávají jemné zelené a béžové tóny. Venkovní kuchyni nebude zastupovat jen gril, ale plnohodnotná kuchyňská linka vybavená lednicí, dřezem nebo třeba udírnou. Co dalšího přináší exteriérové trendy pro letošní rok?

S variabilním zahradním nábytkem můžete terasu rozdělit na různé zóny

S variabilním zahradním nábytkem můžete terasu rozdělit na různé zóny

Barvy a vzory na terasu: v kurzu budou divoké i neutrální odstíny

V letošním roce si na své přijdou milovníci výrazných barev i vyznavači nadčasových neutrálních tónů. Vaše terasa je místem, které vám dovoluje si při jejím zařizováním hrát a být více kreativní. Pokud prahnete po nezaměnitelném výrazu, neměly by vám na terase chybět motivy různých květin, pruhů a výrazných barev. Nemusíte se přitom hned pouštět do přemalovávání nábytku. Barvu a vzory na terasu dostanete v podobě doplňků. Vsaďte například na koberce, polstrování a doplňky.

Touha po klidné neutrálnosti

Jestliže netoužíte po divočině, ale potřebujete spíše místo, které pro vás bude oázou klidu, vsaďte na odstíny terakoty, jež vás přenese do prosluněných jižních zemí, ve kterých při každém nádechu cítíte slanou vůni moře.

Sama o sobě by mohla být terakota na terase dost tmavá, proto ji designéři doporučují zkombinovat s okrově žlutým odstínem, případně s jasnějším odstínem žluté kurkumy. Stejně jako u divokých barev, i tyto decentní tóny pod pergolu dostanete v podobě venkovního textilu, polstrování nebo baldachýnu.

Venkovní nábytek na terasu bude vzdušnější a modulární

Již nějakou dobu se na výsluní drží trend spojování venkovního a vnitřního interiéru. Slouží k tomu především nábytek, ale také barevná kompozice, která se opakuje jak v interiéru, tak v exteriéru. K dostání je venkovní nábytek, který svým vzhledem kopíruje například nábytek v obývacím pokoji. Rozdíl je pouze ve výrobním materiálu. Venkovní nábytek se vyrábí z materiálů, které bez problémů odolají vrtochům počasí.

Dalším důležitým propojovacím prvkem je podlaha. Pokud chcete, aby váš interiér splýval s exteriérem a naopak, vsaďte na provedení podlahy, které bude stejné, případně se sobě bude maximálně podobat. Kámen, dřevo a dlaždice jsou nejoblíbenější venkovní materiály podlahy, které snadno sladíte s podlahou uvnitř. Zaměřte se především na podobnost v oblasti struktury a barvy.

Tvary a zpracování venkovního nábytku

V roce 2024 se pozornost designérů upíná především k zaobleným tvarům nábytku, které evokují pohodovou, příjemnou a přátelskou atmosféru. Oblíbené jsou nejen zakulacené venkovní konferenční stolky, ale také sedací soupravy se zaoblenými tvary. Oválné a kulaté stoly vyloženě podporují přátelskou a společenskou atmosféru. Hosté sedící kolem stolu jsou si totiž rovni.

Venkovní terasa může mít různé účely. Lidé sem chodí nejčastěji relaxovat, ale také společně jíst, nebo pracovat. Proto designéři doporučují modulární nábytek, který jednoduše přestavíte a přizpůsobíte aktuální situaci a požadavkům.

Z hlediska materiálu se na špičce stále drží přírodní teak, ratan a hliník. Teak je oblíbený pro svůj přírodní původ, vysokou odolnost a snadnou údržbu. Po zimní sezóně stačí dřevěné židle, stoly či pohovky jen natřít vhodným olejem.

U hliníkového nábytku designéři upozorňují na nové oblíbené barvy. Zatímco dříve se pod pergolami a na terasách objevoval zejména zahradní venkovní kovový nábytek v černé, antracitové a bílé barvě, letos získává na oblibě nábytek z barevného hliníku. Přívětivou atmosféru vašemu venkovnímu posezení dodá hliník v jemně zelených a pískových až hnědých tónech.

Pokud máte malý balkon či terasu, nebo si jen přejete dodat venkovnímu posezení vzdušnost, vybírejte si nábytek vyplétaný lanem či proutím. K dostání jsou i materiálové kombinace, kdy je kostra venkovního nábytku vyrobená například z hliníku či teaku, ale je vypletená ratanovým proutím či lanem. Lano, které se používá na vyplétání, má gumové jádro. Výhodou je snadná údržba a rychlé schnutí po zmoknutí. Pro maximální pohodlí je dobré sedací nábytek opatřit měkkým polstrováním.

Vypletený zahradní nábytek působí vzdušně a lze jej snadno přemístit

Vypletený zahradní nábytek působí vzdušně a lze jej snadno přemístit

Venkovní kuchyně do pergoly

Příprava jídla venku není nic nového. Snad na každé terase či balkonu dnes najdete gril. Trendy letošního roku jdou však mnohem dál a říkají, že jsou v kurzu kompletní venkovní kuchyně. Nejde tedy pouze o gril, ale o venkovní kuchyně s vestavěným grilem, ideálně plynovým, který má navíc také boční plynové hořáky pro vaření v hrncích.

Ve venkovních kuchyňských linkách mohou být zabudované také dřezy, chladničky, pece na pizzu, udírny nebo vinotéky. Samozřejmostí je dostatečně velká pracovní deska. Díky kompletně zařízené venkovní kuchyni mohou být všichni hosté, včetně „kuchaře“ pospolu venku.

S venkovním vařením se pak logicky pojí také venkovní stolování. Pro méně prostorné exteriéry jsou k dostání barové jídelní stoly i židle.

Pohodlí a psychická regenerace

Během několika posledních let se stále více hovoří o potřebě duševního zdraví a psychické regenerace. Člověk se musí každodenně vypořádávat s nejrůznějšími stresovými situacemi, a proto je domov jeho oázou klidu a bezpečným útočištěm.

V takovém duchu designéři navrhují i zařizování pergol. Podle nich by ve vašem venkovním útočišti neměly chybět klidové zóny, ve kterých budete meditovat, cvičit jógu, opečovávat svoji mysl nebo třeba jen číst knížku. Proto by na terase měla stát pohodlná lehátka, případně pohovky s měkkým polstrováním, polštářky a dekami.

Pokud máte prostor, pořiďte si ven i vodní prvek. Může jít třeba o pítko pro ptáčky, fontánku nebo jezírko. Svůj wellness prostor můžete doplnit vířivkou nebo kádí se studenou vodou, do které se půjdete osvěžit, jakmile vyjdete ze sauny.

Na terase by neměla chybět pohodlná lehátka

Na terase by neměla chybět pohodlná lehátka

Zasklívání venkovních teras pro celoroční požitek z blízkosti zeleně

Řada lidí touží pohodlí své pergoly využívat celoročně. Tuto představu si můžete snadno splnit. Existují specializované firmy, které se zabývají zasklíváním teras, takže v nich můžete trávit v podstatě celý rok. Stěny terasy mohou být posuvné, ale také je může tvořit sada křídlových dveří. V létě stěny odsunete a otevřete, na zimu je necháte zavřené. Aby vám nebylo v zimě na terase chladno, je potřeba ji vybavit vytápěním. Chybět by nemělo ani osvětlení, bez kterého se zejména během zkracujících se dní neobejdete.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste