Zařiďte si bydlení ve stylu Art Deco. Poradíme, jak na to

Pokud vás nebaví jednoduché a strohé interiérové designy jako minimalismus a modernismus, možná se najdete v extravagantním a vyzývavém stylu Art Deco. V popředí zájmu stojí drahé materiály, geometrické tvary a výrazné barvy, které přidávají na luxusním vzhledu. Seznamte se s opojným a lesklým Art Deco.

Geometrické tvary v Art Deco interiéru převládají

Co je to Art Deco?

Pokud se rozhodnete přijmout Art Deco, měli byste vědět, že se jedná o styl, který byl populární v Americe a Evropě během 20. a 30. let 20. století. Stal se kontrastem k minimalistické a přírodou inspirované secesi. Art Deco se neobjevilo jen v interiérovém designu, ale zasáhlo i do jiných odvětví. Například do módy, architektury, automobilového průmyslu nebo do šperkařství. Kladl se důraz na modernost, která ale byla zároveň elegantní a funkční.

Art Deco je zkratkou francouzských slov Arts Décoratifs, které v překladu znamenají dekorativní umění. Na výsluní se tento styl hřál několik desítek let, konkrétně od poloviny 20. do poloviny 50. let. Přestože se na první pohled může Art Deco zdát chaotické, má jemná pravidla, která se musí dodržovat.

Tento styl v sobě míchá tradiční i moderní prvky. Nádhera, noblesa, lesk a bohatá výzdoba definují Art Deco.

Noblesní styl vychází z neutěšeného stavu po první světové válce

Po 1. světové válce byli lidé v Evropě a Americe vyčerpaní a unavení. Nebavily je nevýrazné budovy a městské domy, které připomínaly fádnost každodenního života. Art Deco se zrodilo jako vedlejší produkt lásky, krásy, bohatství a touhy lidí žít v luxusu.

S tímto stylem se lidé poprvé setkali na výstavě v Paříži. Došlo ke vzpouře proti tehdejším klasickým vzorům. Art Deco se nejprve prosadilo v módě, což rychle ovlivnilo také nábytek a celé architektonické hnutí. Styl Art deco přitahoval umělce a intelektuály. Klíčovým bodem bylo využití minulosti k vydláždění cesty do budoucnosti.

Art Deco vystupuje z fádnosti každodennosti

Art Deco si zakládá na luxusních materiálech

Pro noblesní styl jsou charakteristické půvabné a lesklé materiály. Proto nejsou výjimkou prvky ve zlaté barvě. Materiál musí upoutat pozornost, a tak se často setkáte se zvířecími motivy, například leopardí nebo zebří vzory. Důležitá je i struktura látky, a tak není divu, že se v Art Decu používá zejména luxusní samet.

Pozadu nezůstává ani:

  • nerezová ocel,
  • chrom,
  • sklo,
  • zrcadlové plochy.

Veškeré tyto materiály se používají bez omezení. Nechybí ani majestátní mramor, ebenové dřevo nebo zebrawood. Základem je, že mají být povrchy lesklé a rozhodně výrazné. Oblíbená jsou tmavá a texturovaná dřeva, například ořech. Slouží především jako pozadí pro zlaté intarzie na stěnách a podlahách.

Art Deco staví zejména na geometrických prvcích

Motivy Art Deco jsou odvážné a symetrické. Typickým poznávacím znakem tohoto stylu jsou geometrické vzory. Narazíte na:

  • stylizované verze vějířů,
  • květiny,
  • abstraktní vzory jako sunburst,
  • šipky,
  • zubaté linie jako chevron.

Rovné, geometrické a hranaté linie symbolizují odvahu a sebevědomí tehdejšího průmyslového a technologického pokroku v Evropě a Americe.

Jak přenést Art Deco do svého bydlení?

Jestliže vás Art Deco učarovalo, ale netroufáte si v jeho duchu přestavět celý interiér, můžete do něj zařadit jen určité prvky.

Barevná paleta

Barvy Art Deco by měly být vizuálně atraktivní a velice výrazné. Nebojte se sáhnout po doplňkových metalických barvách, jako je chrom, stříbro, zlato nebo nerezová ocel. Chybu neuděláte ani s jasně žlutou, červenou, zelenou, modrou, černou, růžovou a černou.

Nechybí však jemné barvy jako odstíny krémové a béžové. Například v ložnici budou skvěle vypadat neutrální barvy s leštěným dřevem a lakovaným nábytkem. Art Deco do ložnice dostanete například v podobě komody se zlatými prvky.

Jemné odstíny a výrazné vzory na nábytku

Nábytek Art Deco

Art Deco se nespokojí s malým provedením, a tak se nebojte sáhnout po velkých kouscích. Tvary zvýrazňuje zlatá linka nebo chromované lemy, které dodávají dramatický efekt.

Velké příborníky si budou rozumět s obrovskými křesly. Čalounění volte se zvířecími motivy, nebo jednobarevné v sametovém provedení. Stylovým kouskem se může stát geometricky řešený Art Deco konferenční stolek.

Tkaniny a vzory

Potahové látky a textil jsou výraznými prvky Art Deco. Kromě zebřích a gepardích motivů jsou oblíbené také samet a kůže. Přihlédnout můžete k jemným ženským linkám ve formě barvy lila nebo květinových potisků. Chybět samozřejmě nesmí ani koberce s geometrickými motivy. Ty se mohou objevit i na přehozech nebo dekorativních polštářcích.

Podlaha

Také podlahou můžete do svého interiéru Art Deco nenásilně propašovat. Jestliže máte jednoduchou podlahu, můžete ji oživit zlatou nebo mosaznou intarzií. Skvěle vypadá i černobílá šachovnice nebo povrch, který vytváří optické klamy. Klasikou jsou obrazce seskládané z parket (šipky, rybí kost). Jednodušší možností je na podlahu položit koberec se zmiňovanými geometrickými tvary.

Podlaha s geometrickými tvary

Lampy a lustry Art Deco

Výrazným prvkem Art Deco jsou svítidla. Stejně jako u jiných doplňků, i zde jsou důležité geometrické a symetrické vzory. Zvolte svítidla s čistými aerodynamickými a moderními liniemi, stínítka z leptaného skla nebo stínidla s vějířovitými tvary. Chybět nesmí chrom a jiné metalické barvy.

Oblíbené doplňky

Pro Art Deco je typický lesk, který svému pokoji dodáte v podobě zrcadel. Může se jednat o velká zrcadla ve zdobených rámech, kulatá zrcadla, ale také o sestavy menších zrcadel. Typickým zástupcem je zrcadlo se zdobením sunburst. Art Deco si porozumí i se starožitnostmi. Vsaďte třeba na sklo zdobené zlatými prvky, tvarované sklo, sošky nebo porcelán.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste