Zařizování obývacího pokoje – zkuste následovat Feng Shui (či Feng Šuej)!

Centrum dění v každém bytě, ať samostatném, nebo v rodinném domku je obývací pokoj. Zde se schází rodina, zde hostíme naše návštěvy, ať už neformální, jako jsou blízcí přátelé, tak formálnějšího rázu. Obývací pokoj je místem společných aktivit, ale také místem, kde odpočíváme a zapomínáme na každodenní stres z práce. Proto na všechny tyto věci nesmíme zapomenout, když si tento pokoj navrhujeme a následně zařizujeme.

 

Světlý prostor.

Pokud chceme mít obývací pokoj mít zařízený dle filozofie Feng Shui, musí působit lehce, světle a prostorně. Hlavně by měl být uspořádaný, z hlediska rozmístění nábytku a dalších zařizovacích předmětů, dále směrem ke středu místnosti spíše volný a také samozřejmě uklizený, tak aby jím mohla nerušeně proudit energie. K tomu nám napomáhají i moderní trendy, které v podstatě tuto filozofii, ať vědomě, či nevědomě následují.

Asi se všichni shodneme na tom, že pro každého z nás je nejdůležitějším kouskem nábytku v obývacím pokoji sedací souprava. V ideálním případě ji vybíráme tak, že každý člen naší domácnosti na ní má své místo, plus budeme myslet na případné návštěvy. Dnes nabízené sedací soupravy se dají doplnit nejen vhodným křeslem či křesly, ale také různými taburety.

Rozmístění jednotlivých částí sezení může být kruhové, či kopírovat jiný geometrický tvar, čtverec nebo obdélník. Snažme se držet logický a známý tvar, aby vše vypadalo uspořádaně a také uspořádané bylo. Při rozmisťování mějme na paměti, že by žádný kus sedacího nábytku neměl být orientovaný zády k oknům nebo dveřím.

 

 

Barevné provedení a ostatní dekorativní předměty.

Jak bude náš obývací pokoj působit, samozřejmě z velké části ovlivní, nejen volba dalšího nábytku, jako jsou skříňky pod televizor, různé police či komody do obývacího pokoje, ale samozřejmě barevné provedení celé místnosti a další zařizovací předměty. Pod nimi si můžeme představit nejen různé drobné doplňky, ale i umělecké předměty, ať už obrazy, nebo různé plastiky či dokonce sochy.

Nemusíme asi zmiňovat, jak velice umění svým duchem ovlivní celou náladu v místnosti. Proto je velmi důležité, být pečliví při jeho výběru. Je dobré si uvědomit, že toho o nás samotných hodně napoví i našim hostům.

Ctěte prostor. To znamená, abyste volili vhodné velikosti obrazů a dalších předmětů vzhledem k prostoru, který máte k dispozici. Jestliže ve vašem pokoji je velká stěna, můžete jí vybavit opravdu velkým obrazem a výsledek bude vypadat velmi dobře.

Romantickou atmosféru navodí obraz nebo plastika objímajícího se páru. Klid, pohodu a prostor navodí vkusné krajiny.

Jak na světlo.

V obývacím pokoji musíme mít dostatek světla a to nejen za dne. I ve večerních hodinách a za šedých dnů. Samozřejmostí je hlavní lustr v místnosti, který může být koncipovaný jako jeden světelný zdroj, nebo jako trať s více světly. Vhodným doplňkem jsou stojací lampy, kterými si můžeme vhodně přisvítit, nebo naopak dodat místnosti tlumené osvětlení, pokud je třeba.

Dnes už nepoužíváme těžké závěsy, které by působily jako opona v divadle. Proti pohledům zvenčí se chráníme vkusnou záclonou přes den a v noci většinou zatahujeme žaluzie.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste