Zařizujeme růžovou koupelnu – 3. díl

421 Koupelna inspirace , Trendy

Tahle série rad vychází z doporučení bytových architektů, kteří se nebojí překročit hranice stereotypu. Pusťte se i vy doma do experimentu a troufněte si třeba na kombinaci růžové s geometrickými tvary, vsaďte na kontrast s námořnickou modří nebo nechte vykvést syté odstíny fialovo-růžové na vaně nebo závěsu. Pojďme se na všechno podívat podrobněji.

Vyzkoušejte odvážnou kombinaci růžové a tvarů

Na geometrii nemusí mít každý z nás jen dobré vzpomínky. Ale to, co jsme třeba nemuseli ve škole, by nás nemělo odrazovat od chytrého využití prostoru a kombinování správných barev a tvarů. Skvělou variantou je třeba jemně růžová stěna v koupelně v kombinaci s prosklenou stěnou sprchového koutu, která je černými rámečky dělená na pravidelné obdélníky. Kontrast průhledného skla s temnými linkami, které proti růžovému pozadí vynikají, je působivá.

K dotažení ideálního vybavení koupelny v tomto duchu je potřeba myslet i na detaily. Proto nezapomeňte sladit barvu futer dveří s barvou rámečků na krycí stěně sprchového koutu. Dohromady vtisknou místnosti jeden styl linií, které krásně kontrastují s příjemným růžovým nádechem na stěnách. Další doplňky můžete ladit třeba do zlatavé barvy. Takový kabát snese hlavice sprchy nebo držící madlo. A pokud si troufnete, můžete do zlata vyladit i topení. Akorát pozor na příliš lesku, ten ve zlatavé působí někdy až kýčovitě. Ale matnou úpravou nic nezkazíte.

K celkové kombinaci růžové s geometrickými tvary laďte i podlahu. Můžete vybrat jednu barvu, která nenápadně doplní zbývající zařízení. To je ale spíš konzervativní přístup. Odvážnější z vás určitě zvolí raději kachličky s 3D vzorem. Ideální bude, když budou obsahovat tlumenou zlatou, černou nebo bílou barvu, které už tak v koupelně budete mít. Trojkombinací podobného ražení krásně podtrhnete záměr vyznění celé místnosti a ukotvíte veškeré vybavení tím správným způsobem.

Kontrast růžové s námořnickou modří je epesní

Mimořádná varianta s modrou staví na vysokém kontrastu světlounké růžové, případně bílé na stěnách a solitérního kusu nábytku v tmavomodrém provedení. V našem případě jsme v koupelně zkusili vymalovat horní část stěn světle růžovou s nepatrným nádechem šedivé. Tento povedený světlý odstín jsme doplnili bílými obkládačkami ve spodní části stěn. Stejného obložení kachličkami se dočkala i vana. Takhle nachystaný prostor si vysloveně říkal o kontrastní prvek, který by krásně vynikl.

Rozhodli jsme se pro tmavě modrou koupelnovou skříňku. Těsně u stěny obložené bílými kachličkami jistojistě zaujme každého, kdo do koupelny vejde. Kromě estetické funkce zároveň upozorní na místo, kde jsou v místnosti uložené důležité věci. Takže vedle eleganci je tady silná linka také v praktickém využití. To oceníte hlavně v případě, že rádi a často hostíte kamarády, rodinu nebo další lidi, kteří se pak ve vaší koupelně snáze zorientují.

Třešničkou na dortu v takto zařízené koupelně pak může být vysoce kontrastní podlaha, která podpoří tmavě modrou povrchovou úpravu skříňky. Parádní je třeba černá dlažba se vzorem bílých lilií. Ale můžete si vybrat jakýkoliv tvar, který se vám líbí. A pokud by na vás byl kontrast černé a bílé moc silný, můžete ho nahradit tmavě hnědou s krémovou. Absence extrémních odstínů působí neotřele a pozdvihne vaši koupelnu ještě o fous výš. Akorát pozor na odstín hnědé, aby sedl k ostatnímu zařízení.

Obklopte se explozí sytých barev

Tady budete jako základ potřebovat světlé stěny i podlahu. Můžete zvolit čistě bílou, ale ta je podle nás tentokrát trochu nudná. Proto doporučujeme spíš světlou pískovou nebo krémovou barvu. Obě takové varianty krásně unesou ohňostroj sytých barev, kterými je následně doplníte. Smyslem takového zařízení koupelny je podtrhnutí důležitosti všech věcí, které v místnosti máte, aniž byste upozorňovali na stěny nebo podlahu. Hodí se skvěle i do malých koupelen.

Jakmile budete mít nachystanou podlahu a stěny, můžete se pustit do hry barev. Základem je samozřejmě hlavní role v koupelně, takže vana nebo sprchový kout. V případě vany doporučujeme zvolit bílé okraje a zbytek zevnějšku vyladit v syté růžovo-fialové. Tahle skoro borůvková barva je příjemná na oči, dodá při každém pohledu energii a působí pozitivně. U sprchového koutu můžete využít obkládačky podobné sytosti na proložení pískových nebo krémových kachliček na stěnách.

Určitě ale nezůstávejte s barvami jen u vany nebo sprchového koutu. Stejně skvěle se budou vyjímat třeba na obrázcích, které volte v sytých tónech zelené, žluté nebo fialové. Akorát opatrně, aby barvy ladily s vanou nebo obložením sprchového koutu. Parádní je i vzorovaný závěs na okně. Ten může mít pískovou jako podkladovou barvu a fialové květiny nebo jiné vzory na ní. Stejně vesele můžete zpestřit i ručníky. Klasické bílé nic nezkazí, ale pokud pořídíte variantu s barevnými pruhy nebo lemováním, bude to ještě lepší.

Černá na růžové vypadá honosně, využijte toho

Pudrová růžová na stěně je krásný základ, který potěší nejednoho milovníka útulného domova. Pokud si navíc rádi užíváte relaxační lázeň ve vaně, platí to dvojnásob. Ale samotná růžová by nebyla ničím výjimečná. I když je pravda, že svou jemností pomáhá člověku k uvolnění a odpočinku, což je přesně to, co po dni plném běhání a stresu potřebujete. Přesto doporučujeme pudrové stěny něčím proložit.

Skvělou variantou jsou černé prvky, které vypadají na růžovém podkladu honosně. Tuhle velkolepou kombinaci mají doma všichni, kdo si potrpí na nevtíravém luxusu bez okázalosti. Je to sázka na jistotu, že k sobě například černá vodovodní baterie a pudrová stěna padnou. To vše pak můžete v klidu doplnit klasickou bílou sanitární technikou a vůbec nic nezkazíte. Naopak. Kontrast černé, bílé a pudrové je působivý.

Stejně dobře uděláte, pokud prostor kolem vany nebo sprchového koutu obložíte bílými kachličkami s tmavým, ideálně černým spárováním. Jednak na černých spárách nejsou tak dobře vidět nečistoty, a jednak podpoříte zmiňovaný kontrast všech tří odstínů. A můžete přidat i další detaily, třeba nosníky police, mýdlenku, kelímek na kartáčky na zuby nebo jinou drobnost. To už necháme na vás a vaší fantazii.

A jsme na konci třetího dílu našeho rádce na zařizování růžové koupelny. Určitě jste si našli tip, který se vám líbí. Budeme jen rádi, pokud se vám doma v koupelně povede něco vylepšit. Hlavní je, abyste se tam cítili dobře. Tak na to myslete, až se pustíte do díla. A až budete mít hotovo, odpočiňte si třeba u čtení dalších článků u nás na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste