Zařizujete malou koupelnu? Zjistěte, jak pracovat s barvami a jaký vybrat nábytek

Ne každý má to štěstí mít obrovskou koupelnu, ve které není o místo nouze. Zejména v bytových a panelových domech je koupelna nejmenší místností. Proto se vyplatí si vše nejprve rozvrhnout na papír a nezapomenout pečlivě měřit. Každý centimetr se při rekonstrukci malé koupelny počítá.

Obzvlášť v malé koupelně je potřeba využít každý centimetr

Obzvlášť v malé koupelně je potřeba využít každý centimetr

Inspirace pro malé koupelny: na co nezapomenout?

I malé koupelny můžete maximálně využít a získat tak dokonale funkční prostor. Stačí pamatovat na několik zásadních pravidel:

  • vždy volte světlé barvy,
  • zrcadla vnesou do prostoru více světla,
  • správně rozmístěné osvětlení dokáže prostor zvětšit,
  • obklady položené horizontálně místnost opticky rozšíří, vertikální obklad koupelnu prodlouží,
  • kombinujete dvě, maximálně tři barvy,
  • dbejte na dostatek úložného prostoru,
  • vyhněte se otevřeným úložným prostorům,
  • vždy vše pečlivě změřte.

Vsaďte na světlé barvy a vhodně rozmístěné osvětlení

Vsaďte na světlé barvy a vhodně rozmístěné osvětlení

Základem je světlá barevná paleta

Abyste malou koupelnu opticky zvětšili, sáhněte po světlých barvách. Výmalba, obklad i dlažba by měly být v odstínech bílé, béžové, světle šedé, mátové či meruňkové. Ani s pastelovými barvami neuděláte chybu. Ideální je velkoformátový bezspárový obklad. Čím menší počet spár bude, tím bude prostor působit uceleněji a prostorněji. Do malých koupelen rozhodně nepaří tmavé barvy v matu, které pohlcují světlo a místnost opticky zmenší.

Nikdy byste neměli kombinovat více jak 3 základní barvy, přičemž 2 budou zcela dostačující. Zapomeňte rovněž na výrazné a velké motivy. Nejlepší službu udělají jednobarevné obklady či výmalba jednou barvou. Pestrost naženete na doplňcích, které mohou být ve výraznější kontrastní barvě.

Čarujte se světly a zrcadly

Správné osvětlení je v malé koupelně alfou a omegou. I zde totiž platí, že dostatek světla dokáže místnost provzdušnit a vizuálně zvětšit. Proto by v koupelně nemělo chybět světlo centrální, které osvětlí každý roh místnosti, ale také světlo u zrcadla. Zrcadlo by mělo mít boční osvětlení, které na obličeji nedělá nepřirozené stíny.

Zrcadel můžete mít v koupelně hned několik. Důležité je, aby byla umístěna naproti sobě. Místnost tak bude vypadat větší. Můžete mít například zrcadlo nad umyvadlem a na dveřích, pokud jsou naproti sobě. Z hlediska úložného prostoru se pak vyplatí sáhnout po zrcadlové galerce.

O optické zvětšení malého prostoru se postarají zrcadla

O optické zvětšení malého prostoru se postarají zrcadla

Nábytek do malé koupelny

Co se týče nábytku do koupelny, pamatujte, že v tomto případě je méně více. Malá koupelna by neměla být přecpaná nábytkem. Vybírejte proto minimalistické kousky, které ale mají dostatek úložného prostoru. Koupelnové skříňky do malé koupelny volte závěsné, které nezabírají prostor na zemi. Praktická je závěsná umyvadlová skříňka a zrcadlová galerka.

Z hlediska úspory místa si zamilujete vysoké uzavřené regály. V malých koupelnách se vyplatí využívat úložný prostor až do stropu. Pamatujte, že věci v otevřených regál budou v malé koupelně vypadat jako nepořádek, a proto chtějte veškeré regály a skříňky s dvířky.

Stejně jako u výmalby či obkladů také u nábytku volte ten ve světlých barvách. S optickým zvětšením pomůže vybavení s lesklým povrchem.

Sanita, která nezabírá místo

Než se vrhnete do zařizování malé koupelny, zamyslete se nad tím, zda budete chtít sprchový kout či vanu. Do malých koupelen se rozhodně nehodí rohové vany, které zabírají zbytečně mnoho prostoru. Prostorově nejúspornější jsou walk-in sprchové kouty či sprchové kouty s odtokovým žlabem. Jestliže se nechcete vzdát myšlenky mít v místnosti vanu i sprchový kout, sáhněte po vaně se zástěnou.

Při výběru umyvadla do malé koupelny pamatujte na to, že by mělo poskytovat dostatek odkládacího prostoru. Pokud zvolíte například jen oblíbenou mísu, měla by ležet na desce nebo být integrovaná do skříňky, kde bude prostor pro všechny nezbytnosti, které potřebujete k ranní hygieně, péči o pleť a líčení. V případě, že budete mít WC v koupelně, chtějte závěsné, které se instaluje na předstěnový panel. Ušetříte tím spoustu místa a navíc si ulehčíte údržbu podlahy.

Dobré rady a tipy

Jestliže máte v malé koupelně pračku, popřemýšlejte, zda by jí nebylo lépe v kuchyni či na chodbě. Pračka zabere zhruba 0,4 m2 prostoru, který se dá v koupelně jistě využít jinak. V případě, že pračku není kam dát, vyberte slim provedení, které má hloubku okolo 40 cm a plní se shora.

Aby koupelna vypadala uklizeně a zároveň působila větším dojmem, je důležité dbát i na úplné maličkosti.

  • Pořizujte doplňky, které budou ve stejné barvě nebo dekoru.
  • Všechno co půjde, ukliďte do skříněk.
  • Vybavení vybírejte z kvalitního a odolného materiálu.
  • Obklady či dlažbu vybírejte v lesklém dekoru, který do místnosti vnese více světla.

I v malé koupelně se najde dost místa pro všechny potřebné věci. Stačí jen správně plánovat, měřit a vzdát se zbytečností.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste