Zdrží se u vás hosté přes noc? Postele pro hosty a další varianty pro přenocování

955 Tipy a triky

Přijede k vám na návštěvu rodina nebo přátelé s tím, že zůstanou přes noc? Pravděpodobně začnete řešit otázku, kam a na co je uložíte. Pokud nemáte to štěstí a nemáte samostatný pokoj pro hosty, nabízí se obývací pokoj, pracovna nebo dětský pokoj. Co můžete udělat pro to, aby se u vás vyspali do růžova? Jak zařídit pokoj pro hosty?

Připravte svým hostům nejpohodlnější spaní

Pokud už při pořizování bytu nebo při stavbě domu budete vědět, že u vás čas od času přespí návštěvy, můžete vybírat bydlení s pokojem, který bude určený primárně pro návštěvy. Ostatně vlastní pokoj návštěvy ocení, protože budou mít dostatek soukromí. Vy ani oni se nebudete muset přizpůsobovat odlišným ranním rutinám.

Jaký nábytek do pokoje pro hosty pořídit?

Postel pro hosty

Pokud vám to prostor dovoluje, pořiďte dvoulůžko, na kterém se luxusně vyspí jedna osoba a pohodlně dvě osoby. Klasické dvojlůžko má standardní velikost 180 × 200 cm. Pokud potřebujete šetřit místem, sáhněte po menším dvojlůžku s rozměry 160 × 200 cm. Další variantou je palanda neboli patrová postel, případně postel s výsuvnou matrací. Tyto dvě poslední jmenované jsou prostorově nenáročné, takže se hodí i do menších pokojů.

Šatní skříň nebo komoda

Vaši hosté si s sebou jistě přivezou oblečení, hygienu a další potřeby, které ke svému fungování potřebují. Proto byste při výběru nábytku do pokoje pro hosty neměli zapomenout na šatní skříň nebo alespoň komodu. Komody jsou v poslední době velice populární, protože nabízí dostatek úložného prostoru a zároveň šetří místo v pokoji. Na druhou stranu ale nejsou nejlepším řešením pro oblečení, které musí viset na ramínku.

Noční stolky s lampičkami

Noční stolky by měly stát z obou stran postele. Neměly by na nich chybět lampičky. Odkládací prostor by měl pojmout to nejnutnější: telefon, šperky, brýle, sklenici s vodou, kapesníky, užívané léky.

Z hlediska úklidu pro vás bude nejpraktičtější, pokud na zemi nebudou koberce, ve kterých se drží prach. Ideální je tvrdá a hladká podlaha, kterou stačí jen vysát nebo setřít. Jednoduše se zbavíte prachu a nečistot.

Aby se u vás hosté dobře vyspali, měly by být na oknech žaluzie nebo závěsy, které zajistí maximální možnou tmu.

Patrová postel v pokoji pro hosty šetří místo

Kam uložit návštěvu, pokud nemáte pokoj pro hosty?

Pokud vám prostorové možnosti neumožňují zřízení samostatného pokoje pro hosty, můžete je uložit:

  • v obývacím pokoji,
  • v dětském pokoji,
  • v pracovně.

V případě dětského pokoje si budete muset dítko nastěhovat k sobě do ložnice.

Nejdůležitějším vybavením bude v těchto případech postel pro hosty. Na čem mohou vaši hosté složit hlavu?

Rozkládací postel neboli přistýlka pro hosty

Může mít různé podoby. Nejčastěji se jedná o postel, která se složí na půl. Na rošt se pokládá pohodlná matrace. Z hlediska rozměrů by měla být přistýlka velká jako klasické jednolůžko, tedy 90 × 200 cm. Ve spodní části může mít kolečka pro snadnější manipulaci. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, rozmyslete si, zda máte postel kam uskladnit, pokud ji nebudete používat. Zabere totiž poměrně dost místa.

Rozkládací pohovka

Nejoblíbenějším řešením jsou rozkládací pohovky. Při jejich výběru dbejte na to, zda rozkládací část tvoří matrace. Nezapomeňte také na její tuhost, která by měla být podobná jako tuhost sedáků. K dostání jsou i pohovky pro každodenní spaní, které mají integrovanou matraci včetně roštu. Zatímco některé pohovky se na lůžko promění díky výsuvné části, jiné mají systém klick klack. Pohovka se jakoby „zlomí“ a zádová opěrka se promění na druhou polovinu lůžka.

Nafukovací postel pro hosty

Obvykle se jedná o nafukovací matraci, která je k dostání v různých rozměrech pro jednoho i dva spáče. Přestože budete na matraci dávat prostěradlo, vyberte provedení, které má spací plochu potaženou příjemnou látkou. Pamatujte, že na tvrdých podlahách plastová nafukovací matrace vrže, takže je lepší ji podložit například dekou, kusovým kobercem nebo dalším prostěradlem.

Rozkládací křeslo

Rozkládací křeslo funguje stejně jako rozkládací pohovka, ale obvykle se na něm pohodlně vyspí jen jeden člověk.

Skládací matrace či taburety

Jde o praktické řešení, které nezabírá mnoho místa a po složení je využijete k sezení. Jsou určeny pro jednoho spáče.

Matrace pro hosty

Svoji návštěvu můžete uložit i na matrace, které položíte na podlahu. Otázkou je, zda budete mít matrace kam uložit, až hosté odjedou.

Hosty můžete ubytovat na pohodlném, ideálně rozkládacím gauči

Pokud u vás budou hosté spát na rozkládací sedačce, křesle nebo na skládací matraci, můžete jim odpočinek zpříjemnit topperem. Jedná se o tenkou matraci, kterou nejčastěji najdete na hlavní spací matraci boxspringové postele. Díky topperu překryjete dělené části podsedáků a zlepšíte kvalitu spánku. Topper se díky své nízké tloušťce snadno skladuje.

Co dalšího mít připravené pro hosty?

Kromě postele byste pro hosty měli mít také přikrývky a polštáře. Nezapomeňte ani na prostěradla a povlečení. Můžete si vyčlenit ložní prádlo, které bude určené pouze pro návštěvy. Rozhodně se vyplatí, pokud budete mít v „zásobě“ letní i zimní přikrývky. Případně můžete letní přikrývku v zimě doplnit teploučkou dekou. Pro návštěvy se nejlépe hodí přikrývky a polštáře, které jsou vyplněné dutým vláknem, protože se snadno udržují. Duté vlákno totiž můžete prát doma v pračce.

Kromě přikrývek, polštářů a povlečení mějte v zásobě také dostatek ručníků. Od věci nebudou ani náhradní zubní kartáčky, protože jsou jednou z věcí, která se při cestování zapomíná nejčastěji.

A pokud chcete, aby se u vás hosté cítili jako v nejluxusnějším hotelu, můžete jim na čistě povlečenou postel připravit nejen měkoučký ručník, ale také malá mýdélka či sprchové gely a šampony, případně malou cestovní pastu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste