Aby zábava gradovala aneb 20 tipů na home party

1059 Tipy a triky

 

Pozvali jste domů na silvestra či jinou akci přátele a nyní máte pochybnosti, jestli to zvládnete? Nezoufejte, našich 20 tipů do domácnosti z vás učiní krále večera.

 

 

Jídelní stůl na večerní hostinu

 

 

1. Pro každého pozvaného připravte pár papučí přiměřené velikosti. Když se u vás přezouvání nenosí, nechte na svobodném rozhodnutí každého hosta, jakou alternativu si vybere. Možná přeci jen dají přednost těm veselým bačkorám, které jste pro ně připravili. Na dlouhý Silvestrovský maratón potřebuji i nohy své pohodlí.

 

 

2. Uvolněte v předsíni všechny věšáky. Vaše stylová kabelka nebo svršek mohou být ozdobou fádní chodby, ale teď vám přijde vhod každý volný háček. Nepředpokládejme, že by návštěva přišla v třeskuté zimě bez svrchního oděvu. Připravte si také ramínka. Ne každý kabát bude mít poutko a ne každý norek je vhodný k zavěšení na obyčejný háček.

 

 

3. Kytice živých květin v předsíni o vás napoví, že jste hostitelka, která si na detail opravdu potrpí.

 

 

4.V žádném případě se nepasujte do role superhrdinů, kteří levou zadní zvládnou přípravu kvanta pokrmů pro mnoho člennou skupinu kobylek! Nezapomínejte, že minimálně polovina osazenstva bude mužského pohlaví. V překladu: statnější konzumenti, kteří více vypijí, více i snědí. Příchod nového roku nebudete na vlastním území slavit s náhodnými návštěvníky z ulice, ale v kruhu opravdu blízkých přátel. Při zvaní se jistě dohodnete, kdo a jakým způsobem přispěje ke společné oslavě.

 

 

5. Pro každého stolujícího mějte připraveny alespoň čtyři druhy různých sklenic. I kdyby šlo o vysloveně neformální setkání, plastové barevné kelímky radši nechte odpočívat ve skříňce. Přípustné jsou pouze tehdy, pokud se oslavy účastní i děti. Tehdy můžete použít veselé plastové nádobí.

 

 

6.Obstarejte si dostatečné množství příborů a nádobí. Na domácnost, která se potýká s nedostatkem jakéhokoli z těchto komodit, nepadá příliš dobré světlo. Jedna náhradní souprava příborů a slavnostních talířů se vždy hodí.

 

 

7.I kdyby se celá party odehrála ve stylu švédských stolů, na půlnoc byste měli mít nachystáno aspoň jedno hlavní jídlo s dezertem, který si společně vychutnáte u stolu. Prostření tabule byste měli zvládnout ještě před příchodem hostů.

 

 

8.Při přípravě jídel neexperimentujte. Nepouštějte se do receptů, které nemáte vyzkoušené. Radši připravte jeden hlavní chod se salátem.

 

 

9.Nezapomeňte na rezervní balení papírových ubrousků. Vždy je lepší, když budou celý rok odpočívat, než aby měly při této slavnostní příležitosti chybět. A když už budete v papírnictví, hoďte do košíku i konfety a papírové kloboučky pro hosty.

 

 

10. Ani ten nejefektivnější ubrousek nikdy nedosáhne honosnosti toho textilního. Působivě naaranžovaný v talíři ještě umocní slavnostní stolování. Tedy za předpokladu, že víte, co s ním. Ubrousek má být během celého hodování položený v klíně, nikdy ne uvázaný kolem krku. Po jídle a před pitím se otírají ústa, konkrétně koutky. Po použití se odkládá po pravé ruce.

Oslavte třeba příchod nového roku

 

11. Podávání nápojů je složitý rituál. Proto alespoň základní informace: menu začínáme aperitivem, který se podává asi 15 min. před jídlem. Vybírá se jednak podle předkrmu, ale i podle individuálního výběru stolujících. Poté přichází na řadu nealkoholický nápoj, případně pivo, ale to jen v případě, že se k jídlu hodí.

 

 

12. Rozhodně vás nechceme navádět k vinnému pětiboji, jen připomínáme pořadí, jakém se většinou vína podávají: bílé, růžové, červené, dezertní. Vrcholem nápojového servisu bývá šumivé víno, které by nikdy při slavnostním stolování nemělo scházet. Jako hostitele však třímáte v rukou taktovku vy, proto záleží jen na vás, jakou variaci hostům nabídnete. Nepočítáme-li kávu a aperitiv, počet nápojů v menu by neměl být vyšší než čtyři.

 

 

13. Jestli jste se rozhodli pro kompletní menu od předkrmu přes polévku po hlavní jídlo, úplnost menu by měly doplnit sýry a ovoce.

 

 

14. Po jídle se podává dezert, káva nebo čaj. A jako poslední chod digestiv v podobě koňaku, brandy nebo likéru. Stejně jako aperitiv a káva se do seznamu nápojů nepočítá.

 

 

15. Na stůl před stolujícího položte najednou nejvýš tři talíře. Ostatní se přidávají ve chvíli, kdy jsou potřeba. Příbory se pokládají podle pořadí jídel. Nejblíže k talíři jsou příbory, jimiž se bude jíst nejpozději.

 

 

16. Vlastníte stůl, ke kterému se vejde najednou více osob než šest? Gratulujeme! Nezapomeňte však, že je proti bontonu, aby měl jeden z nich před sebou jiný servis než ostatní. Lze akceptovat, pokud se nádobím či příborem odlišují alespoň dva. Ale nikdy ne jeden. Mohl by se u stolu cítit jako outsider. Stejné pravidlo platí při sezení. Není žádnou tragédii, když na někoho nezbude místo u stolu a vy ho posadíte za barový pult. Vždy mu však měl dělat společnost někdo z domácích.

 

 

17. Abyste během jídla nemuseli odbíhat, velmi praktický je příruční stolek, tzv. keridon, kde jsou poskládány všechny příbory a nádobí na výměnu.

 

 

18. Přemýšleli jste už nad tím, na co návštěvu posadíte? Při dostatečně velké kapacitě rozkládacího stolu byste měla mít v záloze židle, které mohou mimo provoz klidně čekat na svou příležitost komoře, na balkóně nebo ve sklepě.

 

 

19. Říká se, že toaleta je vizitkou domácí paní. Nepochybujeme, že se tato místnost u vás blýská jako z reklamy. Pamatujte však na dostatek mýdla a čistých ručníků. Když budou ještě barevně ladit s koupelnovým obkladem, další bod pro vás.

 

 

20. Režiséry večera budete vy, proto nezapomeňte na program. Oslava se totiž nebude odehrávat jen za jídelním stolem a během večera se určitě dostaví i hluchá místa. Proto mějte v záloze i alternativní řešení.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste