Noční rybolov se speciálním rybářským osvětlením

1784 Víte, jak na osvětlení?

Pravidla pro noční rybaření se liší revír od revíru. Co ovšem zůstává stejné, jsou vysoké nároky na světla či osvětlení na ryby.

Kam vyrazit na noční rybolov

O tom, zda je v revíru možné lovit i v noci, případně v jakém časovém horizontu, se dočtete v pravidlech konkrétního revíru. Obecně platí, že stanoviště pro noční rybolov by nemělo být v blízkosti kempů nebo restaurací, jelikož zde bývá čilý noční provoz až do ranních hodin. Zvuky ryby plaší a na těchto místech neberou.

Místo pro lovení potmě byste měli znát i za denního světla. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením. Dravé ryby se nejlépe loví pod jezy, ale také u různých překážek ve vodě, u kmenů, u spadlých stromů apod.

V noci se loví především candáti obecní. Nejvhodnější návnadou je přitom mrtvá nebo živá rybička. Dále se jedná o sumce velkého, který je naší největší dravou rybou. Návnadou je většinou rybička, která je však mnohem větší než v případě candáta. Úspěch můžete slavit i s návnadou z rousnic.

Nejdůležitější rybářské potřeby: osvětlení

Při rybolovu v noci se rozhodně neobejdete bez osvětlení. Budete jej potřebovat pro:

  • zaznamenání záběru,
  • nastražení nástrahy,
  • navazování,
  • zdolávání úlovku,
  • balení,
  • osvětlení bivaku.

Rybářské čelovky

Bez rybářské čelovky se neobejde žádný rybář. Její největší výhodou je, že svítí, kam potřebujete, a přitom máte volné ruce. Využijete ji nejen pro nastražení a navazování, ale také pro manipulaci s prutem, ulovenou rybou, nebo když si potřebujete „odskočit“.

Požadavky na rybářské čelovky jsou vysoké. Jak rybářskou čelovku vybrat?

  • Nejdůležitější je, aby byla vodotěsná a odolná proti pádům,
  • musí perfektně sedět na hlavě, nikde nepřekážet a netlačit,
  • čelovka musí dobře a silně svítit,
  • ideální je, pokud můžete přepínat mezi intenzivním bílým a červeným světlem,
  • nejlepší rybářské čelovky se pyšní červeným světlem, které využijete pro sběr rousnic (nepoplašíte je tolik),
  • čelovka může nabízet více intenzit svícení, zpravidla jsou 2–3, slabší světlo neplaší zdolávanou rybu,
  • pásek kolem hlavy musí umožňovat flexibilní úpravu velikosti,
  • LED technologie se postará o silný a dlouhý svit a není náročná na spotřebu energie.

Na trhu jsou k dostání čelovky na baterky, ale také čelovky s dobíjecím akumulátorem. Každá varianta má své pro a proti. Baterky je potřeba měnit a může se stát, že přestanou svítit v době, kdy to nejméně očekáváte, proto musíte mít nějaké v zásobě. U čelovek s dobíjecím akumulátorem musíte mít přístup ke zdroji energie.

Chemické světlo na ryby

Chemická světla nesvítí tak intenzivně jako čelovky, baterky či kempingové lampy. Jejich svit je spíš tlumený, takže si díky nim nenamáháte oči. Použít je můžete do splávků, číhátek nebo je upevnit na podběrák. Díky nim budete vědět, když ryba zabere.

Manipulace s nimi je snadná. Stačí je jen ohnout, přičemž dojde k rozlomení skleněné ampulky, která spustí chemickou reakci a vznikne tzv. studené světlo. Jsou ideální jako noční osvětlení rybářského prutu. Tyčinky s chemickým světlem jsou k dostání v různých barvách.

Osvětlení rybářského místa

Některé rybářské řády stanovují nutnost osvětlení lovného místa v noci. Obvykle musí být noční místo pro lovení ryb osvětleno elektrickými světly hodinu před východem a hodinu po západu slunce. Toto osvětlení usnadní práci rybářské stráži. Neosvětlená lovná místa mohou odhalit pytláky.

Pro osvětlení je potřeba používat elektrické světlo. Vsadit můžete třeba na kempingové lampy nebo jiné osvětlení na baterie. Ovšem nezapomeňte, že světlo by mělo být odolné proti vodě i nízkým teplotám. Lovné místo není možné označit jen svíčkou či rozdělaným ohněm.

Osvětlení rybářského zázemí

Jestliže na rybách spíte v karavanu, maringotce nebo v autě, kde můžete čerpat elektrickou energii, stačí si s sebou vzít takové osvětlení, které pomocí elektrického kabelu připojíte do sítě. Ovšem nezapomeňte, že automobil vyžaduje speciální připojení. V případě, že spíte pod stanem nebo jen pod širákem, vyplatí se mít ruční či kapesní svítilnu nebo jiný typ lampy na baterie či dobíjecí akumulátor. Ideální je, pokud mají svítilny magnet či háček na zavěšení. Některé mohou mít i stojan, takže je snadno položíte na zem a posvítíte si, kam zrovna potřebujete.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste