Jak vybrat koberec?

1540 Tipy a triky

Kupujeme nový nábytek, měníme dispozice našeho bydlení, pořizujeme doplňky. Všichni z nás to možná jednou, možná vícekrát řešili. Ale čím doladit interiér k dokonalosti? Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy, kterými můžeme oživit naše obydlí vhodným umístěním pod nábytek, například pod konferenční nebo jídelní stoly, pod postel nebo i na volné plochy.

 

 

Jaký druh zvolit. S umělým vlasem, nebo s přírodním?

 

 

Koberec s umělým vlasem: Použité materiály polyamid, polyakryl, polypropylen nebo nylon. Jsou logicky lacinější, než koberce z přírodních materiálů, ale mají samozřejmě i své nevýhody. Jejich životnost je obecně nižší. Trpí více opotřebením a také na slunci můžou blednout.

 

 

Koberec s přírodním vlasem: Použité materiály vlna, bavlna, kokosové vlákno, sisal. Oproti konkurentům z uměle vyrobených materiálů jsou dražší, ale s delší životností a měkčím povrchem, který je navíc daleko elastičtější, než umělé vlákno. Při kombinaci s nábytkem z masivu, celému interiéru dodá tu správnou opravdovost. Jsou také vhodnější pro alergiky.

 

 

Pohodlí a hebkost kvalitního koberce

 

A co barva?

 

Barevné provedení může být velmi poutavé. Při výběru koberce, ať už solitérního, nebo celoplošného musíme dbát na to, aby barvy i vzor korespondovaly s celkovým pojetím místnosti. Zlaté pravidlo, které bychom měli ctít, je kontrast. Jestliže máme světlejší stěny a nábytek, volme tmavší odstín koberce na podlahu a opačně, pokud máme tmavěji laděný interiér, světlá podlaha ho rozjasní. Vždy kombinujeme maximálně tři hlavní barvy, aby interiér působil vkusně.

 

 

Jestliže pořizujeme solitérní kus koberce, můžeme si dovolit výraznější barevné kontrasty. Dobré je se vždy ujistit, že námi vybraná varianta ladí se zbytkem interiéru, například pomocí vzorníku.

 

 

Jakou barvičku máte nejraději?

 

Jak vysoký a hustý vlas by měl koberec mít?

 

 

 

Při pořizování koberce je kvalita a hustota jeho vlasu jedno z nejdůležitějších kritérií, hlavně z hlediska kvality. Hustotu protkání podkladu nejlépe poznáme z rubové strany, hustotu a jemnost vláken pak z líce.

 

 

Pokud budeme hledět na pohodlí a komfort, zastřižený vlas z lícové strany je mnohem příjemnější, naopak smyčky jsou velmi odolné, zejména v kombinaci s nízkou výškou koberce. Takovému druhu říkáme zátěžový koberec, který je vhodný do prostor s velkou frekvencí pohybu a zatížením. Například dětský pokoj, nebo předsíň či hala, popřípadě obývací pokoj.

Před položením koberce, ať už do celé místnosti, nebo jen pod určitý nábytek, je vhodné ještě jednou rozmyslet uspořádání jednotlivých kusů nábytku. Zejména skříně, těžké jídelní stoly a sedací soupravy svými plochami, kterými se dotýkají podlahy zanechají na koberci po určité době otlaky, které budou vždy patrné a proto musíme mít v této záležitosti předem jasno.

Pohodlí pro vás i vaše mazlíčky

Přečtěte si také

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1825

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Najděte poklad pod Vaší střechou!
    2018-02-01 1697

    Důvodem pro realizaci podkroví, coby obytné části domu či bytu, je využití volného prostoru, který nám v dolní části obydlí chybí.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste