Najděte poklad pod Vaší střechou!

1696 Jak na krásné bydlení

 

Byli jste někdy ve starém domě, do jehož horní části se dalo dojít pouze otvorem ve stropě? Tento architektonický prvek znám jako podkroví je častý typ nepravidelného, ale o to více zajímavého, prostoru. Podkroví je půdní prostor přístupný pouze malou dírou ve strop nebo méně obvykle stěnou. Často má tato díra odnímatelný kryt, který se nazývá poklop. Podkroví nemá pro svůj přístup úplné schodiště, ale většinou je k němu potřeba žebřík, který se přistaví k poklopu. Velikost podkroví se liší. Může být plnohodnotné – kopírující patro domu nebo jako jen prolézací prostor pod krovy, kde se často ani není možné postavit.

Podkroví - stylové bydlení

 

Důvodem pro realizaci podkroví, coby obytné části domu či bytu, je využití volného prostoru, který nám v dolní části obydlí chybí. Velkou výhodou místností umístěných v podkroví je fakt, že se zde nachází nejlepší přirozené osvětlení, jaké lze mít. Při budování podkrovních pokojů musíte mít na paměti, že se užitná plocha místnosti měří až ve výšce 1,3 metrů. Dalším předpokladem výstavby je, že výška stropů v podkrovních místnostech bude minimálně 2,3 metru.

 

 

Nevýhodou podkrovních prostor bývá velmi časté přehřívání v letním období. Předejít tomu lze kvalitním zateplením střechy a venkovních stěn domu. Pokud je na výběr, je vhodné umísťovat okna na jinou než jižní stranu.

 

 

Mnoho zájemců o podkroví si tyto prostory vybírá z důvodu existence trámoví, které v interiéru vytvoří originální dojem. Krovy ve většině míst nelze odstraňovat, a proto jsou nutnou součástí pokojů. V případě, že se nám přiznané trámy nelíbí nebo se nehodí do vizuálního konceptu pokojů, lze je obestavět sádrokartonovou příčkou. Co se týká nábytku, ten bude v podkroví zapotřebí převážně atypický – na míru dělaný. Atypická bude pravděpodobně celková dispozice podkrovního bytu nesoucí s sebou propojené místnosti.

 

Podkrovní ložnice a šatna

 

Většina prostoru podkroví kopíruje celou délku domu, rozměry budoucích místností jsou tedy dlouhé a úzké. Optickým zlepšením těchto prostor může být zvolení vhodné výmalby – na kratších stěnách tmavší či jasnější odstíny nežli na těch dlouhých. Mnoho podkroví nemá dostatek slunečního světla, proto bychom se měli vyhnout výmalbě v tmavých barvách, jako je vínová, tmavě modrá nebo čokoládově hnědá. Na druhou stranu světlé barvy, jako je bílá nebo krémová, budou i při slabém osvětlení vypadat „špinavě“. Namísto toho zvolte tón, který je někde uprostřed barevného spektra. Ideální je také výběr postele s velkým čelem, které vyrovná atypické rozměry.

 

 

Dřevo + podkroví = neodolatelné

 

 

 

Při budování podkrovních místností mějte na paměti dobrou radu, která zní: „Maximálně využívejte kolenní stěny“. Kolenní stěny, tedy nízké stěny, které spojují podlahu se šikmou střechou, jsou vynikajícími místy pro nábytek. Další rada je využít okna nebo střešní okna. Pokud máte jedno velké okno – vikýř, umístěte lůžko naproti němu, abyste měli nádherný výhled na ranní slunce a vstávání tak pro vás bylo radostnější. Umístění postele přímo pod světlíkem zase evokuje pocit, jako byste spali pod hvězdami. Velké okno vikýře je také perfektní pro posezení. Postavte čalouněnou židli do výklenku, přidejte malý stolek s lampou a záhy máte slunný čtecí kout. Výklenky vikýře lze rovněž použít jako kout pro pracovnu.

 

 

V bezprostřední vzdálenosti ložnice by měla být dle moderních standardů šatna. Každé ráno vypadá jako bitva s časem, proto bychom měli mít vše potřebné „po ruce“. Uspořádaný šatník nám tak vyváží ranní letargii. Pamatujte, organizované prostory jsou vždy o jednoduchosti a účinnosti.

 

 

Všichni by rádi komfort šatny a moderní design na zakázku, který šetří prostor. Skříně do ložnice, které si vyberete, musí splňovat specifické nároky vašich oděvů a doplňků. Je dobré vzít v úvahu váš styl oblékání, než se rozhodnete pro finální designe šatny. Někteří z vás možná potřebují více prostoru na kabáty, zatímco jiní by mohli věnovat celou sekci své velké kolekci obuvi!

 

 

Podkrovní šatna může disponovat ergonomickými prvky, které jsou tvořeny modulárními šatními skříněmi vyrobenými na zakázku přesně do prostor skosení. Dobré je zvolit posuvné dveře sestav, které šetří místo. Trendy jsou police se zabudovaným brilantním osvětlením.

Přečtěte si také

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1822

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1969

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste