Kdo vás spolehlivě provede dobrodružstvím i běžným životem? Kapesní svítilna

Při výběru se proto zaměřte především na to, za jakým účelem si ji chcete pořídit. Díky tomu budete vědět, po jak výkonné, těžké nebo velké kapesní LED svítilně sáhnout.

Vybíráte taktickou nebo výkonnou baterku?

Než se pustíte do nákupu, odpovězte si na otázku, proč si baterku kupujete. Podle toho budete vybírat z taktických nebo výkonných kapesních svítilen. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Taktické baterky – klasické malé kapesní svítilny, které bez problémů schováte do kapsy. Obvykle jsou lehké a poslouží spíše ke krátkodobému svícení. Používají se obvykle pro svícení na cíl (zapínání u stanu, vyhozených elektrických pojistek, při opravách auta atd.).
  • Výkonné baterky – ty do kapsy jen tak nedáte. Obvykle se nosí za opaskem. Jsou těžší a mají dobrý dosvit. Díky své velikosti osvítí i větší plochu, takže jsou jasným cílem pracovníků ostrahy, myslivců apod.



Odkud berou energii

Silný zdroj světla si žádá neustálý přísun energie. Proto se zamyslete nad tím, z jakého zdroje bude kapesní svítilna energii čerpat. K dostání jsou dobíjecí kapesní LED svítilny nebo ty, které pro svůj chod potřebují vyměnitelné baterie. Každé provedení má své pro a proti.

Vyměnitelné baterie

+ Vyměnitelné baterie se dají přibalit do batohu.

- Pokud si je zapomenete a dojdou vám baterie ve svítilně, dostanete se do nepříjemné situace.

Dobíjecí akumulátor

+ Dobíjecí akumulátor má větší výdrž než klasické baterie a můžete jej dobít například z powerbanky nebo elektrické sítě.

+ Provoz na dobíjecí akumulátor je ekologičtější.

- Pokud se vybije v přírodě bez přístupu k elektřině, budete bez světla, akumulátor navíc postupně ztrácí svoji výdrž.

U vyměnitelných baterií se setkáte s těmito typy:

  • tužková baterie AA – je nejlevnější, ale má nízkou kapacitu,
  • mikrotužkové baterie AAA – oproti AA mají třetinovou kapacitu a stojí více,
  • fotobaterie CR123 – pyšní se vysokou kapacitou, ale není tak dostupná jako předchozí dvě.

Sáhnout můžete po kapesní svítilně, která kombinuje oba typy napájení, tedy z baterie i akumulátoru.

Jak silně bude baterie svítit

Světelný tok, jehož jednotka je lumen (lm), určuje, kolik světla svítilna za sekundu vydá. Pokud si potřebujete občas posvítit doma nebo chcete baterku do stanu, nepotřebujete tak intenzivní světelný tok jako v případě, kdy se chystáte putovat noční krajinou nebo prohledávat neosvětlené sklepní prostory. Čím více lumenů baterka má, tím jasnější světlo bude. Světelný výkon se však podepisuje na spotřebě energie. Platí tedy, že čím více lumenů, tím více energie bude baterka pro svůj chod potřebovat. Výkonné kapesní svítilny mohou mít i 1 000 a více lumenů, méně výkonné jen pár desítek. Například 20 lm stačí pro čtení knihy.

Na trhu jsou k dostání kapesní svítilny, které umožňují sílu světla regulovat. Můžete si například nastavit poloviční a plný výkon. Tím šetříte energie. Kromě toho mohou být vybaveny i speciálními módy, jako jsou stroboskop – pro oslnění nepřítele, nebo SOS mód v případě, že potřebujete pomoct.






Kam dosvítí

Zajímejte se také o to, jaká je vzdálenost paprsku. V parametrech najdete uvedenou maximální vzdálenost, na kterou je svítilna schopna dosvítit a osvítit cíl užitečným množstvím světla. Užitečné množství světla je 1/4 lx. Můžeme jej přirovnat ke svitu měsíce za jasné úplňkové noci. Čím vyšší výkon, tím vyšší vzdálenost paprsku.

Paprsek si můžete regulovat podle toho, jak široký prostor má osvítit.

  • Fixní paprsek nelze měnit a je ideální pro chůzi.
  • Bodový paprsek umožňuje dosvit na dlouhé vzdálenosti.
  • Nastavitelný paprsek vám umožní měnit šířku podle toho, jak potřebujete.

Odolnost proti vodě a nárazu

Podle toho, za jakým účelem baterku pořizujete, se zaměřte i na odolnost.

  • Odolnost proti nárazu – uvádí se v metrech. Test nárazu zaručuje, že výrobek zůstane funkční i po několika nechtěných pádech.
  • Odolnost proti vodě – informuje vás o tom, zda baterka vydrží i cákání, případně ponoření do vody. V případě IPX4 je baterie odolná proti vodě stříkající ze všech úhlů. IPX7 baterie bude funkční i v případě, že ji ponoříte do vody hluboké 1 m na 30 minut. IPX8 zaručuje funkčnost baterie 4 hodiny ve vodě v konkrétně specifikované hloubce.

Další vychytávky

Kapesní svítilna může mít celou řadu vychytávek, které oceníte nejen v přírodě, ale také doma. Jedná se o:

  • zoomování světla,
  • stroboskop nebo SOS blikání,
  • přepínání mezi bílým, červeným a zeleným svícením,
  • poutko na opasek nebo do stanu, některé baterky mají magnetické připínání,
  • možnost využít baterku jako powerbanku.
Než se rozhodnete, jak výkonnou svítilnu potřebujete a bez kterých funkcí se neobejdete, můžete si projít náš blog, který je plný rad a tipů z oblasti osvětlení i nábytku.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste