Kdo je nejlepším parťákem na outdoorové aktivity? Přeci čelovka!

Kvalitní čelovka je nepostradatelným vybavením každého dobrodruha a sportovce. Poskytne dostatek světla a zároveň vám nechá volné ruce.

Pro jakou aktivitu LED čelovku vybíráte?

Výběr svítilny se nevyplatí uspěchat. Co budete dělat, až zjistíte, že nemá dostatečný světelný tok nebo dosah? Co když vás bude zbytečně oslepovat? Proto si před výběrem položte otázku, k čemu ji využijete.

  • Pro stanování, běhání a lehčí turistiku jsou vhodnější menší a lehké čelovky.
  • Jízda na kole a jiné outdoorové aktivity vyžadují delší dosvit.
  • Při vysokohorské turistice se neobejdete bez lehké čelovky s vysokou svítivostí a dalekým dosahem světla.


Mějte jasno v parametrech

Při výběru čelových svítilen se setkáte s celou řadou parametrů, které vám pomohou vybrat ten nejlepší model pro vaše potřeby. Pojďme si je přiblížit.

Světelný tok

Udává se v lumenech (lm) a informuje vás o tom, kolik světla ze zdroje vyjde. Čím vyšší hodnota, tím více světla čelovka vydá.

  • 20–99 lm – ideální pro běžné svícení ve stanu nebo sklepě,
  • 100–299 lm – hodnoty pro čelovky na běhání, outdoorové sporty a lehčí turistiku,
  • 300–799 lm – výkonné čelovky pro vysokohorskou turistiku a extrémní sporty,
  • 800 lm a více – profi čelovky pro extrémní sporty a specifické profese.

Dosah světla

Jestliže si potřebujete posvítit v menších místnostech nebo si vystačíte se svícením na kratší vzdálenosti, bude vás zajímat hodnota dosahující 50 m. Jízda na kole nebo jiné venkovní aktivity však vyžadují dosah světla větší než 50 m. Například u turistiky platí, že čím dál čelovka dosvítí, tím lépe pro vás.





Způsob napájení

Čelovka může být napájena různými způsoby. Nejběžnější jsou tužkové AA nebo AAA baterie. Vkládají se buď do těla čelovky, nebo do držáku nacházejícím se na opačné straně hlavové pásky. Druhou možností je integrovaný akumulátor. Dobíjecí čelovky dokážou svítit déle než ty na tužkové baterie a je možné u nich regulovat výkon. Nabíjení čelovky může probíhat přes adaptér nebo USB či micro USB kabel.

Doba svitu

Informuje vás o tom, jak dlouho dokáže zdroj svítit ve zvoleném režimu, než dojde k jeho poklesu pod určitou mez. Pokud potřebujete čelovku používat co nejdelší dobu, sáhněte po co nejvyšší hodnotě odpovídající době svitu.

Velikost kuželu světla

Určuje, jak velký prostor dokáže čelovka osvítit. Obecně platí, že modely s dlouhým světelným dosahem mají kužel světla minimální. Naopak kratší světelný dosah znamená větší kužel světla. Ten se hodí především na běh nebo ke stanování. Ideální je, pokud má čelovka zoom, kterým si můžete dosah regulovat.

Hmotnost

Parametr, který je důležitý především pro sportovce, kterým by každý gram navíc bránil v jejich výkonu. Mezi nejlehčí se řadí modely o hmotnosti 100 g, těžší se pohybují v rozmezí 150–200 g.

Odolnost

Bude vás zajímat v případě, že se budete pohybovat ve vodě nebo prašném prostředí. Čelovky disponují bezpečnostním krytím IP, které označuje, zda se jedná například o LED voděodolnou čelovku či nikoliv. Mezi nejodolnější modely proti prachu a vodě patří ty s krytím IP67 a 68.

Funkce, které vám přijdou vhod

Hlavním posláním čelovky je svícení. Hodí se však i některé funkce navíc, které vás ochrání například před zvěří nebo budou vysílat SOS signál a podobně.

  • Bezpečnostní zámek – postará se o to, aby se čelovka nechtěně nezapnula a zbytečně se nevybíjela třeba v batohu.
  • Nastavení intenzity světla – umožňuje regulaci v závislosti na vykonávané činnosti.
  • SOS blikání – v případě zranění nebo ohrožení na sebe můžete upoutat pozornost blikajícím bílým či červeným světlem.
  • Stroboskop – silné světelné signály vám poskytnou čas k úniku například při střetu s nebezpečnou zvěří.
  • Červené světlo – červené světlo čelovky nesvítí tak intenzivně jako bílé a má menší nároky na spotřebu baterie. Nezpůsobí ostré světelné odrazy od lesklých a hladkých ploch (sníh, sklo, led, voda).
  • Senzor okolního světla – dokáže upravit svit čelovky v závislosti na okolních světelných podmínkách.
  • Naklápěcí svítilna – zlepšuje komfort užívání. Při změně úhlu svícení nemusíte natáčet hlavu, ale jen naklopit svítilnu.

Nenechte se při sportu nebo jiných outdoorových aktivitách omezovat svítilnou do ruky. Kvalitní čelovka vydrží roky, a navíc vám poskytne dostatečnou svobodu pohybu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste