Nápaditý společník - kusový koberec!

1432 Trendy

Kusový koberec nabízí skvělou možnost, jak dopřát podlaze větší teplo. Ačkoli jen doplňkem, bezprostředně ovlivňuje vzhled celého interiéru, nejen malých doplňků, ale i velkých kusů nábytku. Jeho nové podoby věrně kopírují nejnovější trendy v oblasti interiérového designu.

 

Kouzlo barev

Nejnovější koberce se nesou v široké paletě barev. V módě jsou výrazné i decentní tóny. Vládnou zemitě přírodní odstíny jako medová, oříšková, béžová, terakota a různé varianty čokoládové. Velmi oblíbené je zakomponování zlaté nebo antracitové. Stále je v kurzu nerozlučná dvojice černé a bílé. Popularitu si zachovávají výrazné tony jako fialová, vínová, modrá nebo zelená. Červená a oranžová se neobjevují na celé ploše, ale jen jako oživující detail.

Na ústupu jsou divoké barevné kombinace. Výrazné odstíny jsou sladěny pomocí méně impozantních, které zjemní jejich účinek. Trendové je i barevné řešení tón v tónu, tedy kombinace různých odstínů jedné základní barvy. Toto je ideální řešení do obývacího pokoje, kde necháte vyniknout krásnou sedací soupravu, popřípadě v jídelně, kde se rozezní jídelní set.

Módní jsou vzory

Tuto sezonu jsou na vrcholu popularity stylovat barokní vzory a ornamenty. Vedle nich se ke slovu hlásí i folklórní sféra. Na kobercích se objevují bohatě zdobené motivy z výšivek, háčkovaných krajek či lidových krojů. Jejich barevnost odpovídá oblibě lidových tvůrců. Tyto vzory nejlépe vniknou tkané na černý nebo bílý podklad. Své místo mají i motivy inspirované přírodou. Koberce imitují dřevo, kámen, trávu, písečné duny, či korálové útesy. Stále aktuální jsou i etno vzory inspirované africkou kulturou. Na limitovaných edicích najdete i trendové prvky ze současného módního průmyslu, například symboly lebky. Kromě módních výstřelků současné kolekce obsahují mnoho atraktivních vzorů, od abstraktní až po geometrické či florální. Běžné nabídce výrobců neschází ani nadčasové jednobarevné koberce. Vymožeností současnosti je výroba koberce na zakázku podle vlastního návrhu.

Přednost má struktura

Aktuální je reliéfní textura. Plastické efekty se vytvářejí v různými technikami – Od vyfrézování motivů až po kombinaci různě dlouhých vlasových smyček nebo smyček uzavřených roztřižených. S oblibou se používají aplikace z rozmanitých materiálů. Koberce jsou zkrášlené lesklými kovovými ozdobami, některé modely se dokonce pyšní křišťály značky Swarovski. Originálně působí i nášivky z kůže či různých textilií od filcu po denim.

V hlavní roli kvalita

Poznávací znamení nejnovějších produktů je vysoká kvalita. Pozornost je čím dál více věnována tradičním technikám výroby koberců. Prosazují se přírodní materiály, hlavně čistá vlna, případně její kombinace s jinými látkami, například bavlnou či lnem. Umělé materiály pomalu ustupují. Používají se převážně na podporu designu, v celkovém složení však tvoří jen nízké procento.

Dokonalé ladění

Výběr je třeba vždy přizpůsobit stylu a barevnosti vybavení interiéru. Dominantní koberec vyžaduje strohý nábytek a nevýraznou povrchovou úpravu zdí a stropu. Naopak nenápadný jednotlivec ochotně přenechá akcenty svému okolí, například výrazným kusům nábytku. Velkorysé místnosti snesou i syté barvy, zatímco neutrální tóny se uplatní v prostorech skromnějších rozměrů. Na trhu je široký výběr kusových koberců a záleží jen na vlastním vkusu a v neposlední řadě na finančních možnostech.

Přečtěte si také

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1536

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste