Tvoříme dekorace z betonu: výběr betonu, práce se směsí, povrchová úprava výrobk

Beton má v poslední době v interiéru svrchované postavení. Souzní jak s minimalistickým interiérem plným lesklých ploch, tak se zařízením v industriálním stylu. Své místo si najde i v tradičně pojatých domovech. Nejčastěji se používá ve formě stěrek, tvoří podlahu a nechybí ani v podobě dekorací z betonu. Jaká betonová směs je pro výrobu dekorací nejlepší? A bez jakého vybavení se při betonovém tvoření neobejdete? Užitečné rady a postupy jsme pro vás sepsali do článku.

Betonové dekorace sluší většině interiérů

Jaké materiály se používají na výrobu domácích dekorací z betonu?

Betonů existuje na trhu celá řada. Vybírejte jej podle toho, co byste z něj chtěli vytvořit. Výběr betonu totiž ovlivní konečný výsledek. Rozhodnout se můžete pro pořízení:

  1. betonové směsi,
  2. jednotlivých přísad, ze kterých si beton vyrobíte sami.

Hotová betonová směs je dražší, ale na druhou stranu máte jistotu, že obsahuje vše a ve správném poměru. Ideální cesta pro začátečníky a nezkušené. Zkušenější a pokročilí „betonáři“ si směs vyrobí ze:

  • štěrku,
  • cementu,
  • vody,
  • písku.

Poměr betonové směsi je zhruba 1 díl cementu, 4 díly štěrku, 2 díly písku a 0,75 dílu vody. Hrubost štěrku a písku vybírejte podle toho, jakou strukturu by měly mít hotové výrobky. Pokud chcete, aby beton vypadal plastičtěji, přidejte do něj například piliny, kousky papíru nebo mech.

Z jakého betonu se dekorace doma tvoří nejlépe?

Na výrobu dekorací a šperků z betonu existuje speciální směs, kterou seženete ve výtvarných potřebách. Musíte ale počítat s tím, že stojí dost peněz. Parádu uděláte i s betonem, který seženete v obyčejných hobby marketech a stavebninách. Vyjde vás levněji a dostanete ho více. A pokud rekonstruujete nebo stavíte, klidně sáhněte po betonu ze stavby.

S jakým betonem se vám bude pracovat nejlépe?

  • S lehkým betonem,
  • vysokopevnostním betonem,
  • konstrukčním betonem.

Správné míchání betonu

Pokud pracujete s hotovou směsí, stačí se držet návodu. V případě, že směs mícháte z přísad je, potřeba do nádoby nejprve nalít vodu, následně přidat kamenivo a cement. Vše promíchejte a následně přidejte štěrk. Beton na dekorace by měl mít pudinkovou strukturu a neměly by v něm být hrudky. Při míchání se převaluje a vytváří kužel. Dejte si pozor, aby nebyl příliš řídký. Takový beton je po vysušení prašný, má trhliny a drolí se.

Pro přípravu betonu použijte starý kbelík, ideální plastový, který se snadno umývá. Míchání provádějte starou vařečkou nebo zednickou lžící. Vymývání náčiní nikdy nedělejte v koupelně nad umyvadlem. Zbylý beton by mohl ucpat potrubí.

Beton míchejte ve starém kbelíku

Jak vyrobit dekoraci z betonu krok za krokem

Pro začátek je nejlepší betonovat obal na květináč do interiéru. Postupně se dopracujete například k odkládacím stolkům nebo dokonce k betonovým vázám. Co všechno budete potřebovat?

  • 2 formy na dekorace z betonu,
  • nádobu na míchání betonu,
  • olej na vymazání forem,
  • ochranné rukavice,
  • míchací náčiní,
  • pravítko na zarovnání.

1. Míchání betonu

Nejprve umíchejte beton podle návodu. Dejte si pozor na správnou pudinkovou strukturu, která není příliš mokrá. Použijte rukavice. Přeci jen se jedná o chemickou sloučeninu, která by vás mohla popálit.

2. Příprava forem

Co se týče forem, budete potřebovat dvě. Jednu větší a druhou menší, která se vloží do větší. Vytvoří vnitřní část. Formy jsou k dostání ve výtvarných potřebách, ale vystačíte si třeba i s plastovými kelímky od jogurtu nebo s plastovými miskami. Z plastových nádob se výrobek snadno vyloupne. Pro tvoření z betonu nejsou vhodné formy kovové a skleněné. Ty se k betonu přilepí. Nedoporučuje se ani karton nebo jiný savý materiál.

Velkou formu, do které budete lít beton, vevnitř lehce vymažte olejem. Olejem potřete také vnější část menší formy. Díky oleji se bude po vysušení beton z forem snadněji vyndávat.

3. Lití betonu

Velkou formu naplňte maximálně do 2/3 betonem. Následně do ní vtlačte menší formu. Do menší formy nasypte písek nebo kamení, které formu zatíží a stabilizují. Než necháte beton schnout, ještě jej pořádně promíchejte a následně formou klepněte o stůl. Tak se z betonu uvolní bublinky, kvůli kterým se na betonu tvoří praskliny.

Betonový obal na květináč vyrobí i začátečníci

4. Schnutí

Formu s betonovou směsí nechte odpočívat a beton nechte vyschnout. Neurychlujte schnutí tím, že formu postavíte na topení nebo na přímé sluníčko. Zbytečně by popraskal. Počkejte 2 až 3 dny, než výrobek vyloupnete.

5. Finální úprava

Jak ošetříte beton používaný v interiéru? Vzhledem k tomu, že povrch výrobku bude drsný, vyhladíte ho smirkovým papírem. Beton dále můžete zdobit třeba akrylovými barvami. Dno obalu na květináč opatřete filcovou nebo korkovou podložkou, aby vám beton nepoškodil povrch police nebo jiného nábytku, na kterém bude dekorace z betonu stát.

Jakým pokojovým květinám bude betonový květináč slušet?

Do betonových květináčů se hodí kvetoucí pokojovky, ale také malé stromečky nebo zelené rostliny s lístky, které přitáhnou pozornost. Které to jsou?

  • Pilea peperomioides – na první pohled zaujme kulatými sytě zelenými listy. Pilea je nenáročná na údržbu, a navíc se o ní říká, že do domova přináší štěstí.
  • Aloe vera – sukulentní rostlina, která si nepotrpí na vydatnou zálivku. Zalíbí se vám její masité svěže zelené listy se zoubkovanými okraji.
  • Fíkus benjamin – roztomilý keřík nebo stromeček, který se pyšní oválnými lístky a úzkými větvičkami. Zalévá se, jakmile substrát vyschne.
  • Dracéna – stromeček, který připomíná exotickou palmu. Může mít zelené nebo červené listy. Na jaře a v létě ji hnojte vhodným hnojivem jednou za dva týdny. V zimě postačí hnojení jednou měsíčně.
  • Lopatkovec – kvetoucí pokojová rostlina, kterou zdobí vysoké úzké zelené listy a elegantní bílé květy. Chce světlé místo bez přímého světla. Zalévá se, jakmile je substrát suchý.

Odreagujte se a pusťte se do výroby dekorací z betonu. Naučíte se novou dovednost a výsledek vám přinese radost.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste