4 rady, jak založit florálium

Milujete miniatury? V tom případě si udělejte radost miniaturními zahradami ve skleněných nádobách. Říká se jim florália a jsou perfektní dekorací do malého bydlení. Kde takové florálium sehnat? Snadno si jej vyrobíte doma. Péče o miniaturní zahradu není náročná, a tak se do toho mohou pustit i úplní začátečníci.

Florálium je skleněná nádoba osázená rostlinami s podobnými nároky na pěstování

Co je to vlastně florálium?

Pokud vaše děti touží mít v dětském pokojíčku rybičky, pořídíte jim akvárium. Děti, které trpí alergií, si často přejí plazy, například agamy, které žijí v teráriích. A co tedy žije ve floráliu? Květiny.

Florálium je menší či větší nádobka, do které zasadíte rostliny. Pro pěstování rostlin jsou nejvhodnější skleněná florália, ale sáhnout můžete i po plastovém. Efektně vypadají dřevěné či kovové konstrukce s průhlednými skleněnými či plastovými vložkami.

Některá florália mají otvor krytý víkem, takže se v nich udržuje určité klima. To je potřeba v případě, že se chystáte pěstovat tropické rostliny, které potřebují specifické mikroklima. Jinak můžete zvolit i florália s širokým hrdlem, které se nezavírá.

Jako florálium může posloužit řada věcí, které dříve plnily jinou funkci. Jde tedy o formu upcyklace. V čem lze pokojovky a květiny pěstovat?

  • Ve staré žárovce,
  • ve sklenici od vína,
  • v akváriu na rybičky,
  • v zavařovací sklenici,
  • ve váze,
  • ve sklenici na nápoje atd.

Předností florálií je jejich kompaktnost. Do jedné nádobky můžete zasadit několik druhů rostlin, které byste jinak museli mít v oddělených květináčích. Proto je tento způsob pěstování květin ideální do malých bytů, ve kterých není místa nazbyt. Florálium můžete postavit na parapet, ale parádu udělá třeba také na komodě nebo na polici.

1. Jak na pěstování ve floráliu

Než se vrhnete na realizaci, je potřeba se rozhodnout, jaký typ florália zařizujete. Nejčastěji jde o florália tropická a „pouštní“. Nejdůležitější je, abyste si vybrali rostliny, které mají podobné nebo stejné nároky na růst. Měly by si rozumět v nárocích na:

  • světlo,
  • vlhkost,
  • teplotu.

Proto v jedné nádobě nekombinujte mokré mechy a kapradiny s pouštními sukulenty. Každá skupina rostlinek totiž potřebuje jinou zálivku, větrání nebo teplotní režim.

Tropické florálium

Vyberte rostliny, které pochází z Amazonie, deštných pralesů nebo z lesů kolem atlantského rovníku. Díky různým výškám rostlin můžete ve floráliu vytvořit zdání víceúrovňových pralesů. Pamatujte, že pohledová přední část by měla zůstat otevřená, abyste dobře viděli všechny rostliny. Tropické rostliny si libují v zemině s hrubým pískem a rašelinou. V tropickém floráliu je potřeba udržovat optimální vlhkost a teplotu.

Pouštní florálium

Jestliže se nepovažujete za tak zdatné pěstitele, kteří pečlivě sledují teplotu a vlhkost, je pro vás řešení florálium osázené suchomilnými rostlinami. Jde především o sukulenty, jejichž domovinou jsou vyprahlé pouště a polopouště. I tyto rostlinky však trochu vody potřebují. Nejsou však náročné na mikroklimatické podmínky, a tak je můžete pěstovat i v otevřených nádobách. Suchomilné rostliny si rochní v zemině, kterou tvoří hrubý a jemný písek, kamínky nebo keramické úlomky. Nezapomeňte na dostatek slunečního světla.

Pouštní florália jsou nenáročná na péči

2. Osázené florálium aneb výběr rostlin

Rostliny vybírejte podle toho, jakým typ florália zařizujete. Nezapomeňte zohlednit své pěstitelské dovednosti, ale také nároky a požadavky jednotlivých rostlinek. Ve floráliu se bude dařit:

  • Kaktusům – v nádobách zaujmou svými jehličkami a barevností. Kaktusy rostou pomalu a nejsou náročné na zálivku.
  • Kamenné růži – její předností jsou sametové lístky, které rostou v takovém uskupení, jež připomíná okvětní lístky růží. Kamenná růže je nenáročná na péči. Vyžaduje podobný přístup jako kaktusy.
  • Echvériím – pyšní se výhonky tmavě zelené barvy. Lístky jsou šedé. Rozumí si s kapradinami a lišejníky.
  • Aloe – sukulent s masitými a trnitými listy, kterému se ve skle perfektně daří. Jsou nenáročné na péči.
  • Kalanchoe – květina, která dodá floráliím barvu a šmrnc. Roste poměrně rychle.
  • Melaforám – sukulentní rostlina, která není náročná na vlhkost. Zaujme energickými květy. Kombinuje se s kapradinami a lišejníky.

Ve skleněných nádobách se bude skvěle dařit také kapradinám, mechům, orchidejím, begoniím, břečťanům, fíkusům atd.

3. Založení florália

Zajímá vás, jak vyrobit rostlinné terárium doma? Přichystejte si:

  • skleněnou nádobu s víkem, nebo bez něj,
  • substrát, který odpovídá nárokům vybraných rostlin,
  • drenáž, která se postará o vsáknutí vody,
  • aktivní uhlí,
  • rostliny,
  • dekorativní doplňky (kamínky, mušle, ulity, větve atd.),
  • nářadí (lžičku, čínské hůlky, dlouhou pinzetu, konev nebo rozprašovač).

Nádobu nejprve dobře umyjte pod horkou vodou, zbavíte se tak všech bakterií. Dejte si ale pozor, aby sklo horkou vodou neprasklo. Na dno nasypte 3 až 4 cm drenážní vrstvy. Vzhledem k tomu, že voda ze zalévání nemá kam odtékat, bude ji pohlcovat drenáž. Proto ji do florália nezapomeňte dát. Jako drenáž se nejčastěji používá keramzit, ozdobné kameny, hrubý písek.

Na vrstvu drenáže nasypte aktivní uhlí. To se postará o absorbování škodlivých látek z vody. Kvůli těm by ve floráliu mohla vzniknout plíseň. Na vrstvu uhlí nasypte 5 až 8 cm půdy. Pro suchomilné rostliny je ideální přesáty písek. Pro tropické rostliny pořiďte již hotový substrát v zahradnictví. S vrstvením si můžete pohrát, aby vznikl oku lahodící celek.

Nádoba na florálium může být třeba stará zavařovací sklenice

Jakmile jste hotovi s vrstvením, vytvořte v zemině prohlubně pro zasazení rostlin. Rostliny vyndejte z původních květináčů a kořínky očistěte od hlíny. Nejlépe se vám rostliny budou sázet odzadu za pomocí pinzety. Dbejte na to, aby se listy nedotýkaly stěn. Kvůli kondenzátu stékajícímu po stěnách by mohly začít listy hnít. Zasazené rostliny opatrně zalijte vodou. Nakonec přidejte dekorativní prvky.

4. Dobré rady a tipy

Pokud si nepořídíte speciální zeminu ze zahradnictví, bude nejlepší volbou mix rašeliny a písku ve stejném poměru. Směs můžete upéct v troubě. Vysoká teplota zeminu zbaví plísní.

Mezi oblíbená florália patří ta lesní. Používají se v nich mechy, kapradiny a břečťany. V kombinaci s většími kameny bude lesní florálium připomínat skalní útvary.

Nádoba s rostlinami by neměla stát na přímém slunci, aby se nepopálily lístky. Množství světla volte podle nároků rostlin. V létě je lepší mít osázenou nádobu spíše v severní části bydlení, v zimě ji můžete umístit tam, kam část dne dopadají sluneční paprsky.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste