Aroma oleje

1509 Trendy

Esenciální olej má celou řadu využití, od aromaterapie, čisticích prostředků pro domácnost, péče o osobní krásu až po léčbu přírodními léčivy. Částice v éterických olejích pocházejí z destilace nebo extrakce různých částí rostlin, včetně květin, listů, kůry, kořenů, pryskyřice a kůry. V dávných dobách, Židé a Egypťané vyráběli éterické oleje namáčením rostlin v oleji a poté oleje filtrovali lněným vakem.

Výhody esenciálních olejů jsou především v jejich antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastnostech. Tyto léčebné oleje rychle rostou v žebříčcích popularity, protože působí jako přírodní lék bez jakýchkoli vedlejších účinků. Jste připraveni využít sílu nejvíce osvědčených terapeutických sloučenin na světě? Pak si přečtěte o šedesáti způsobech, jak používat tyto úžasné esenciální kapaliny.

               

60 Využití esenciálních/éterických olejů:

1)      Univerzální čisticí prostředek: Přidejte tři kapky citronového oleje a oleje z čajovníku na třicet mililitrů horké vody, poté směsí postříkejte nábytek či jiné vybavení pro přirozenou dezinfekci.

2)      Přírodní odpuzující prostředek proti komárům: Směs kapronu z citrónového oleje, citronelového oleje a eukalyptového oleje skombinujte s jednou kávovou lžičkou kokosového oleje, tím vytvoříte přirozené odpuzovadlo, které rozetřete na vystavenou pokožku. Potěr lze opakovaně použít podle potřeby.

3)      Sportovní vybavení: Pokud vaše děti sportují, přidejte dvě kapky oleje z čajovníku a citrónového oleje na jeden litr teplé vody; poté přidejte čtyři lžíce sody a promíchejte. Roztok použijte k čištění použitých dresů, funkčního prádla a sportovního vybavení.

4)      Čistý vzduch: Difuzní skořicovo-silicový olej rozprašte do vzduchu a vychutnejte si jeho antimikrobiální vlastnosti.

5)      Pračka: Přidejte deset až dvacet kapek své oblíbené vůně oleje na jedno vyprání.

6)      Vysavač: Přidejte pět až deset kapek svého oblíbeného oleje do vakuového vaku nebo nádoby na prach.

7)      Domácí opalovací krém: Smíchejte kokosový olej, oxid zinečnatý, bambucké máslo, helichrysumový olej a levandulový esenciální olej, poté uložte do vhodné láhve a připravte si domácí protizánětlivý krém proti slunečnímu záření.

8)      Pro dobré spaní: Do láhve s rozprašovačem o objemu 300 ml přidejte čtyři kapky eukalyptového esenciálního oleje a čtyři kapky oleje z čajovníku (melaleuca) a smíchejte s teplou vodou; rozstříkejte na ložní prádlo a matraci pro přirozené zabíjení plísní.

9)      Vyčistěte spálené pánve: Několik kapek citronového oleje kápněte do vařící vody a nalijte na spálené zbytky jídla v hrncích a pánvích.

10)   Nádherně provoněný dům: Rozptylte květy, rozmarýn a pomerančové esenciální oleje, po domě a návštěva bude mluvit o tom, jak úžasně váš dům voní.

11)   Čistič koberců: Smíchejte dvacet kapek oleje z čajovníků s práškem do pečiva, a směsí vydrhněte koberec.

12)   Zabijte škůdce: V nádobce s rozprašovačem smíchejte esenciální olej z pomerančovníku a hřebíčkový olej a postříkejte tím škůdce v těsném kontaktu.

13)   Levandulový dort: Směs kokosové mouky, medu, vejcí a levandulového silicového oleje nalijte do dortové formy a pečte na 200 stupňů.

14)   Vánoční vůně: Přidejte kapku oleje s vůní borovice, santalového dřeva nebo oleje z cedrového dřeva na polena v krbu cca třicet minut před zapálením a po vzplanutí ucítíte nádhernou vůni Vánoc.

15)   Snižte úzkost: Rozptýlený levandulový esenciální olej kolem vás sníží pocity stresu a napětí.

16)   Čistič vany: Smíchejte půl šálku sody, půl šálku octa a pět kapek bergamotu nebo limetkového oleje, použijte jako písek na umyvadlo nebo vanu.

17)   Čerstvý odpadkový koš: Vložte bavlněnou kouli s dvěma kapkami citronového oleje a oleje z čajovníku do spodku koše, čímž snížíte zápach a účinně detoxikujete vnitřní prostředí.

18)   Mycí prostředky: Chcete-li vyčistit ovoce a zeleninu bez chemických přípravků, přidejte dvě kapky citronového oleje do velké misky s vodou a ovoce či zeleninu v něm omyjte.

19)   Vůně čistoty v kuchyni: Přidejte několik kapek hřebíčku, skořice nebo citrusového esenčního oleje do mísy s vodou, čímž se zbavíte pachů z vaření.

20)   Osvěžovač toalety: Vložte bavlněnou kouli namočenou do citronového oleje za toaletu a ucítíte vůni čistoty.

21)   Čištění ledničky: Chcete-li při úklidu osvěžit ledničku nebo mrazničku, přidejte do vody na čistění několik kapek esence grapefruitu nebo bergamotového oleje.

22)   Odstranění kouře: Chcete-li odstranit cigaretový kouř, dej čtyři kapky výluhu z rozmarýnu, čajovníku a eukalyptového oleje do rozprašovací lahve a směs rozstříkejte po místnostech, kde se kouří.

23)   Zbavte se zápachu bot: Chcete-li odstranit zápach z bot, přidejte několik kapek oleje z čajovníku a citronového oleje na vložky bot.

24)   Dárek lásky: "Elixír lásky" vytvoříte tak, že přidáte dvacet kapek esence santalového dřeva a čtyři kapky kakaa, vanilky a růžového oleje do nezředěného tělového mléka či krému na ruce.

25)   Klidné dítě: Přidejte do difuzéru levandulovou vůni a Vy i vaše miminko budete rázem klidnější.

26)   Čistší nádobí: Přidejte několik kapek citronového oleje do myčky před jejím spuštěním.

27)   Zlepšete spánek: Levandulový olej může zmírnit nespavost. Na polštář rozprašte pár kapek, které vám pomohou usnout.

28)   Tělové mléko: Mix kokosového oleje, bambuckého másla, hořčíku a esenciálních olejů vytvoří hydratační krémové mléko na tělo.

29)   Domácí balzám na rty: Zkombinujte kokosový olej, včelí vosk a levandulový olej pro úžasný léčebný balzám na popraskané rty.

30)   Uvolněte napětí: Uvolněte se použitím jedné kapky levandulového oleje na ruce, protřepte si prsty, dejte si ruce k nosu a nechte vůni zaplavit vaše smysly.

31)   Masážní aromaterapie: Použijte několik kapek esence cedrového dřeva nebo levandulového oleje, které se během relaxační masáže smísí s čistým masážním olejem.

32)   Okamžitá relaxace: Dejte dvě až čtyři kapky esence heřmánku, levandule a mátového éterického oleje do aromalampy, zapalte svíčku a užijte si chladící účinek a okamžitou relaxaci.

33)   Detoxikační koupel: Smíchejte levandulový olej a mořskou sůl v teplé lázni, abyste očistili a omladili své tělo.

34)   Saunová terapie: Přidejte dvě kapky svého oblíbeného éterického oleje do dvou šálků vody a žáruvzdornou nádobu umístěte v sauně.

35)   Uklidnění rozrušeného dítěte: Zklidněte své plačící dítě kápnutím oleje z levandule nebo heřmánku na jeho plyšová zvířátka.

36)   Lázeň pro nohy: Přidejte několik kapek citronového nebo eukalyptového oleje do velké mísy s teplou vodou a do ní ponořte bolavá chodila.

37)   Zlepšení depresivních stavů: Chcete-li zlepšit náladu či zmírnit depresi, přidejte růžový olej do koupele, inhalace nebo do bytového difuzoru.

38)   Jóga a Pilates: Chcete-li relaxovat během jógy nebo meditace, vdechujte vůni levandule nebo santalového dřeva. Další volbou je smíchat hřebíček a citrusový esenciální olej a jemně jím potřít jóga podložku.

39)   Zbavte se celulitidy: Smíchejte pět kapek grapefruitového esenciálního oleje se dvěma čajovými lžičkami kokosového oleje a vmasírujte do záhybů těla.

40)   Přírodní parfém: Na zápěstí použijte jednu až dvě kapky jasmínové silice jako čerstvou přírodní vůni. Levandule a vanilka také voní většině žen, zatímco odér cypřiše a dřeva se hodí pro muže.

41)   Akné: Chcete-li se zbavit akné, udělejte si domácí mycí emulzi na obličej – smíchejte čajovníkový olej (melaleuca) s medem a natřete směsí obličej, poté opláchněte vlažnou vodou.

42)   Osvěžující dech: Jednu kapku mentolového oleje přidejte do sklenice s vodou a vypláchněte ústa. Jedná se o nejpřirozenější způsob, jak osvěžit dech bez použití umělých přísad.

43)   Domácí šampon: Promíchejte levandulový olej, rozmarýnový olej, gel z aloe vera a kokosové mléko a používejte jako normální šampon. Směsice vydrží dva až čtyři týdny bez nutnosti uchovávání v lednici.

44)   Domácí deodorant: Zkombinujte kokosový olej, včelí vosk a vaše oblíbené esenciální oleje, jako je cedrové dřevo a hřebíčkový olej pro muže a levandulový a čajovníkový olej pro ženy.

45)   Cukrový peeling: Smíchejte několik kapek esenciálního oleje s mandlovým olejem a hrubou solí nebo cukrem. Vzniklou pastou masírujte tělo a následně omyjte teplou vodou.

46)   Tělový sprej: Přidejte pět až deset kapek do 400 ml destilované vody a použijte jako vonný sprej na tělo.

47)   Posilte nehty: Smíchejte deset kapek kadidla, myrhy a citrónových esenciálních olejů do dvou polévkových lžic olivového oleje, pak roztokem vetřete do kůžičky kolem nehtů.

48)   Zbavte se vrásek: Smíchejte tři až pět kapek santalového dřeva a esence z levandule s plnotučným mlékem a aplikujte na obličej. Vyvarujte se aplikace v oblasti kolem očí.

49)   Bělidlo na zuby: Smíchejte citronový olej, kokosový olej a čerstvé jahody, vzniklou kaší potřete zuby. Nechte působit a opláchněte po dvou minutách.

50)   Pryč s lupy: Smíchejte pět kapek rozmarýnu a levandulových esenciálních olejů se třemi lžícemi kvalitního olivového nebo mandlového oleje. Vmasírujte do pokožky hlavy a nechte deset minut působit, poté důkladně opláchněte vlažnou vodou.

51)   Čištění obličeje: Smíchejte čtyři lžíce tučného jogurtu, čtyři lžíce kukuřičné mouky a pět kapek patchouli, grapefruitu a levandule. Naneste na obličej a ihned umyjte vlažnou vodou.

52)   Přírodní tonikum pleti: Smíchejte 300 ml vody se dvěma kapkami levandule, pelargónie a kadidla. Namočte kosmetický tampónek a pleť jím otřete.

53)   Kondicionér na vlasy: Přidejte patnáct kapek éterického oleje z růžového dřeva s pěti kapkami santalového dřeva a levandule do extrapanenského olivového oleje. Olejovou směs vlijte do malého plastového sáčku a ponořte do teplé vody, aby se zahřála. Aplikujte na vlasy a zabalte na dvacet minut. Pak opláchněte vodou a vlasy umyjte svým šamponem jako obvykle.

54)   Zmizík stařeckých skvrn: Kůži zápěstí potřete třikrát denně citrónovým esenciálním olejem.

55)   Uzdravte popraskaná chodidla: tři kapky levandulového oleje na dvě polévkové lžíce kokosového oleje. Před spaním naneste na nohy a vezměte si bavlněné ponožky.

56)   Na nevolnost: Vdechujte nosem mátový olej nebo také aplikujte na krk a horní část hrudníku.

57)   Pro uvolnění dýchacích cest: Přidejte několik kapek eukalyptového oleje do vroucí vody nebo interiérového difuzéru, pár minut vdechujte, čímž pročistíte průchod nosem.

58)   Ekzém a krém proti lupénce: K léčbě ekzému, psoriázy nebo červené suché pokožky použijte směs levandulového esenciálního oleje a bambuckého másla.

59)   Léčba kocoviny: Přidejte šest kapek jablečného octa, esenciálního oleje z cedrového dřeva, grapefruitu, levandule, rozmarýnu a citronového oleje do teplé lázně a alespoň dvacet minut si v ní odpočívejte.

60)   Sražení horečky: jeden až tři kapky eukalyptu, máty peprné a levandule pokapejte obklad ze studené tkaniny a přiložte na patnáct minut na holé tělo.

 

Blahodárné účinky éterických olejů si může každý vyzkoušet sám na sobě. Vůně rostlin a dřevin ovlivňují náš zdravotní stav i psychické rozpoložení. Silice jako koncentráty výtažků z rostlin tvoří základní složky přípravků využívaných v léčitelství, medicíně a aromaterapii. Doporučuje se používat pouze 100% silici. Na trhu se vyskytují různé syntetické napodobeniny, které jsou sice levné, ale nemají takový blahodárný účinek a jejich aplikace může být dokonce i tělu nebezpečná.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste