Světlo jako lék podle Feng Shui (či Feng Šuej)

1853 Tipy a triky

Během dlouhého podzimu a zimy podléhá mnoho lidí v našich klimatických podmínkách depresím. Jednou z hlavních příčin je nedostatek přirozeného světla. Laici i odborníci využívají léčivý účinek umělého světla, a to nejen při sklíčenosti a smutku. Volba správného osvětlení je důležitou součástí harmonického bydlení.

 

Více světla!

Pokud jsou vaše místnosti příliš tmavé, pro dostatečný pozitivní vjem a energii potřebujete dvojnásobné množství světla než ve světlých místnostech. Dejte si pozor i na kouty místností. Ani ty by neměly být příliš tmavé, protože blokují přísun pozitivní energie. Kromě osvětlení a vhodných zdrojů si můžeme pomáhat i světlými barvami. Projděte se postupně po všech místnostech a pozorujte kolik je v nich světla. Jak na vás působí? Můžete si pomoct malým trikem: Na chvíli vyměňte slabou žárovku za silnější a účinek porovnejte. Nezapomeňte však, že silnou žárovku můžete trvale použít jen ve svítidle, které je pro takový výkon navrženo, popřípadě zvolte LED zářivku.

Vytvořte si scénu.

Vnímejte, zda máte v osvětlené místnosti příjemný pocit. Každá světelná scéna na Vás musí působit příznivě, dokonce atraktivně. Vyzkoušejte alespoň tři varianty nasvícení a několik stupňů intenzity. Jasnou a věcnou, útulnou, intimní. Budete potřebovat více druhů osvětlení: centrální a lokální. Určitě nekombinujte různé druhy designu, které spolu nemusí ladit. Nejlepší je výběr od stejného výrobce, nejraději z jedné kolekce.

 

Obývací pokoj

V tomto prostoru je mimořádně vhodná výše zmíněná světelná scéna v různých stupních intenzity. Kombinujte více zdrojů. Usilujte o harmonii. Přestože by tato místnost jako centrum rodinného života a zábavy měla být jasná, vyvarujte se ostrých stropních svítidel. Velmi uvolňující účinek mají světelné kužele volně stojících lamp. Navozují příjemnou atmosféru a dobrou náladu. Máte v obývacím pokoji křeslo, nebo sedací soupravu určenou jako místo ke čtení? Nezapomeňte právě k němu doplnit stojací lampu. Světelný kruh by měl mít měkkou konturu, jinak vznikne kontrast mezi knihou a okolím. Takové lampy jsou vhodné i pro osvětlení tmavších částí místnosti. Pokud budou svítit nahoru, mohou nízkou místnost opticky zvýšit a více ji otevřít. Podle Feng Shui (či Feng Šuej) mohou v rohu bohatství, který se nachází v jihovýchodní části místnosti, stimulovat pozitivní energii.

Kuchyň a jídelna

I tyto místnosti by měly být vzdušné a dobře osvětlené. Příznivá energie tak vstupuje nejen do prostoru, ale i do stravy, kterou připravujete. Zlepší zdraví, přinese štěstí a pohodu, jak Feng Shui slibuje. I zde je vhodné světelnou scénu odstupňovat lokálně. Nad pracovní deskou, v některých výklencích či policích s celkovým homogenním osvětlením. Dejte si záležet na dobře osvětleném místě pro vaření. Závěsné skříňky je také vhodné pod svítit. V kuchyni upřednostníme světlé barvy, jako je žlutá, nabíjí jídlo příjemnou a povzbudivou energií. Vhodná je i bílá barva, protože znamená čistotu a jas. Světlo by nemělo měnit reálnou barvu pokrmů. Myslete na to především při osvětlení jídelny, hlavně jídelního stolu s židlemi. Zachovejte osvětlení v příjemném tónu a na ostré raději zapomeňte. Volte osvětlení bez kontrastů, jde o zachování plynulého proudění světelného toku.

 

Koupelna

Zvolte jasné světlo, příjemné barvy a přidejte energetické zářiče, například duhový krystal nebo spirály DNA. Kromě klasického elektrického osvětlení, jsou v těchto místnostech opodstatněné i svíčky. Zapálené vyváží v koupelně živel vody ohněm a navodí relaxační náladu. Světlo u zrcadla vás nesmí oslepovat, nebo vytvářet stín.

Pracovna

I když zde je praktická vyšší intenzita osvětlení než v ostatních místnostech, přizpůsobte je svým pocitům. Ani odborníci nedoporučují ostré světlo. V žádném případě vám nesmí svítit do tváře. Na pracovní stůl si pořiďte kvalitní stavitelnou lampu, která by měla být zhruba 50 cm od desky stolu. Při plánování celkového osvětlení místnosti se především snažte zamezit vzniku stínů, které by vám práci znepříjemňovaly.

Nejen kvantita

Nejen dostatek světla, ale i jeho kvalita ovlivňuje lidský organismus. Kromě schopnosti vidět, působí i na jednu z nejdůležitějších částí mozku – hypotalamus, který je zodpovědný mimo jiné za řízení nervové soustavy, hospodaření s tekutinami, regulaci teploty a krevního oběhu, či dýchání. Jednoznačně příznivě působí denní světlo. Při nákupu svítidel volte ta, která jsou takzvaně plno-spektrální, to znamená, že se z 90% podobají slunečnímu světlu.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste