Co je malé, to je milé. Sedačky do malého obýváku

2217 Obývací pokoj inspirace

Pokud už jste někdy v životě uronili slzu lehké závisti, když ve vašem oblíbeném seriálu usedli hrdinové na obrovskou sedací soupravu pro osm lidí, nezoufejte. Možná nemáte v obývacím pokoji místo na takovou záplavu okázalého luxusu, ale to vůbec nevadí. I mini obývák se totiž dá zařídit vkusně a útulně. Pohodlná sedací souprava je pak naprostou samozřejmostí. Mrkneme spolu, jak na to.

Nebojte se světla

Nejdůležitější je, aby se u vás vaši hosté cítili jako v bavlnce. Je úplně jedno, jestli máte obývák velký 40 metrů čtverečních, nebo se musíte spokojit s dvanáctimetrovým pokojíkem. Recept na útulno je jednoduchý – všechno zařízení pokoje musí hrát dohromady. Je to jako tým profesionálních hráčů na špičkové úrovni. Když si rozumí a vyhoví, jde jim to spolu dobře. Pak mají vítězství v kapse i proti houževnatým spoluhráčům.

Řekněme, že máte malinký obývák. Rada číslo jedna zní: Vyhněte se tmavým barvám. Možná vám to přijde jako nepodstatný detail. Pozor, je to důležité! Malý prostor obvykle znamená také málo světla. A nedostatek světla může na vaše hosty působit ponuře. To asi nechce ani ten nejškodolibější hostitel. Takže vybírejte světlé odstíny potahů sedaček. Uvidíte, že příjemně rozzáří každé posezení.





Vsaďte na minimalismus

Využívejte prostor na maximum. Je jasné, že velké sedací soupravy do komorních rozměrů drobného pokoje nedostanete ani párem volů. To nic. Všechno má elegantní řešení. Rada číslo dvě zní: S rozmanitostí nejdál dojdeš.

Netrapte se tím, že nedostanete do malého koutku pro sezení obrovitánskou sedací soupravu ve tvaru písmene U. Klidně si vyberte něco menšího. Dobrou volbou je například sedací set v kombinaci 3+1+1. S takto rozčleněnou soupravou máte jasně určené centrum pozornosti na sedačce pro tři osoby. A vy jako hostitelé se můžete pohodlně usadit na krajích. Je to i praktické, abyste mohli kdykoliv odskočit do kuchyně.

Variantou téhož je i kombinace sezení v podobě 3+2+1. V takovém případě už ale budete potřebovat aspoň průměrný pokoj. Pokud na tuto kombinaci sezení máte, jste v suchu. Většina vašich návštěvníků určitě nebude očekávat přijímací sál s nepřeberným množstvím křesel, židlí a sedaček. Takže sedačka pro tři, menší pro dva a jedno křeslo k tomu navíc jim skýtá možností výběru k usazení až až.





Staňte se mistry využívání prostoru

Pokud někdo na světě umí vytěžit maximum z minima, jsou to Japonci, případně další Asiati. Protože je jich povětšinou hodně na velmi malém prostoru, dokážou být neuvěřitelně efektivní ve využívání prostoru. A přesně tohle můžete použít i u vás doma.

Nikde není psáno, že byste měli povinnost chlubit se návštěvám parádní sedačkou. Pokud se vám ani za zlaté prase nevejde do místnosti, neutíkejte zběsile na stavební úřad nahlásit rekonstrukci. Rada číslo tři zní: Využij prostor, který máš, jak se dá.

Prosté až triviální, že? A přesto radu není moudré jen tak snadno odsoudit. Nezapomeňte, že k sezení není potřeba jen velký kus nábytku. Vzpomínaní Japonci například nezřídka stolují na zemi. Nevadí jim sedět v kruhu jen tak na polštářích. Ano, není to nejpohodlnější sezení, ale sezení to je.

A nemusíte k sobě a svým zádům ani být tak extrémně krutí. Stačí domů vybrat pár taburetů. Jsou to malí, ale velmi praktičtí pomocníci v sezení pro hosty. I když nemají opěrky zad, nabízejí důstojné a plnohodnotné sezení pro malé děti i starší osoby.

Kdyby náhodou babičce nebo jinému člověku neseděla možnost usazení bez opěrky, pořiďte si domů pro jistotu i jedno nebo dvě křesla. Uvidíte, že vás dostanou svou praktičností. Pokud je zrovna nebudete potřebovat v obýváku, můžete je odnést do jiné místnosti, kde určitě skvěle poslouží například ve čtecím koutku.

Naše čtvrtá a poslední rada zní: Nespěchejte s výběrem. Pokud vám nehrozí společenské znemožnění, protože očekáváte brzy návštěvu, kterou nemáte kam usadit, dejte si na čas. Je lepší v klidu zvážit všechny možnosti a kombinace sezení v malém obýváku, než bezmyšlenkovitě udělat rozhodnutí, kterého byste mohli litovat.

Když si nebudete jisti, jestli jste našli ideální variantu, nebojte se zeptat svých blízkých. Nemůžeme vám slíbit, že vás jejich názor nadchne, ale určitě vám ve výsledku pomohou věc dotáhnout do zdárného konce. Tak držíme palce, ať si vaše názory sednou a povede se vám doma zařídit útulné posezení.

Naše další tipy o nábytku, zařizování domácnosti a trendech ze světa bydlení najdete na našem blogu. Mrkněte taky na další články.









Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste