Co je nahoře, to se počítá. Aneb jaký potah sedačky v čem vyniká

1453 Tipy a triky

Na jaký povrch usedáte večer po práci k televizi? Máte doma pohodlnou sedačku, na kterou nedáte dopustit, nebo by naopak poněkud stárnoucí model potřeboval nový potah, případně úplně vyměnit? Pojďme se společně podívat na to, jaký potah sedacích souprav v čem vyniká. Uvidíte, že pak se budete moct rozhodnout snadněji.

Bez pohodlí ani ránu

Jasným měřítkem číslo jedna je a bude pohodlí. Pokud vaše peněženka a účet zrovna nehlásí čistou nulu, určitě v případě nákupu nové sedačky nesahejte po nejlevnější variantě. Vaše zadní část těla by vám to do konce života nezapomněla. Věřte tomu.

Když už budete myslet na pohodlí, neznamená to, že musíte utratit majlant. Stačí se zamyslet nad tím, jak a kdo bude u vás doma sedačku používat. Podle toho si snadno vyberete optimální variantu, která vám všem sedne. A tím všem myslíme i čtyřnohé mazlíčky, případně jiné zvířectvo.

V základu máte tři jednoduché možnosti, jaký potah sedačky zvolit. Každý má své jasné výhody i nevýhody. Ale neznamená to, že byste se pro nevýhody jednoho typu museli hned běžet schovat k druhému a od druhého následně k třetímu typu. Zkrátka je dobré si předně uvědomit, do čeho jdete. Podle toho pak vyberete tu správnou. Uvidíte.







Pojďte s kůží na trh

Kůže je klasikou, která se neokouká. Už dávno neplatí, že mají doma koženou sedací soupravu jen gangsteři z amerických filmů druhé poloviny minulého století. Sice je pravda, že tahle povrchová úprava největšího a nejoblíbenějšího nábytku v obýváku není zadarmo, ale při troše štěstí se dá pořídit za rozumný peníz.

Poslední dobou je moderní kůži nechávat stranou, protože se zvedla vlna ochranářů zvířat nejrůznějšího druhu. Samozřejmě má každý právo na to, aby si na věc udělala vlastní názor. A pokud patříte mezi menšinu, která nedá na kvalitní kožené výroby dopustit, určitě neuděláte chybu, když si koženou sedačku pořídíte.

Kožený povrch má hned několik výhod. Tou největší je asi stálost a dlouhá výdrž. Při správné údržbě a čištění vám kůže může vydržet i desítky let. S trochou štěstí bude vaše kožená sedačka dobře sloužit ještě další jedné až dvěma generacím. Záleží jen na vaší péči a vůli udržovat ji v dobré kondici.

Kůže je spolehlivá ve své tvárnosti. Netrhá se. Je pevná a zároveň pružná. Tím pádem se můžete spolehnout na to, že ani na vašem oblíbeném opěrném místě nebude vytahaný potah. Kůže se velmi dobře čistí. Skvrny od jídla a pití vyčistíte téměř vždy beze zbytku a bez poškození povrchu. Navíc jde o přírodní materiál a to je taky hodnota.

Koženka, eko kůže a další syntetiky

Když ne pravou, tak levou, skoro by se chtělo říct. Ano, pro všechny ty, kdo nechtějí pravou kůži, ať už z jakéhokoliv důvodu, je tady alternativa v umělé nápodobě různých kvalit. V tom případě se ale obrňte trpělivostí a rozhodně nesázejte na nejlevnější modely. Vřele doporučujeme vybírat pečlivě a pokud možno kupovat sedačky s tímto potahem od kvalitních a prověřených značek.

Výhodou umělých kůží je bezesporu cena. Není tajemstvím, že se dá sedačka s umělým povrchem sehnat podstatně levněji, než její zaručeně přírodní sestra. Kromě toho je většina moderních eko kůží už na velmi vysoké úrovni i kvalitou. Přesto jsou tady jistá ale, na která je dobré myslet.

Určitě nespoléhejte na to, že povrch sedačky z umělé kůže, koženky nebo eko kůže přetrvá v nezměněné podobě dlouhá desetiletí. Ale to ani není důvod, proč si tento nábytek kupovat. Naopak je to ideální volba pro lidi, kteří mívají jednou za pár let chuť na malou změnu v podobě nové sedačky, zatímco tu starou šoupnou na chalupu, aby v klidu dožila.

Skvělá volba to může být i pro studenty a další lidi, kteří mají napjatý rozpočet. Vždy ale sledujte poměr ceny a kvality. Cenové senzace, které výrazně vybočují z mezí cen obvyklých je za nás lepší ignorovat, nebo ještě lépe jimi přímo pohrdat. Jak praví klasik, nikdo není tak bohatý, aby mohl kupovat podezřele levné věci.

TIP k umělým kůžím: Vždy nejdřív zkuste vlhkou rukou přejet po potahu, jestli náhodou nebarví.





Látka na první pohled

Ševci, šičky, švadleny a krejčí, radujte se. Vaše oblíbená surovina, tedy klasicky tkaná látka (nechme stranou materiál vlákna) je k mání i na potahy sedaček. A jak by ne, když se látkový sedací nábytek vyrábí už dlouhá desetiletí. A co víc, dokonce tyto kusy zdobí nejednu českou domácnost. Víte proč? Protože se vyplatí!

Látkové sedačky hrají prim. Ať se nám to líbí, nebo ne, je to tak. Skutečné tajemství úspěchu tkví hned v několika věcech. Předně, existuje bezpočet barevných kombinací a provedení potahů. Tím pádem si na své přijdou zapřisáhlí konzervativci i extravagantní nadšenci. Kromě barev ale dnes výrobci sedaček s tímto povrchem vábí lidi i na vzory, typ tkaniny a její strukturu. Věřte tomu, že látkových sedaček je zkrátka a dobře ranec.

Nejen v množství je síla látky. Častým fenoménem je možnost praní potahu. To se může velmi hodit, když máte doma malá dítě nebo zvířata. Přece jen většina koček a psů pouští chlupy a většina malých dětí pouští leccos. Se skvrnou na místě odpočinku se pak dospělí jen neradi a těžko srovnávají. Řešením je praní. Ocení to nejen oko pořádku-milého puntičkáře, ale i plíce alergika.

Látky se dají měnit! Ano, je to tak. I když to ani zdaleka není na trhu s nábytkem a sedačkami pravidlem, jsou mezi okřídlenou „širokou nabídkou“ zasuty i kousky, u kterých si můžete měnit potahy. Takže na Vánoce vytáhnete slavnostní, který všechny blízké oslní svou bezchybnou a do očí bijící dokonalostí. No a po svátcích. Po svátcích ho zase slavnostně schováte napřesrok.

U látky si jen dávejte pozor na proleželá místa, která postupně nechají látku prořídnout. Stejně tak se vyhněte agresivním čisticím prostředkům, které by mohly poškodit vlákno látky. Jinak můžete v klidu využívat sedačku prakticky na cokoliv. Včetně příležitostného pelechu mazlíčků.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ sedačky, přejeme vám šťastnou ruku. A nezapomeňte mrknout na naše další články o nábytku.









Přečtěte si také

  • Hitparáda sedaček!
    2018-03-29 1314

    Sedací souprava je téměř vždy dominantou obývacího pokoje a zároveň rozhoduje o našem pohodlí ve chvílích klidu a odpočinku. Porozhlédněte se s námi potom, čím si jednotlivé typy získávají příznivce.

  • Jak vyčistit sedačku
    2019-06-11 2058

    Sedačku nebo sedací soupravu máme doma téměř všichni. Ale je bohužel také častým cílem nechtěného znečištění. Pojďme se podívat, jak případné skvrny vyčistit.

  • Nejlepší parťák k lenošení na sedm písmen: sedačka
    2019-12-23 1730

    Je měkká, přítulná a vždycky je vám oporou, když potřebujete oddych. Věřte, že ji doma chcete.

  • Potah sedačky - kabát, který padne jako ulitý
    2018-10-16 1530

    Dokonale kopíruje obrys sedačky. Chrání ji a činí atraktivní. Možná na něm sedíte taky v tomto okamžiku. Jednoduše potah.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste