Jak vybrat kancelářský nábytek

1045 Pracovna inspirace

Klíčovými prvky jsou kancelářská židle či křeslo, rohový počítačový stůl nebo klasický kancelářský stůl a praktické úložné prostory. Pojďme na to.

Ať už se rozhodnete místnost vybavit levným, nebo moderním a luxusním kancelářským nábytkem, vždy začínejte kancelářskou židlí či křeslem astolem. Zejména pokud většinu pracovní doby sedíte u stolu, nebo dokonce u počítače, budou vám vaše záda vděčná, když koupi kancelářské židle a stolu nepodceníte.




Na co si dát pozor při výběru židle nebo křesla

Kancelářských křesel a židlí je na trhu celá řada. Vždy si ale vybírejte konkrétní model tak, aby při sezení vaše nohy s chodidly položenými na zemi svíraly v kolenou úhel 90° a více. Tím budete mít jistotu, že se vám během sezení v práci nohy budou plynule zásobovat krví.

Opěrka křesla či židle by měla být dostatečně vysoká. Určitě dbejte na to, abyste během sezení měli podepřená nejen bedra, ale také ramena. Abyste při práci nemuseli držet ruce ve vzduchu, vybírejte kousky s opěrkami rukou. Vždy ale raději takové, které jsou výškově nastavitelné.

Je jedno, jestli se nakonec rozhodnete pro koupi levné kancelářské židle ve výprodeji nebo koženého kancelářského křesla, myslete nejen na pohodlí, ale také na vliv na vaše zdraví.

TIP: Při sezení u stolu byste měli mít ruce na opěrkách tak, aby lokty nebyly níž než zápěstí. Jinak se vám budou špatně prokrvovat ruce.




Co by měl splňovat kancelářský stůl

Stolů do kanceláře existuje celá řada. Můžete si vybrat masivní kousek v dekoru přírodního dřeva s početnými úložnými prostory i minimalistický stolek složený pouze z desky a bočnic. Vždy ale nakonec kupujte stůl se správnou výškou. Inspirujte se a vyberte si ten pravý.

Váš nový pc stůl nebo třeba rohový kancelářský stůl by měly být tak vysoké, že u nich můžete pohodlně a bez hrbení sedět. Při tom jsou vaše ruce na opěrkách židle ve vodorovné poloze a předloktí může volně pokračovat na desku stolu.

Pokud k práci potřebujete často manipulovat s papíry nebo třeba fakturami, raději volte model s úložnými prostory. Budete tak mít vše důležité vždy po ruce a rychleji najdete, co hledáte.

Nezapomeňte si na stole nechat rezervu. Není dobré celou plochu desky zastavět počítačem, pořadači na dokumenty a dalšími nezbytnostmi. Jednak nebudete mít dost místa na hrnek voňavé kávy, a jednak se vám nebude dobře pracovat. Přeplněný stůl nepůsobí dobře na lidskou psychiku. Volné místo můžete využít například v zimě na lampičku a v létě na větrák.

TIP: Pokud vás zaujaly rohové pc stoly, přesvědčte se, že bude mít počítač u zdi dostatek místa na větrání. Jinak se při vyšší zátěži může zbytečně přehřívat. Postačí 10–20 cm prostoru.

Kam s věcmi

Budou se vám hodit jak uzavíratelné, tak neuzavíratelné úložné prostory. Počítejte s jednou či více poličkami, které skvěle poslouží na odložení drobností či knih. Polička na zdi navíc snese i ozdobné předměty, které umně dotvoří celkovou atmosféru vaší kanceláře.

Pokud si na poličky budete chtít dát květinu, dobře si rozmyslete umístění a hloubku nástěnné police. Rostliny mají rády přiměřené a stálé světlo. A aby vám květináč nespadl, můžete využít například hlubší rohovou poličku. Na těžší věci si pořiďte závěsnou polici se silnějším ukotvením.

Pro náročnější z vás jsou k mání policové regály. Do těch můžete umístit spoustu různých věcí, které jsou navíc kryté horní deskou regálu, takže se na ně tolik nepráší. Pokud by vám regály nevyhovovaly, protože potřebujete své věci schovat do kompletně uzavřeného prostoru, zkuste si vybrat některý z kontejnerů. Dělají se i praktické pojízdné.

TIP: Kreativitě se meze nekladou. Proto si můžete místo policového regálu pořídit samostatné bloky a poskládat si je podle chuti.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste