Kvalitní pracovní stůl a židle, jsou pro každé školou povinné dítě nutností!

916 Jak na krásné bydlení

Stává se školákem…

Velkou revolucí v životě naší ratolesti je bezpochyby den, kdy začne chodit do školy. Místo oblíbených hraček, teď bude trávit spoustu času nad nejrůznější četbou a také psaním domácích úkolů. Naší povinností je zajistit mu kvalitní pracovní prostředí, aby se mu to co nejvíce dařilo a aby čas nad úkoly strávený byl co možná nejpohodlnější. Jak tvrdí odborníci, prim v životě školáka místo hracího koutku, začne být jeho pracovní stůl a také židle, vedle dalšího vybavení dětského pokoje. Uvědomme si, že u nich bude trávit i desítky hodin měsíčně. My jako rodiče mu musíme toto pracovní místo zajistit. Jaké informace se nám k tomu hodí?

 

Stokrát skloňované slovo ergonomie.

Nejprve definice:

Ergonomie (z řečtiny ergon práce a nomos zákon) je věda zabývající se odborným řešením rozporů mezi požadavky na optimální řešení problému z pohledu potřeb člověka, pracovního prostředí a pracovních podmínek, a to zejména stanovením vhodných rozměrů a tvarů nástrojů, nábytku a jiných předmětů a jejich uspořádání v pracovním prostředí a stanovení optimálních rozměrů a maximálních dosahových vzdáleností.

Odtud ergonomický - přizpůsobený ergonomickým požadavkům.

Zdroj – Wikipedie

Co to pro nás znamená v praxi?

Dobrá židle musí být ergonomická, tedy přizpůsobující se tělíčku naší ratolesti a nastavitelná dle jeho potřeb. Sedět na opravdu kvalitní židli je především úlevou pro záda a jejich svaly, dále napomáhá zachování bezproblémového krevního oběhu. Ale i tak se doporučuje zhruba jednou za hodinu krátké asi desetiminutové protažení a odreagování.

Druhou důležitou věcí je pracovní, respektive psací stůl. I zde máme nepřebernou škálu variant, které můžeme pořídit. Hlavní věcí je velikost pracovní plochy, tak aby se na ní vešlo vše potřebné. Obzvláště, pokud na ní musíme, kromě knížek, sešitů a dalších pomůcek umístit i monitor od počítače s klávesnicí a myší. Obrazovku monitoru je důležité mít od očí zhruba 0,5 metru.

 

 

Myslíte, že nábytek nemůže růst?

Pokud pořídíme kvalitní ergonomickou židli, znamená to sice připlatit při jejím pořizování, ale není to investice nadarmo. Opravdu kvalitní židle, která se ale dá koupit za rozumné peníze, s vaším dítětem takzvaně poroste. Nastavení výšky sedáku od země je samozřejmostí, lze také nastavit hloubku sedáku vůči opěradlu. U opěradla jeho výšku vůči sedáku, dále bederní opěru a v neposlední řadě také výšku područek, pokud jsme vybrali židli s područkami. Jak sami uznáte, židle s kvalitní mechanikou vám vydrží sloužit celé roky i když vaše dítko bude o dvacet centimetrů vyšší, než když byla pořizována.

V podobném duchu můžeme koupit i psací stůl. Zde si můžeme většinou libovolně nastavovat výšku pracovní desky od země, popřípadě její sklon. Dále bývají desky tvarované, tak aby se za nimi sedící osobě lépe pracovalo na PC.

 

Přečtěte si také

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 1/3
    2018-03-12 1176

    Není divu, že se princezna vzbudila celá rozlámaná. Nezpůsobil to ovšem hrášek, ale příliš měkké lůžko tisíci podušek.

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 2/3
    2018-03-19 1332

    V prvním díle našeho seriálu jsme princezně poradili s postýlkou, dnes ji najdeme prima matraci!

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 3/3
    2018-03-26 939

    Princezna má již pěknou postýlku a také matraci, na které ji nic netlačí. Dnes jí poradíme, jak si vybrat zbytek pelíšku.

  • Najděte poklad pod Vaší střechou!
    2018-02-01 1698

    Důvodem pro realizaci podkroví, coby obytné části domu či bytu, je využití volného prostoru, který nám v dolní části obydlí chybí.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste