Jak vyčistit sedačku

2097 Tipy a triky

Drobky, prach, zvířecí chlupy, ale i nápoje jsou pro nábytek hrozbou. Pro pohovky, sedačky a sedací soupravy to platí dvojnásob. Během odpočinku u televize nebo posezení s přáteli se nejednou stane, že potah sedačky dostane zabrat. Naštěstí se dá vše vyřešit. Dokonce většinu skvrn zvládnete vyčistit sami a bez speciálních prostředků.





Suché skvrny zmizí raz dva

Začneme suchými skvrnami, těch se totiž zbavíte poměrně snadno. A je skoro jedno, jaký potah na pohovce doma máte. Rozsypaný cukr, sůl, drobky, ale třeba i kakao můžete z potahu jednoduše vysát. Doporučujeme k tomu použít ruční vysavač. Dávejte si při tom pozor, abyste rozsypanou látku omylem nerozetřeli nebo nepřitlačili k povrchu sedačky. Zejména v případě látkových potahů by to znamenalo složitější čištění.

Kdyby se vám přece stalo, že například kakao před čištěním zatlačíte do potahu, například přisednutím, nezoufejte. Zasažené místo nejprve pečlivě vysajte. Pokud na potahu zůstane viditelná skvrna, použijte roztok pracího prášku s vodou. Do směsi namočte hadr a opatrně přečistěte celou potřísněnou oblast. Uvidíte, že skvrna povolí. Na závěr místo můžete otřít vlhkým hadrem. Pak nechte potah pořádně vyschnout.

TIP: Na čištění skvrn se skvěle hodí také vysavače s mokrým vysáváním. Ty čistí látku potahu do hloubky.

Neplačte nad rozlitým mlékem

Mokré skvrny se čistí obtížněji. Rozhodující je v tomto ohledu čas. Zejména u látkových potahů sedaček je potřeba jednat rychle. Jinak kapalina nateče do potahu, případně i dovnitř do sedačky. Takže v první fázi se snažte co možná nejrychleji odsát veškerou kapalinu.

Ideální je suchý hadr nebo třeba froté ručník. Ale dobře poslouží prakticky jakákoliv savá tkanina. Vy, kdo máte doma koženou nebo koženkovou sedačku, jste ve výhodě. Do tohoto materiálu totiž tekutiny tak rychle nezatečou. Majitelé látkových sedaček musí být opravdu rychlí. Každá vteřina se počítá.

Jakmile se vám povede zachránit to nejhorší, přijde druhá fáze – záchrana potahu. Kožené a koženkové sedačky většinou stačí přetřít jemným roztokem vody a saponátu. V žádném případě ale nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, protože by mohly poškodit potah nebo jeho barvu.

Látkový potah vyčistíte stejným roztokem – saponát s vodou. Kdyby skvrna přece jen nešla dolů, můžete použít směs pracího prášku a vody. Vždy volte nízkou koncentraci detergentu, abyste nepoškodili strukturu látky. Po odstranění skvrny potřísněné místo opatrně otřete čistým vlhkým hadrem a nechte uschnout.

TIP: na mastné skvrny použijte zmíněný saponát nebo prací prášek. Jinak by po vysušení zůstala na potahu mapa. Ostatní skvrny někdy vyčistíte jen vlhkým hadrem.

Zatočte s fleky od krve

Děti, ale i dospělí občas neodhadnou situaci a malé zranění je na světě. I to však může stačit na ošklivou skvrnu na pohovce či sedačce. Někdy stačí pouhá nepřízeň osudu. Stačí, když nám například začne téct krev z nosu, a problém je na světě. Ale nebojte se. Krev se dá také odstranit.

Podobně jako v případě ostatních tekutin jde o čas. Hlavně fleky od krve nenechávejte zaschnout. Připravte si roztok citronové šťávy a studené vody. Pozor, voda musí být studená – postačí kohoutková. Jinak krev rozmažete a celou situaci zhoršíte.

Vzniklým roztokem a hadříkem opatrně otřete potřísněné místo. Dávejte si při tom pozor, aby nebyl hadr příliš špinavý, jinak byste si mohli skvrnu omylem rozetřít. Raději si hadříků připravte víc, když to bude situace vyžadovat. Po důkladném očištění celé místo opatrně otřete vlhkým hadrem s vodou. Nechte uschnout a je to.

TIP: Podívejte se i na naše další články se zajímavými tipy.

Přečtěte si také

  • Hitparáda sedaček!
    2018-03-29 1325

    Sedací souprava je téměř vždy dominantou obývacího pokoje a zároveň rozhoduje o našem pohodlí ve chvílích klidu a odpočinku. Porozhlédněte se s námi potom, čím si jednotlivé typy získávají příznivce.

  • Potah sedačky - kabát, který padne jako ulitý
    2018-10-16 1547

    Dokonale kopíruje obrys sedačky. Chrání ji a činí atraktivní. Možná na něm sedíte taky v tomto okamžiku. Jednoduše potah.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste