Potah sedačky - kabát, který padne jako ulitý

Víte, co je nového ve světě sedacích souprav a potahů? Máte přehled, které barvy, vzory a materiály právě letí? Stačí změna detailů. Budete překvapeni, jak rychle se změní nejenom vzhled sezení, ale také celé místnosti. Nechte si poradit.

 

Na jednoduchost zapomeňte

Shodný vzor i barva na sedačce, křeslech i taburetu se již nenosí. Základ tvoří neutrální zemité nebo pastelové barvy, jimž kontruje výrazný vzor. V tlumených tónech volte například sedačku a jedno křeslo. Dominantní motivy a materiály zvolte na taburet a polštáře nebo jedno z křesel. Sezení obnovené v tomto duchu vdechne vašemu obývacímu pokoji nové kouzlo.

 

Míchejte a kombinujte

A neomezujte se jen na barvy. Míchejte i materiály nebo vzory. Není to nic složitého. Dovoleno je sousedství dvou až tří absolutně rozdílných vzorů. Ničím nevšedním už není ani použití textilie a kůže na jedné sedačce. Určité hranice však existují. Zvolte si například dvě barvy a tři různé materiály. Držte se správných barevných spojení.

 


Barevné variace

Na větší plochy volte méně výraznou jednolitou barevnost, která umožní vniknout pestrým doplňkovým vzorům. Převládají odstíny zelené, mezi nimiž dominuje svěží hrášková. Přidávají se fialové odstíny, uklidňující smetanová, ale i výrazná tyrkysová. Roli výrazného akcentu ve formě polštářků nebo taburetů sehrávají kontrastní vzory a syté barvy. Pozornost rozhodně upoutá černobílý motiv kohoutí stopy.

 

Květiny nejen ve váze

Florální motivy se ve velkém stylu usadily už i na potazích. Vneste voňavou atmosféru do vašeho domova výběrem velký květinový vzorů. Pamatujte však na to, že stačí jeden solitér s výrazným motivem. Stejný potah použijte nejvíce na dvou doplňcích sezení. Poněvadž se fantazii meze nekladou, textilie se může objevit například i na roletě. Chcete-li držet krok s trendy, vsaďte na kohoutí stopu, pruhy, kostky, stříkané barevné vzory nebo výraznou kravskou kůži.

 

Komfortní látky

Z potahových materiálů jsou díky pevnosti odolnosti a bezproblémové údržbě oblíbené netkané textilie. Hvězdou mezi nimi je alcantara, imitace broušené kůže z mikrovlákna. Díky úpravě teflonem s polyuretanem není nasákavá, má vyšší pevnost a odolnost proti otěru. Zapomeňte na problémy s vylitým červeným vínem, kávou či kresbičkami vašich nejmenších. Zní to možná neuvěřitelně, ale k rychlému odstranění těchto znečištění stačí jen navlhčená utěrka.

Tkané textilie jako bavlna či zlatavé lurexové vlákno si našly své místečko i mezi potahy. Přitažlivé jsou i cenovou dostupností. O kvalitě textilního potahu napoví jeho etiketa, kde se dozvíte více o pevnosti, světlostálosti, nasákavosti a odolnosti proti oděru. Ptejte se i na tzv. cigaretový test, který svědčí o odolnosti potahu proti vznícení. Čistí se tepováním, nejlépe suchou pěnou, nebo chemicky.

 

Dáváte přednost patině?

Jednoznačně volte potah z mořené kůže. Vůně pravé kůže, její měkkost a přirozené zvrásnění působí útulně a teple. Nepočítejte však s možností speciální údržby. Výrobci doporučí smířit se s přirozenými oděry a podpisem doby. Kdo si potrpí na čistý bílý kožený potah, výrazně odolnější proti oděru i nasákavosti, ať sáhne po lakované úpravě. Jeho povrch sice není tak měkký, ale snadno se udržuje. Největším nepřítelem koženého potahu je váš pot. Bez pravidelné péče jeho působení vyústí až do nevzhledných puklin. Roztok destilované vody a lanolinu nebo mýdla s hodnotou PH 5,5 pomůže zachovat potah z lakované kůže pružný a čistý. Pokud se vám líbí kožený vzhled, ale nechcete investovat do originálu, cenově příznivější jsou imitace kůže. Na trhu jsou k dispozici koženky a ekokůže. Ušetříte sice na vstupní investici, ale nepočítejte s jejich dlouhou životností. Jsou náchylné k rychlému odření a popraskání.

Přečtěte si také

  • Kůže v interiéru
    2018-05-29 1062

    Kůže v interiéru odjakživa představovala vyšší třídu, pokud rovnou nechcete použít slůvko luxus. Dodnes zůstává symbolem přírody v té nejlepší formě.

  • Dopřejte obývacímu pokoji svěží dech!
    2018-05-19 1372

    Nenáročnými triky v duchu nejnovějších trendů vám pomůžeme obývací pokoj vyladit tak, abyste se v něm za všech okolností cítili jako na dovolené.

  • Hitparáda sedaček!
    2018-03-29 1326

    Sedací souprava je téměř vždy dominantou obývacího pokoje a zároveň rozhoduje o našem pohodlí ve chvílích klidu a odpočinku. Porozhlédněte se s námi potom, čím si jednotlivé typy získávají příznivce.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste