Nastal čas teras

Abyste si mohli dokonale vychutnat všechny požitky terasy, dejte si záležet už při řešení projektu domu či bytu. Respektujte její požadavky, od umístění až po zařízení. Ona se vám za to za teplých večerů odvděčí příjemným posezením na čerstvém vzduchu.

Ideální orientace

Všimněte si polohy vašeho rodinného domu vzhledem ke světovým stranám. Ideální strana po terasu je jih, případně i jihovýchod nebo jihozápad, tedy místo, kam slunce svítí nejdéle. Rozhodně ji neumísťujte na severní stranu. I sebekrásnější a komfortní terasa by za těchto podmínek dýchala pouze chladem a nebyla by ani trochu útulná. Důležité je zjistit směr převládajícího větru. Tuto informaci zužitkujete nejen při případném chránění sezení na terase pomocí zástěny nebo vytvořením zahradního zákoutí, ale i u volby místa pro venkovní krb.

 

Dispoziční řešení

Terasa je vlastně část bydlení vysutá směrem ven. Je to architektonický prvek s hlavní funkcí propojení interiéru a exteriéru. Nejčastěji se situuje v přímém kontaktu s obytným prostorem v denní částí bytu nebo domu, tedy s obývacím pokojem, jídelní části nebo kuchyní. Tato dispoziční řešení v co nejkratší návaznosti umožňují v letních měsících na terase pohodlně stolovat bez dalekého nošení občerstvení z kuchyně. Zároveň by měla vzhledem ke své funkci splňovat kontakt s venkovním okolím, tedy zelení, která doladí atmosféru terasy. U rodinného domu se terasa dá krásně propojit s okrasnou zahradou a podle vkusu majitele je i možnost volby mezi otevřeným zatravněným prostorem nebo vytvořenými přírodními zákoutími. Na terase v bytovém domě jsou možnosti omezenější, ale správnou kompozicí stálezelených rostlin, případně v kombinaci s barevnými či letničkami se dá docílit příjemného prostředí s maximální intimitou a pohodou.

Technické hledisko

Výška plochy terasy by měla být o 2 až 3 cm nižší než podlahová plocha obytného interiéru, na který je terase napojena, hlavně kvůli dešťové vodě. Tato opatření společně se zešikmením terasy směrem od domu chrání váš interiér před vniknutím dešťové vody. Spát by měl být 25 mm na 1 m. Stejně důležité je i oddilatování, to znamená oddělení od hlavní stavby rodinného domu dilatační spárou, aby nedošlo k poruchám zpevněné plochy následkem rozdílného sedání.

 

Architektonické provedení

Navrhovaná terasa by měla vycházet z celkového charakteru rodinného domu s použitím stejných prvků, ať už ve formě materiálového provedení, barevnosti nebo volbou jejího zařízení. Společně s domem má působit jako jeden celek, ne jako dodatečně přidaná plocha. Šířku terasy volte i proporčně vzhledem k velikosti vašeho domu a zahrady. Záleží i na aktivitách, které zde chcete vykonávat. Minimální šířka terasy je 2 až 3 m. Efektního optického propojení interiérové obytné plochy a exteriéru terasy dosáhnete velkými zasklenými posuvnými dveřmi po celé délce dělící stěny. Za pěkného počasí se dají otevřít a váš obývací pokoj může splynout se slunnou terasou a zelení na zahradě.

Stínění podle potřeby

V souvislosti s velkými prosklenými plochami není možné zapomenout na nutnost stínění. Můžete sáhnout po vnitřních žaluziích, horizontálních nebo vertikálních. Jinou, účinnější možností, která částečně splňuje i bezpečnostní funkci, jsou venkovní rolety. Jejich vzájemná kombinace se také nevylučuje. Z hlediska samotného prostoru terasy a možnosti posezení jsou ideálním řešením stínění pergoly. Porostlé pnoucími kvetoucími rostlinami zároveň dotváří útulnou atmosféru terasy. Dejte si ale pozor na květiny a zeleň, které příliš přitahují hmyz, abyste se o své soukromí nemuseli dělit s rojem včel nebo mušek. Praktickou estetickou alternativou stínění je výsuvná markýza, která vás zároveň ochrání i před letní deštěm. Můžete si vybrat mezi dvěma způsoby ovládání, ručně pomocí kliky nebo elektromotorem, který ovládáte vypínačem nebo dálkovým ovladačem. Výhoda elektrické obsluhy je v možnosti automatického nastavení slunečními a větrnými senzory. O vaše pohodlí se postarají tím, že při silném slunci markýzu samy vysunou a při silném větru ji zase zasunou. Maximální šířka markýz je 20 m a maximální výsuv je 5 m.

Nepodceňujte podlahu

Požadavky na podlahu jsou jednoznačné, musí být protiskluzová a mrazuvzdorná. I materiál nebo barevné provedení nám nabízí pestrou paletu výběru. Opět byste měli přihlédnout k celkovému stylu domu. K venkovskému stylu se více hodí přírodní materiály jako lomový kámen, břidlice nebo cihla. Pokud je vám bližší dřevo a nechcete příliš utrácet, zvolte borovici mořenou pod vysokým tlakem, nepočítejte ale s její dlouhou životností. V současnosti se stále častěji používají tvrdé exotické typy dřevin, které odolávají venkovním podmínkám, například bangkirai. Při kladení dřevěné podlahy ale musíte mezi ní a podkladovou vrstvu vytvořit dostatečnou provětrávací mezeru. Tak zabráníte uhnívání dřeva. Na terasu moderního rodinného domu jsou vhodnější mrazuvzdorné keramické dlaždice nebo betonové tvarovky či desky. Na trhu jsou v nabídce různé tvary, velikosti a imitace. Překvapivě dokonalá je například imitace dřeva v betonové dlažbě.

Zařízení terasy

Významnou roli hraje správný výběr sedacího nábytku. Jeho rozměry a tvar by měly korespondovat s velikostí a celkovým charakterem terasy. Nebo naopak lepším řešením je, máte-li předem promyšlené sezení na terase ještě ve fázi projektu vašeho domu a můžete mu přizpůsobit velikost a tvar terasy. O soukromí nebo ochranu proti větru se postarají dřevěné dělící stěny nebo zelená zástěna z tújí. Výborně funguje již zmiňovaná pergola. Terasu můžete využít jako místo na grilování nebo posezení u venkovního krbu. Chcete-li mít v obýváku krb situovaný na obvodové stěně ze strany terasy, jednoznačně ho řešte jako dvoustranný. Exteriérové krby a grily jsou v módě a je o ně stále větší zájem. Můžete je umístit kdekoliv na terase, ale měly by se chránit před větrem. Před krbem nechte dostatečný manipulační prostor a pokuste se vyčlenit i praktické stylovém místo na přípravu jídel nebo uskladnění paliva.

Racionálně je třeba zvážit výběr nábytku. Chcete-li dřevo, vybírejte jen kvalitní a osvědčené, jako je například teak.  Kovový nábytek opticky proteplíte čalouněním. V nabídce na trhu je i rotang nebo plast. V případě plastu hledejte tvarově zajímavé kousky.

Nezapomeňte, že po sezóně musíte před zimou nábytek uskladnit. Zvažte kolik na to máte prostoru. Možná dospějete k tomu, že potřebujete nábytek skládací.

Nezapomeňte na osvětlení

Navrhněte ho tak, aby dotvářelo příjemnou atmosféru pro večerní posezení, ale zároveň nerušilo sousedy. Nepřímé osvětlení několika nástěnnými a stropními svítidly s příkonem 40 až 60 W můžete regulovat podle potřeby. Zajímavým i efektivním řešením osvětlení na terase po jejím obvodu jsou solární svítidla, která se dobíjí na denním světle a večer po setmění se automaticky zapnou.

Přečtěte si také

  • Půdní vestavba - Jak si poradit s podkrovím?
    2018-04-26 3978

    Chystáte koupi podkroví, abyste si v něm vybudovali snové bydlení? Na jaká úskalí můžete narazit a hlavně jak si s nimi poradit? Vyzpovídali jsme pro vás architekta!

  • Nábytek na balkón, terasu i zahradu.
    2018-04-02 2512

    Mít byt s balkónem nebo větší terasou je pro nás měšťáky značka ideál. Přeci jen máme doma kousek venkovního světa, který patří pouze nám!

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste