Ozdobte svou jídelnu rozkládacím stolem

Kdo si neumí užít jídlo, jako by ani nežil. A pokud si chcete doma užít každé jídlo naplno, budete k tomu potřebovat bytelný stůl. U rozhrkaného starého stolu se sice najíte taky, ale žádný nebeský požitek to nebude. Právě teď se mílovými kroky vracejí do módy rozkládací stoly. Nechte se inspirovat a vylepšete svou kuchyni nebo jídelnu.

Flexibilní jako asijská gymnastka

Velkou jídelnu už si při dnešních cenách bydlení může dovolit asi jen málokdo. Naštěstí existuje chytrá alternativa. Klidně vsaďte na menší, ale útulnou místnost. Nebo dokonce umístěte jídelní stůl do kuchyně nebo obýváku. Poctivý rozkládací jídelní stůl se pružně přizpůsobí každé situaci. Je jedno, jestli si pozvete na nedělní oběd celou rodinu nebo jen nejlepšího kamaráda. Rozkládací stoly jsou jako gymnastky. Pružně se přizpůsobí jakékoliv situaci. Přesně, jak budete chtít.






Dvacátým létům vévodí světlé tóny

Pokud chcete držet krok s módou, je pro vás jasnou volbou rozkládací stůl v bílém provedení. Alternativou je případně velmi jemná šedá. Obě barevné varianty svědomitě plní stránky katalogu nábytku a co nevidět budou hrdě pomrkávat na lačné zákazníky ve všech obchodech s nábytkem. Pokud chcete mít náskok, volte světlé stoly. Uvidíte, že příjemně pozdvihnou atmosféru při stolování.

Různorodost na přání

Nemusíte se bát. I do velmi malé jídelny se vám vejde rozkládací stůl. Nebude to možná model, za který se po rozložení pohodlně usadí deset lidí, ale to nevadí. Pokud jste doma dva nebo tři, bohatě vám postačí malý jídelní stolek, který v případě potřeby rozložíte. Pak se u něj pohodlně nají i čtyři urostlí chasníci.

Střední cestou je stůl pro čtyři až šest osob. Ten máme doma v Česku nejčastěji a víme proč. Když se takový stůl rozloží, vejde se k němu pohodlně až osm strávníků. To většinou bohatě stačí. A když jsou lidé kolem stolu hubenější, vešlo by se jich i deset. Chce to jen trochu tolerance a dobré vůle od všech zúčastněných.

Pro ty z vás, kteří nemají rádi kompromisy, jsou k mání velké rozkládací stoly. Tihle velikáni přímo volají po nezapomenutelných hostinách pro deset a více lidí. Samozřejmě jsou skvělé také na všechny rodinné oslavy, v čele s kulatinami prarodičů a Vánocemi. Akorát se připravte na to, že velké rozkládací stoly zaberou dost místa i složené a jsou poměrně těžké. Jinak nabízejí samé výhody.

Nezapomínejte na židle

K pořádnému jídelnímu stolu neodmyslitelně patří také pohodlné židle. Pokud si budete domů pořizovat nový rozkládací jídelní stůl, nezapomeňte se u prodejce podívat i po židlích. Obvykle najdete hned několik typů židlí, které se budou krásně hodit k vašemu vyhlídnutému stolu.

Pozdější přikupování jídelních židlí může být dost ošemetné. V první řadě skoro nikdy netrefíte odstín dřeva. Je sice pravda, že se vzory a barvy opakují u všech výrobců nábytku, ale málokteré židle od jednoho výrobce sedí přesně do tónu ke stolům jiného výrobce. Tak bacha na to.





Co když židle dokupujete

Pokud byste náhodou přece jen dokupovali židle až ve druhém kole, vsaďte na univerzální barvy, které se skvěle párují s prakticky libovolným dekorem stolů. Nejlepší jsou černé židle. Pokud nechcete tak tmavé, volte světlé dekory dřeva a šedé polstrování. Obojí je univerzální a jde kombinovat s různými typy designů stolů.

Zaručenou sázkou na jistotu je vybírat židle tak, aby byly ze stejného materiálu, jako máte doma stůl. Takže ke stolu s kovovými nohami určitě nevybírejte dřevěné židle a naopak. Většinou jde o stylově a designově jiný nábytek, který k sobě jen těžko hledá cestu. Ve výsledku byste mohli být nešťastní z pokaženého dojmu celku.

Držíme vám palce, ať vyberete to nejlepší, co se dá. A než vám vysněný nábytek doručí, můžete se inspirovat některým z našich dalších článků na blogu.

Přečtěte si také

  • Perlou pořádné jídelny je stůl. Ale tím to jen začíná!
    2019-04-23 1635

    Představujete si doma honosnou jídelnu jako ze starých šlechtických sídel, nebo skromný kout pro klidné stolování? Ať tak či tak, s pořádným nábytkem do jídelny vám bude chutnat.

  • Za novým jídelním stolem
    2018-07-21 1560

    Ústředním bodem jídelny jsou jednoznačně impozantní stoly s vysokými židlemi a pohostinnými lavicemi, které zaznamenaly svůj comeback. Představují se však v novém hávu.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste