Pokoj pro hosty.

1667 Jak na krásné bydlení

Vsaďte na víceúčelovost

 

Při řešení otázky, jak velký prostor hostům vymezit, se chtě nechtě budete muset podřídit prostorovým podmínkám vašeho domu či bytu. V rodinném domě obyčejně není problém k tomuto účelu vyčlenit samostatnou místnost. V takovém případě je velmi praktické přidružit k ní i koupelnu se sprchovým koutem a WC. I když nemáte problém s prostorem, může se vám zdát pro místnost využívanou párkrát do roka, přece jen zbytečným luxusem. Účelnější je její multifunkční využití. Vhodně zařízená knihovna nebo příležitostná pracovna může výborně posloužit k přenocování občasných nocležníků. Model víceúčelové místnosti se samostatným příslušenstvím je možné uplatnit i ve velkometrážních bytech. Ani v případě standardních podmínek panelákových bytů nemusí jít o neřešitelný problém. Pozornost je třeba za měřit na opravdu variabilní zařízení.

 

 

 

 

 

Nejpraktičtější je rozkládací pohovka

 

Hlavní roli při zařizování této místnosti hraje pohovka, resp. postel. Za předpokladu, že půjde jen o příležitostně využívanou alternativu, všímejte si při výběru hlavně funkčnosti, variability a v neposlední řadě rozměrů. Je velmi účelné, když i malá místnost disponuje provizorním dvojlůžkem. Tzn. se šířkou minimálně 140 cm. V případě rozkládací verze si při výběru nezapomeňte vyzkoušet, zda je rozkládání snadné a ne příliš namáhavé. Tvrzení, že rezervní či rozkládací lůžka nemohu být zcela pohodlná, není opodstatněné. I když nejsou určena ke každodennímu spánku, mají podle výrobců mnohé moderní výrobky srovnatelné ergonomické vlastnosti jako postele. Pokud k dočasnému ubytování využíváte například dětský pokoj, je výborným řešením dvouúrovňová zasunovací válenda. V případě potřeby se vysune a spojí do dvojpostele.

 

 

 

Skříň potěší každého

 

Zdrží-li se host déle, nevěnujte se jen jeho pohodlí při spánku, ale nezapomeňte, že si bude chtít vybalit a rozložit své věci. Rozhodně není příjemné několik dní zakopávat o nevybalené kufry. Dočasnému nájemníkovi vyčleňte aspoň minimální odkládací prostor. V skromnějších podmínkách postačí zásuvková komoda, vyšší komfort zabezpečí šatní skříň. Tato pozornost z vaší strany umocní jeho dojem z návštěvy, a hlavně pocit pohodlí. Nezapomeňte na lůžkoviny. Vždy se mají uskladnit místnosti, ve které se používají. Ani v případě zóny určené hostům není toto pravidlo výjimkou.

 

 

 

 

 

Pohodlí není nikdy dost

 

Ostatní nábytkové kusy hrají při zařízení hostinského pokoje vedlejší úlohu. Přesto se zamyslete nad dalšími potřebami svých hostů, samozřejmě máte-li k tomu vhodné podmínky. Možná k vám pravidelně přijíždí babička či někdo jiný z rodiny. Pak potěšíte, neopomenete-li jejich specifické potřeby. I v případě, že nezařizujete pokoj pro hosty adresně, věřte, že dosáhnout z lůžka na knihu, brýle či noční lampu je příjemné každému. Proto vedle postele postavte malý stabilní noční stolek nebo zásuvkový kontejner na kolečkách. Svým subtilním dojmem prostor opticky nezatíží a podle potřeby je možné je lehce po místnosti přesouvat. Zejména dámská návštěva ocení toaletní stolek se židličkou. Přeplnění prostoru se obávat nemusíte, vyrábí se v poddimenzované hloubce. Situujete-li stolek ke stěně a zkombinujete se stoličkou bez opěrky zad, zaberou minimum místa. Stolek by měl stát co nejblíže k oknu, aby měla sedící osoba dostatek světla. V blízkosti stolu je praktické instalovat elektrickou zásuvku, například pro práci s počítačem. Protože hlavní funkci hostinského pokoje je zabezpečit návštěvě dostatek soukromí při odpočinku, konferenční stolek se v tomto případě dostává do role komparsu. Spíše uvažujte o taburetu, který se dá využít na sezení, dočasné odložení šatstva jako prakticky příruční stolek.

 

 

 

Vyhrávají neutrální tóny

 

Nejen praktická stránka, ale i atmosféra celého pokoje rozhodne o spokojenosti vašich hostů. Přesněji řečeno: právě barevné ladění spolu se zařízením se postarají o vytvoření neopakovatelné kulisy. V případě provizorně zařízeného útulku je tato otázka neopodstatněná. Určitě však stojí za povšimnutí místnosti k tomu účelu vyčleněné. Na rozdíl od ostatních zón v interiéru si při zařizování hostinského pokoje zachovejte loajalitu a neutrální postoj. Místnost totiž bude sloužit hostům rozmanitého vkusu a věkových skupin. Upřednostňujete raději stylově nenápadný nábytek, podle možností ze dřeva. I u barev stěn a čalounění se raději nepouštějte do žádných experimentů. Ideální jsou odstíny hnědé, šedé a bílé. Jeden výrazný barevný akcent v přiměřené míře je povolen. Rozhodněte se, komu tuto úlohu svěříte – koberci, nebo křesílku? Pokud by vám výsledný dojem připadal příliš fádní, oživte pokoj drobnými doplňky.

 

 

 

 

 

Co stojí za pozornost?

Chcete-li vystupovat v roli opravdu pozorného hostitele, můžete vylepšit pokoj doplňky, které nejsou nutné, ale potěší. Rozhodně měkká podložka pod nohy, noční lampička na stolku nebo nad hlavu postele I velké zrcadlo.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste