Předsíň - neboli vstupní prostor do domova.

 

Jak nám napověděl nadpis předsíň, je první místnost, která uvítá nejen nás domácí, ale i pozvané hosty. Měli bychom se tedy snažit, aby tento prostor byl vkusný, uspořádaný a snadno se uklízel. Aby nás i naše návštěvy lákalo jít dále do našeho obydlí. Nesmíme dopustit, aby se z ní stala skladovací místnost, ve které budou hromady svršků a po zemi rozházené boty, jako nedokončené puzzle. Nechceme přeci, aby naše návštěva vcházela dál do našeho příbytku s obavou, co ji vlastně ještě čeká, když na úvod viděla něco takového. Řekněme, že předsíň je taková podaná navštívenka a ta by měla být vkusná, aby se náš host těšil, co přijde dál. Čím tedy dosáhneme kýženého stavu?

 

 

 

 

 

Než začneme s vybavováním.

 

Než se pustíme do vybavování předměty, dovolte mi několik jednoduchých rad z praxe. Zřídka kdy je do předsíně přístup denního světla, proto v této místnosti neexperimentujte s barvami a volte při malování bílou barvu, která je přirozeně nejsvětlejší a proto zde bude i více světla. Krytinu na podlahu volte odolnou a naopak zde se nebojte vybírat tmavší odstíny, kvůli praktičnosti. Pokud zvolíte jako podlahovou krytinu dlažbu, vyhněte se obloukem světlým spárovacím hmotám, jako je bílá, nebo béžová. Po několika málo týdnech, byste se proklínali, protože by světlé spáry vypadaly okamžitě zašlé a vás by jejich udržování v bezvadném stavu stálo velké úsilí. Zbývá snad už jen dodat, že pokud si projektujete byt, nebo provádíte rekonstrukci, nezapomeňte, u každých dveří vypínač světla na chodbě i kdyby jich zde a malém prostoru mělo být více. Určitě by vám nebylo příjemné po každé, když půjdete v noci například do ložnice, tápat byť i dva, tři kroky potmě.

 

 

 

 

 

Botníky do předsíně

 

Nikdo z nás nechce každý den překonávat překážkovou dráhu z bot, které se ať už nám samým, nebo našim bližním podařilo více či méně úspěšně srovnat někam na podlahu. Botník je často upozaděný kus nábytku, ale pro celkový vjem z chodby či předsíně je velmi důležitý. Buď můžete zvolit kompaktní model, ve kterém budete mít právě ten správný počet párů na právě probíhající roční období, nebo pokud máte více prostoru, můžeme použít klasickou skříňku.

 

 

 

 

 

 

Věšák, či věšáková stěna?

 

Uspořádání bot jsme vyřešili, ale kam nejlépe odložit svršky? Zde si můžeme vybrat z daleko větší škály vybavovacích předmětů. Klasikou je starý dobrý známý věšák. Najdeme ho v nejrůznějších variantách, od klasických tvarů, až po moderní a designové kusy. Jeho blízkým příbuzným bývá takzvaný němý sluha, i když toho spíše najdeme v ložnicích. Výhodou věšáku je zpravidla jeho designový přínos. Nevýhodu pak spatřuji v tom, že je to předmět, který se nám více či méně bude vždy trochu plést a to zejména při úklidu. Naproti tomu výběr věšákových stěn je prakticky nekonečný. Najdeme úzké, které se nám budou hodit i do malých prostor, tak velkoryse pojaté, se zrcadly a spoustou věšáků i poliček na čepice, rukavice, nebo třeba i na tašky, či se zásuvkami na drobné předměty, například klíče. Navíc zrcadlo je v předsíni potřebné, všichni se chceme před odchodem z domu zkontrolovat.

 

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste