Prostor pro děti.

1229 Jak na krásné bydlení

K nejdůležitějším faktorům určujícím výběr nábytku do interiéru dětského pokoje patří věk, od kterého se odvíjejí potřeby dítěte. Ani se nenadějete a maličký uzlíček, který jste si přivezli z porodnice, se probatolí všemi kouty vašeho bytu, nastoupí do školky, potrápí se s prvními písmenky a je z něj teenager se všemi strastmi, které k těmto létům náleží.

Dítě do tří let podle psychologů nepotřebuje vlastní pokoj. Upřednostňuje blízkost rodičů a ostatních členů rodiny. Výbava se omezuje na polohovatelnou postýlku, místo na přebalování, čili přebalovací pult a menší odkládací prostor.

V předškolním věku už přibude větší plocha na hraní, odkládací prostor na hračky, stolek na kreslení a v neposlední řadě větší lůžko.

Prvňáček své nároky zvyšuje na pracovní stůl se zásuvkami a ergonomickou židlí, klasickou postel, skříňky i police a šatní skříň. S přibývajícím věkem dítěte roste i jeho potřeba jistého soukromí.

 

Velký prostor na malé ploše.

Děti, obzvlášť ty menší, potřebují ve svém pokoji především velkou hrací plochu. Pokud ale není v pokoji místa nazbyt, je třeba vzít rozum do hrsti, přidat trochu kreativity a i na malé ploše vykouzlíte komfortní vybavení s dostatečným prostorem na hraní. Minimální plocha pokoje je 8 m2, přičemž by místnost neměla být užší než 2,5 m.

V dětském pokoji zabírá největší plochu postel. Proto se stala středem zájmu tvůrčích týmů mnoha nábytkářských firem, které přetékají kreativitou, jak ji maximálně zužitkovat. Současný trh nabízí různé variace buď dvou výškově odstupňovaných lůžek, nebo vyvýšenou postel kombinovanou s úložným prostorem, pracovním stolkem, nebo hrací plochou. Při výběru je třeba dbát právě o praktickou stránku, aby se nestalo, že většinu místa pod zvednutým lůžkem zabere hmota konstrukce a bude v ní tak více hluchých než úložných míst. Trendem je dynamická linie nábytku umožňující jednoduchou proměnu interiéru během dne.

 

Barevnost ovlivňuje.

Barvy do dětského světa fantazie prostě patří, ale i tady s mírou. Na jejich výběru by se děti měly spolupodílet, ale s vaší korekcí. Myslete na to, že jednobarevný pokoj, ať už růžový pro princeznu, nebo modrý pro námořníka, zpravidla dítě velmi brzy omrzí!

Barevnost dětského království by měla respektovat oblíbené barvy dítěte. Nejlepší volbou je nábytek neutrálních barevných tónů, který oživíte lehce vyměnitelnými dekoracemi, jako jsou textilní doplňky, pestré boxy na hračky, police nebo plakáty. Nezapomeňte i na širokou nabídku tapet s dětskými motivy, které se časem snadno vymění.

Rostoucí nábytek.

Ideální je zařídit pokoj dětským nábytkem, který může růst zároveň s vaší ratolestí. Výrobci umožňují nastavit výšku pracovní desky stolu, výšku židle, či délku postele. Počítat dopředu s přicházejícími změnami je vhodné i při výběru úložného nábytku. Změnou rozmístění skříněk sestavy můžete vytvořit zcela jiný typ pokoje. Že je třeba věnovat se při nákupu zejména funkčnosti, flexibilitě a ergonomii, snad nemusíme ani připomínat.

 

Přečtěte si také

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1617

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2688

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste