Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.

 

Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení. Důvodem je, že dětský pokoj plní hned několik účelů, na rozdíl od ostatních pokojů. Je to prostor, který slouží ke spánku, zároveň ke hraní a v neposlední řadě se v něm děti učí. V mnohých případech je pokojíček také sdílen více dětmi, nezřídka jiných osobností, zaměření a také rozdílného věku.

 

 

 

 

Denní místo pro aktivitu

 

Místo určené k hraní a také k učení by mělo naši ratolest vybízet a motivovat k aktivitě. Již zde musíme přihlédnout k osobnosti a temperamentu našeho dítěte a jimi se řídit. Pokud máme klidné dítě, které musíme občas do činností, které by mělo vykonávat lidově řečeno postrčit, snažíme se, aby tento prostor pro aktivity, byl co nejvíce motivující. Například výběrem jasných a zářivých barev, či dekorativních předmětů. Druhým případem jsou děti, které chvíli neposedí, jsou samy od sebe plné elánu a aktivity. Zde se vydáme cestou klidných a lehce utlumujících barev, tak abychom tímto děcko trochu zklidnili a podpořili jeho soustředěnost. Co se týká podlahové krytiny, jsou dnes koberce na ústupu. Do dětského pokoje ale patří, jelikož si děti až do poměrně vysokého věku rády hrají na zemi. Ta by jim měla poskytnout pohodlí a vybídnout je ke hře. Tuto vlastnost získáme právě použitím dobře zvoleného koberce, který je pro dětské hry nejvhodnější. Upřímně, komu z nás by se chtělo ležet několik hodin na plovoucí podlaze a stavět zde ze stavebnice?

 

Dalším aspektem kvalitně zařízeného dětského pokoje je vhodné množství úložných prostor. Pro děti všech věkových skupin můžeme volit z celé škály ucelených řad nábytku, kterým vybavíme snad všechny myslitelné dětské pokoje. Menším dětem dopřejme otevřené police, jelikož pro ně bude jednodušší mít ve svých hračkách přehled. V neposlední řadě při naší snaze o výchovu, v tomto případě o neoblíbený úklid, se jim všechny věci, které se v rámci herního zapálení nutně musely ocitnout na podlaze, budou velmi snadno dávat na své místo a nebudou mít pocit, že je to tak pracné. Na drobnější věci a hračky zvolme nějaký vhodný větší a uzavíratelný prostor, například koš, nebo truhlu. Nemusíme se trápit organizací věcí v tomto kusu dětského nábytku, děti si v ní udělají vlastní pořádek, ale pokoj bude uklizený.

 

Nezapomínejme, že pokoj by měl stárnout, možná lépe růst s našim dítětem. Proto i počítejme s tím, že minimálně třikrát bychom měli provést výměnu zařizovacích předmětů, dle toho, v jakém se dítě nachází věku. Jiný nábytek bude vhodný pro dítě předškolního věku, ať už máme na mysli postele do dětského pokoje, skříňky, nebo křesílka, které dnes můžeme za velmi rozumné peníze pořídit i pro ty nejmenší děti. Dalším skokem je, když naše dítko začne navštěvovat školu. Potřebuje zcela jistě pracovní stůl, vhodný kontejner, nebo skříňku na pomůcky i postel je třeba vyměnit. Samo sebou se změní i skladba hraček a oblíbených předmětů. Zde je již vhodné pořídit skříně s dvířkami, aby si naše dítě mohlo samo určovat, které své poklady skryje před okolím a kterými se naopak pochlubí v otevřené polici. Posledním obdobím je věk dospívání. Našemu teenagerovi již koupíme postel a skříně pro dospělé, aby se cítil vyzrále. Opravdu se nesnažme zařídit pokoj na celé dětství.

 

 

Studijní prostor.

 

Velkou roli hraje u dětí školního věku i později studentů poloha psacího stolu, kterému bychom při jeho výběru měli věnovat velkou pozornost. Pokud zvolíme model s již pevně zabudovanými zásuvkami na psací potřeby, lehce se okrademe o variabilitu umístění. Proto bych radil, koupit stůl a zvlášť zásuvkový kontejner na pomůcky. Zde musíme volit kompromis mezi učením Feng Shui a požadavky zejména na dostatek denního světla. Dle Feng Shui by dítě v žádném případě nemělo sedět zády do otevřené místnosti, naopak by mělo být chráněno zdí, ale co si budeme říkat je to v mírném rozporu s tím, že stůl by měl ideálně kvůli světlu být pod oknem. Nicméně i zde lze nalézt vhodné řešení a to, umístit stůl boční hranou pod okno orientovaný blíž ke zdi, tam kde dítě bude sedět. Držíme se zásady, že pravákovi musí jít světlo na pracovní plochu z leva a levákovi obráceně. Tak tedy stůl orientujeme.

 

 

 

 

Sourozenci

 

V případě, že pokojík sdílí více dětí, snažme se ho rozdělit na pomyslné zóny, kde každé z dětí bude mít svůj prostor. Toto pravidlo bychom měli respektovat, obzvláště pokud je mezi dětmi významnější věkový rozdíl.

 

 

Noční klid

 

I umístění postele je pro spánek velmi důležité. Zde bychom měli ctít pravidlo, že čelo postele by mělo být umístěno u zdi, na které nejsou ani dveře, ani okna. Ideální bývají rohy místnosti. Postel by neměla zasahovat do pomyslné linky mezi dveřmi a oknem. Není žádoucí, aby nad postelí byly police, nebo závěsné skříňky. Jak jsme již zmínili, pro každý věk je vhodné pořídit adekvátní postel. Zvlášť, když máme na výběr z celé řady dětských postelí. Postel by neměla být příliš velká, aby se v ní dítě necítilo ztracené.

Přečtěte si také

  • Rádce Feng Shui (či Feng Šuej), který nám pomůže zařídit bydlení
    2018-02-01 3544

    Každý z nás, se více či méně, při zařizování nového bydlení řídí určitými standardy, možná někdy i zažitými stereotypy. Povzneste své bydlení s Feng Shui.

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1536

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Vasati - Aby se nám dobře žilo!
    2018-03-01 1362

    Tak tuto skrytou touhu nosí v podvědomí jistě každý z nás. Věřte nebo ne, i bydlením si lze pomoci k jejímu naplnění. Říká vám něco indické učení vasati?

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste