Specialisti mezi kočárky. V čem převyšují ostatní?

1009 Dětský svět , Trendy

Pokud máte v hlavě nastavený obraz kočárku v klasickém střihu, budete možná překvapení, jak moc se dne dětské dopravní prostředky specializují. Slovy klasika; s jídlem roste chuť. A s tím, jak se naše máme čím dál lépe, máme jako rodiče i vyšší nároky na dětské kočárky. Výrobci vozidel pro nejmenší samozřejmě na výzvu slyší, a proto přicházejí s čím dál důmyslnějšími vychytávkami a inovacemi. Máme pro vás přehled těch nejžádanějších speciálů mezi kočárky.

Kočárky trojkolky

Jsou to poklady pro aktivní rodiče. Pokud patříte mezi sportovně laděné lidi, kteří nepřežijí týden bez pořádné vyjížďky na bruslích nebo pravidelné dávky kilometrů při běhání, je kočárek trojkolka pro vašeho potomka tou správnou volbou.

Obrovskou výhodou konstrukce se třemi nafukovacími koly je schopnost projet i velmi náročným terénem. To znamená, že pokud budete zvyklí běhat po lesní cestě nebo polňačce, klidně můžete vzít své dítko s sebou a od malička ho tak vést k aktivnímu stylu života, i když to vše zatím bude jen sledovat vsedě.

Kromě na první pohled zřejmé anomálie v podobě tří kol je kočárek velmi lehký. Při tom si konstrukce zachovává vysokou odolnost, aby vydržela i terén a ostré pohyby při vyšší rychlosti pohybu. Určitě oceníte i možnost ovládat kočárek jednou rukou. Samozřejmě to umožňuje jen jedno přední kolo.

Na druhou stranu jsou kočárky trojkolky o něco méně stabilní, takže by se mohly převrhnout, pokud je nebudete mít plně pod kontrolou. Ale protože jde o sportovní kočárek pro batolata a starší předškoláky, není riziko velké. Děti už v takovém věku něco váží, a tím drží těžiště vozítka nízko a zvyšují celkovou stabilitu.

Zejména bruslaři, ale i běžci přivítají modely kočárků trojkolek, které mají ruční brzdu. Díky tomu není problém kočárek zastavit i na velmi krátké vzdálenosti. Ale samozřejmě je lepší nespoléhat jen na brzdu kočárku. Druhou pojistkou pro ovládání vozítka je bezpečnostní popruh na zápěstí, aby vám kočárek neodjel moc daleko z dosahu. Pro aktivní rodiče je trojkolka jasnou volbou číslo jedna.





Terénní kočárky

Milovníci přírody a čerstvého vzduchu mimo města a obce, toto je kočárek pro vaši rodinu. Můžete s ním směle vyrazit po lesní cestě nebo přes menší kořeny. Díky masivnější konstrukci a tlumení v podobě gelových kol, případně tří větších offroadových kol, bude váš potomek v dokonalém pohodlí bez drncání, i když si to namíříte po kamenité cestě hluboko do lesa.

Masivnější konstrukce a robustnější kola mají vliv na váhu a rozměry. Proto se před nákupem konkrétního modelu terénního kočárku zaměřte na to, jestli se vám vejde do auta, případně jiného dopravního prostředku. Taky si pohlídejte, aby byla přední kola kočárku otočná do stran. Pak se vám s ním bude snadno otáčet i v méně schůdných podmínkách.

Kočárky s velkými koly

Je to klasika, která nerezaví. Správně, v prvních předchůdcích kočárků s velkými koly se už vozili i naši rodiče. Jde o zlatou střední cestu. Kočárky s velkými koly jsou stabilnější, než klasické hluboké kočárky. Kromě toho větší kola – často nafukovací – perfektně jedou i po štěrkových a polních cestách.

Většina kočárků s velkými koly má nastavitelnou korbu tak, aby vaše dítě mohlo v klidu vleže spát, nebo naopak vsedě objevovat svět kolem sebe. Při obou uspořádáních je kočárek velmi stabilní a dítě v něm může klidně vesele dovádět, aniž by ho ohrožovala možnost převrácení kočárku.

Zajímavá je také rozmanitost modelů kočárků s velkými koly. Najdete mezi nimi modely moderního střihu, které mají většinou celogumová kola. Ta nemusíte udržovat. Ale vedle toho v oblíbené retro vlně najdete kočárky v retro designu, které vyznávají nafukovací kola. Právě retro kočárky dost připomínají legendární vozítka našich rodičů. Jen se dne vyrábějí z jiných materiálů.

Kočárky za kolo

Pokud je pro vás život v sedle jízdního kola nezbytností, určitě svému malému potomkovi pořiďte kočárek za kolo. Důmyslná konstrukce, která kombinuje odolnou konstrukci a outdoorová kola terénních kočárků se stabilitou kočárků s velkými koly se postará o maximální komfort i bezpečí pro vaše dítě.

Kočárky za kolo jsou ve skutečnosti spíš vozítka, která jednoduše připevníte za jízdní kolo. Nejčastěji na spojovací tyči. Kromě kola ale tyto rozené sporťáky využijete i na vyjížďkách na bruslích a při dalších sportovních výletech. Výhodou je uzavíratelný prostor pro dítě. I během rychlé jízdy je tak váš nejmenší chráněný před roztočenými koly a vnějšími vlivy, včetně počasí.

Věříme, že vás speciální druhy kočárků zaujali. Rození sportovci už zvažují terénní kočárek, ostatní možná pokukují po kočárcích s velkými koly. V každém případě vám přejeme příjemné vybírání s dobrým koncem. Ať se pořízený kočárek líbí vám i vašemu dítěti.

A až se vrátíte z vyjížďky s potomkem, mrkněte na náš blog. Máme pro vás články, ve kterých se dozvíte leccos zajímavého.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste