Šup s capartem do kočárku. Vyberte vozítko pro nejmenší

Kočárků jsou mraky. A když se budoucí rodič poprvé zadívá na nabídku obchodů, má co dělat, aby se z pestrosti modelů nezbláznil. Ale nebojte se. Slovy klasika: žádný učený z nebe nespadl. My jsme se rozhodli, že vám s orientací ve světě dětských dopravních prostředků pomůžeme. Proto vám nabízíme shrnutí základních typů dětských kočárků. Sami se pak můžete snadněji rozhodnout, který typ bude pro vás a vašeho nejmenšího tím nejlepším.






Golfové kočárky

Kdo by neznal legendární typ kočárku, který získal jméno na základě podobnosti se sportovním náčiním. Pokud vám vrtá hlavou, jak je možné spojovat milionářský sport s běžným rodičovstvím, je to nabíledni. Složený golfový kočárek totiž vypadá jako dvojice golfových holí.

Pozor, golfky rozhodně nejsou dobrou volbou do začátku. Malá miminka totiž ještě neovládají potřebné svaly k tomu, aby udržela správnou pozici i vsedě. Ideální věk dítěte, ve kterém už bude schopné jezdit tímto odlehčeným typem kočárku, je nejméně 6. měsíc. U některých dětí to může být až 9. měsíc života.

Mezi hlavní výhody tohoto typu kočárku patří nízká váha, snadná manipulace a možnost rychlého složení na minimální rozměry. To oceníte například při přepravě kočárku autem, vlakem nebo letadlem. Nevýhodou je pak lehčí konstrukce, která přece jen tolik nechrání dítě. Na lehkou vycházku je ale kočárek jako dělaný.

Sportovní kočárky

Říká se, že se dá sportovat v každém věku. Tak proč u vašeho potomka nezačít už v prvním roce života? Samozřejmě je to trochu nadsázka. Ale faktem je, že ve sportovním kočárku můžete dítě vozit už přibližně od 6. až 9. měsíce věku. Záleží, jak brzy je dítě schopné sedět a udržet se ve vzpřímenější poloze.

Skvělou zprávou je, že i když sportovní kočárek nebude patřit do vozového parku vašeho potomka od narození, můžete ho v něm vozit, jak dlouho budete chtít. Třeba než oslaví páté narozeniny. Mezi tím bude sporťák vítaným místem odpočinku pro malé objevitele širého světa.

Výhodou je pohodlná manipulace, ve většině případů to zvládnete jednou rukou. Kromě toho můžete své dítko nechat po náročném programu dosyta načerpat čerstvé síly. Zádová opěrka kočárku jde totiž sklopit, aby se vaše ratolest mohla v klidu vyspat do růžova.

Nezapomeňte, že modely sportovních kočárků se liší. Do města vybírejte spíše lehčí modely, ke kterým můžete dokoupit tašku. Vejde se vám tam vše potřebné, než se vyrazíte ven chlubit krásným potomkem. Do přírody je lepší volit model s bytelnější konstrukcí a většími koly. Výjimkou nejsou ani kola, která lze dofukovat. Díky tomu budete mít nad kočárkem pohodlnou kontrolu i v náročnějším terénu.

Hluboké kočárky

Pamatujete na své první auto? Pokud teda auto používáte, určitě si na něj vzpomenete. Podobně jako první partner nebo první školní den vám určitě v hlavě utkvěla aspoň vzpomínka na první vůz. Hluboký kočárek je prvním vozidlem pro vaše miminko. Využijete ho úplně na začátku. To znamená, že v něm dítě můžete vozit prvního půl až tři čtvrtě roku života miminka. Pak ho asi ležení začne nudit a začne zvědavě vykukovat.

Hluboký kočárek je mimo jiné bezpečnostní prvek, který chrání vašeho nejmenšího před nepříznivými vlivy okolí. K těm nejdůležitějším patří teplota vzduchu a vítr. Proto je zásadní vybírat konstrukci korby kočárku tak, aby dítě dostatečně ochránila před zimou, nebo naopak horkým žárem slunce.

Pro zimní měsíce se vyplatí vybírat kočárek s prostornější korbou, do které se dítě vejde pohodlně, i když jej oblečete do několika vrstev zimní výbavy. Výhodou je také vyšší provedení korby, která lépe chrání před mrazivým větrem.

Děti, které první půlrok života stráví v teplých měsících, ocení spíš lehčí konstrukci korby kočárku, která je dostatečně ochrání před ostrými slunečními paprsky a dopřeje jim lahodný stín. Kromě toho není špatné vybírat pro letní měsíce konstrukce s prodyšnými prvky. Horko se prouděním vzduchu může významně snížit. Ale samozřejmě opatrně, aby se vám miminko nenachladilo.

Další typy kočárků už vycházejí ze zmíněných základních kategorií, nebo je dokonce kombinují. O speciálních typech kočárků si ale něco bližšího povíme až příště. Pro teď vám i vašemu miminku přejeme hodně zdraví, pozitivní energie a spousty krásných kilometrů v některém ze zmíněných kočárků.

A když budete mít chvilku čas, určitě mrkněte na naše další články na blogu.








Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste