Trendy letošních Vánoc: dostatek vánočního osvětlení a přírodní materiály

844 Tipy a triky , Trendy

Prim bude hrát pohoda rodinného krbu, a proto se designéři obrací ke klasickým ozdobám, přírodním materiálům a vánočnímu LED osvětlení v jedné barvě. Z hlediska barev bude dominovat modrá, bílá, zelená, ale také romantická růžová.






Inspirace v přírodě a jednoduchosti

Zatímco v minulých letech se v domácnostech objevovaly především méně tradiční barevné kombinace, letos domovy zaplní tradiční modrá, bílá a zelená. Chybět nebude rovněž slavnostní stříbrná a zlatá, což jsou barvy, které se snadno kombinují. Komu by toto pojetí Vánoc připadalo nudné, jistě ho potěší barevný trend roku 2020, který dovoluje kombinaci růžové a svěží eukalyptové.

Z hlediska materiálů se do středu pozornosti dostávají především ty přírodní, tedy:

  • papír,
  • bavlněné příze,
  • přírodní provazy,
  • dřevo,
  • ratan,
  • sláma.

Z hlediska vánočního osvětlení se do domu bude nejlépe hodit teplá žlutá barva, která neoslňuje a příjemně dekoruje. Současně však vydává dostatek světla, aby i z tmavších koutů vytvořila krásný odpočinkový prostor.

Na vánočním stromečku se objeví žluté LED osvětlení, které půjde ruku v ruce s přírodními ozdobami ze dřeva a slámy. Chybět by neměly ani ozdoby ze sušeného ovoce.

Uklidňující vánoční osvětlení

V loňském roce prostory prosvětlovala studená bílá barva, která působila slavnostně. Letos se trendy přiklonily k pohodlnějšímu teplému žlutému světlu. Kde všude si najde svoje místo?

  • Teplá žlutá se objeví ve vánočním osvětlení ve tvaru hvězdy, která by neměla chybět v žádném okně. Hvězdy se vyrábí z papíru a letos budou nejpopulárnější v barvě bílé a červené.
  • Betlém nesmí chybět u žádného vánočního stromečku. Jestliže se chcete držet tradičního pojetí Vánoc, sáhněte po dřevěném betlému z překližky. Ani tady nebude chybět žluté osvětlení ideálně s časovačem.
  • Ze svítícího adventního kalendáře budou mít radost nejen děti, ale také dospělí. Kalendář s 24 výsuvnými zásuvkami může být vyzdoben svítícími chaloupkami či stromečky.
  • Také světelné řetězy budou svítit mírumilovnou žlutou barvou. Pro dozdobení interiérů se nejlépe hodí řetězy s tradičními vánočními postavičkami. Vzhledem k tradičnímu pojetí Vánoc jsou nejoblíbenější andělíčci, houpací koníčci či hvězdičky ze dřeva s vintage patinou.

Interiéry i exteriéry by žlutým světlem měly zaplnit vánoční řetězy. K dostání je celá řada provedení. Jestliže dáváte přednost spíše neviditelnému provedení, sáhněte po nanořetězu. Každý z vás jistě ocení funkci časovače, kdy řetěz svítí jen v určitých časových intervalech. Vám tak odpadne starost se zapínáním a vypínáním světla.

Přestože jsou vánočním leitmotivem tradice, místo se najde i pro moderní technologii. Smart vánoční řetězy můžete ovládat pomocí aplikace ve svém mobilním telefonu. Jednoduše tak nastavíte dobu svícení i barvu světla přesně podle svojí nálady.






Tradiční vánoční barvy

Do jakých barev letos ladit interiér?

Barva noční oblohy

Tyrkysová dominovala loňskému roku. Barvou pro letošní rok je tmavomodrá, která nejlépe vynikne se zářivými světélky připomínajícími hvězdy. Aby váš domov nepohltila jen temná barva, zkombinujte ji s jasnou zlatou nebo stříbrnou. Tato kombinace je zárukou přepychu. V tmavomodré barvě si můžete pořídit ozdoby, ale bohatě postačí, pokud vsadíte například jen na stužky, které přivážete na konec větviček vánočního stromku. Stejná barva se může objevit na balicím papíru nebo slavnostním ubrusu. Aby Vánoce nevypadaly smutně, doplňte je výraznými detaily, ideálně světelnými řetězy nebo stříbrnými či zlatými ozdobami ve tvaru hvězd.

Bílá jako sníh

Bílá barva k Vánocům neodmyslitelně patří. Hojně se využívá především ve Skandinávii, a protože je skandinávský design u našinců čím dál oblíbenější, vloudí se i do letošního pojetí vánočních svátků. Dominantou tedy bude bílá barva, kterou můžete doplnit tradiční červenou. Své místo si najde i po boku ozdob z přírodních materiálů. Vsaďte na šišky a větvičky. Aby ve vás bílá nevyvolávala mrazivý pocit zimních severských teplot, nezapomeňte mít v dosahu teplé pletené deky a přehozy. Na zemi se bude krásně vyjímat podložka z ovčí vlny.

Romantická kombinace

Útulné atmosféry dosáhnete spojením romantické růžové se svěží eukalyptovou. Pastelové barvy totiž působí velice jemně, ale stylově zároveň. Nádech luxusu do domu vnesete, pokud zkombinujete růžovou se stříbrem, perlami nebo krystaly. Kombinace růžové a zelené se může objevit na tradičních zelených i jemně zasněžených vánočních stromcích.

Užijte si pohodové Vánoce. Nezapomeňte na vánoční osvětlení do okna, ale také do temnějších koutů svojí domácnosti. Pravá vánoční atmosféra je díky návratům k tradicím zaručena.





Přečtěte si také

  • Jak vyzdobit byt či dům na Vánoce?
    2018-09-01 4768

    Vánoce dělá vánoční výzdoba domu či bytu, světla a vánoční řetězy. Hodně světel dodává kouzelnou vánoční atmosféru, kterou nic nenahradí.

  • Návrat k tradičním vánočním barvám
    2018-11-20 1001

    Měli jsme Vánoce stříbrné, zlaté i bronzové. Fialové a pak studně šedé. Teď neseme radostnou zprávu: můžete se klidně vrátit ke klasice.

  • Vánoční dekorace
    2018-12-04 1464

    Pro ty, kteří nestíhají nebo nechtějí sledovat trendy v dekoracích a spoustu lidí vzpomínajících na staré rodinné tradice, máme rychle aranžérské tipy. Vždyť Vánoce nemusí být jen blyštivé.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste