3 kroky k bezchybnému výběru domácího osvětlení

Dnes můžete nové světlo vybírat do aleluja. Na internetu i v kamenných prodejnách jsou jich k mání mraky. To ale určitě neznamená, že každý typ svítidla se hodí do každé místnosti v domácnosti. Dokonce existuje osvětlení, které do některých pokojů rozhodně nepatří. Sečteno a podrženo ale nejde o vědu. Stačí se řídit pár pravidly, která vám prozradíme. Pojďme na to.





1. Změřte velikost místnosti

Zásadní otázka číslo jedna zní: „Jak velký prostor potřebujete osvětlit?“ Je totiž velký rozdíl, jestli chcete nechat vyniknout světlem zalitý obývák o rozměrech 4 x 6 metrů nebo potřebujete dobře vidět v malém pokojíku 2 x 3 metry. V obou případech budete potřebovat jinak výkonná svítidla. Při podobném využití místností totiž záleží na metráži.

V našem případě můžete jednoduchou matematikou přijít na to, že obývací pokoj o výměře 24 m2 bude potřebovat 2x silnější osvětlení než malý pokojík s rozlohou 12 m2. Jako první si tedy pečlivě změřte, jak velký prostor budete potřebovat osvítit. Zbytek už pak můžete snadno vypočítat.

Jakmile budete znát rozměry místností, podívejte se, kolik vývodů na osvětlení v pokoji máte. To je další důležitá věc, kterou asi nebudete chtít měnit. Obvykle už budete mít dopředu rozmyšlené, kde například bude stůl s hlavním světelným zdrojem nad sebou. Stejně tak budete dopředu plánovat případné doplňkové osvětlení. Máte? Bezva! Pojďme o krok dál.





2. Vypočítejte si, kolik světla potřebujete

Až budete znát rozměr místnosti a počet vývodů pro osvětlení, je na čase spočítat konkrétní výkon světla. Není to nic složitého a stačí se držet jednoduchých doporučení. Pro každý pokoj v domácnosti existuje doporučená intenzita světla. Pak už záleží jen na velikosti místnosti a počtu vývodů na svítidla.

Potřebujete znát doporučenou hodnotu intenzity osvětlení – udává se v luxech (lx), kterou najdete v tabulce o kousek níž. Pak jednoduše vynásobíte plochu místnosti hodnotou doporučené intenzity osvětlení a získáte celkový světelný tok světla. Světelný tok najdete na krabičkách žárovek s jednotkou lumen (lm). Pojďme si výpočet ukázat na příkladu.

Řekněme, že chcete osvětlit obývací pokoj o rozměrech 4 x 6 metrů. To znamená, že celková plocha pokoje je 24 m2. Dále máte v místnosti dva vývody na připojení osvětlení – nad středem pokoje a pak na straně u zdi, kde budete mít sedací soupravu. Z tabulky níže zjistíte, že doporučená intenzita osvětlení pro obývací pokoj je 100 lx. Takže do obývacího pokoje potřebujete osvětlení o celkovém světelném toku: 24 x 100 = 2 400 lm.

Jako hlavní osvětlení můžete pořídit například závěsný lustr se třemi žárovkami. Každá žárovka by měla mít světelný tok 600-800 lm. Vždy pořizujte stejné žárovky o stejném výkonu. Jinak snížíte životnost té, která se liší od ostatních. Ideální je sada úplně stejných.

Doplňkové osvětlení, které budete u sedací soupravy používat například na čtení, zvolte třeba kombinací dvou žárovek o celkovém světelném toku 600 lm. Takhle žárovky na dva metry vytvoří dostatek světla pro pohodlné čtení.

Tabulka doporučené intenzity osvětlení:

Místnost

Doporučená intenzita

Obývací pokoj, ložnice, WC, dětský pokoj

100 lx

Předsíň, koupelna, kuchyně, jídelna

100–150 lx

Chodba, garáž

75 lx

Sklep

50 lx

 

TIP: Na stolování, čtení, psaní nebo vaření je ideální intenzita světla na daném místě okolo 300 lx, na jemné ruční práce dokonce vyšší.






3. Zvolte správnou teplotu světla

Možná si říkáte, že teplota světla s odchodem klasických žárovek nemá smysl. Pravda je, že moderní svítidla se rozhodně tolik nezahřívají. Ale na teplotě světla, které vyzařují, záleží možné ještě víc než dřív. Každý teplotní odstín světla totiž působí na organismus jiným způsobem.

Určitě dobře víte, že při světle svíček se člověk rychle uklidní a pokud je unavený, začne usínat. Naopak pod světlem zářivky se spí velmi těžko. Finta je v tom, že obě světla mají jinou teplotu bílé. Vedle světelného toku je právě teplota světla klíčovou hodnotou, kterou byste měli při výběru svítidla sledovat.

Zatímco zmiňovaná svíčka má barevnou teplotu světla jen přibližně 1 900 K (barva je blízko červené nebo oranžové), zářivka svítí daleko teplejším světlem okolo 4 000 K (barva je světle žlutá). Obecně platí, že žlutější a oranžovější světla se hodí do místností vhodných k odpočinku – obývák, ložnice, dětské pokoje apod. Především před spánkem je ideální světlo s tzv. teplou bílou okolo 2 700 K.

Naopak pro precizní pracovní výkon a soustředění je vhodná studenější bílá, která může v některých případech tíhnout k modré. Ideální jsou světelné paprsky o teplotě okolo 6 500 K, což je přirozená teplota denního světla. Dnes ale často narazíte i na osvětlení, která se během dne dokáží přizpůsobit situaci. A tak za rozbřesku a slunce západu posvítí teplou bílou, kdežto během dne studenější.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru osvětlení a nezapomeňte občas mrknout na náš blog, kde pro vás chystáme další zajímavé články.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste