Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.

3421 Jak na krásné bydlení

Nedílnou součástí udržení zdraví člověka je kvalitní a ničím nerušený spánek. Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě. Ložnice je místnost určená ke spaní a tuto zásadu bychom měli dle východního učení Feng Shui ctít. Ložnice má proto sloužit pouze k odpočinku, relaxaci, spánku a v neposlední řadě k intimním chvilkám. Naprosto nevhodné jsou v ložnici koutky v podobě pracovny, které jsou v českých domácnostech bohužel stále k vidění.

 

Prostorové určení

Místnost vyhrazená ke spánku by měla být velice vzdušná. Nemusí být nijak prostorná, ale důležité je dobré odvětrání. Naprosto nevhodný je prostor tvořený bez oken, který je dosud často k vidění v panelákových „komorách“. Ideální světovou stranou pro umístění ložnice je východ – ráno nás vycházející slunce podpoří ke vstávání a večer nás nebude rušit jeho západ.  Příjemně působící ložnice by neměla být zahlcena nábytkem a přemírou obrazových dekorací. Místnost je vhodné vybavit pouze dostatečně prostornou postelí, nočními stolky, komodou na ložní prádlo a případně systémy pro ukládání oblečení, pokud Vaše obydlí nedisponuje samostatnou šatnou, vhodný je i jednoduchý koberec tlumených barev a dekorace v podobě svícnů a diskrétních lampiček. Čím menší prostor máte k dispozici, tím jednodušší zvolte nábytek. Zdobené prvky v zásadě opticky více zaplňují místo a dle tohoto východního učení působí rušivě.

Škála barev v ložnici

Pravidlem pro výběr barev vhodných do ložnice je použití studených odstínů. Mezi tyto odstíny patří módní šedá, stříbrná, antracitová a dokonce i nevšední černá barva. Mezi další odstíny spadají i nádechy zelené, od pistáciové až po olivovou, temně modré a fialové, zejména barva lila (v dnešní době hojně používaná pro provance styl). Každá z barev má také svůj význam. Zelená působí uklidňujícím dojmem, šedá podporuje únavu, fialová podněcuje k intimitě a modrá navozuje pocit bezpečí. Barvy není vždy nutné aplikovat pouze na stěny pokoje, ale mohou se použít při výběru ložního prádla, závěsů či nábytku.

 

Nejlepší postel

Postel… jedná se o dominující část nábytku celé ložnice, proto bychom pří výběru postele měli být velice důslední a celý proces výběru neuspěchat. Doporučuje se nechat si dostatečně poradit odborníky spánkových center a ujasnit si, jaké by vlastně Vaše postel měla splňovat parametry. Obecně by postel měla být pohodlná, pokud se jedná o manželskou postel, měla by být příjemná oběma stranám páru. Důležitý je také prostor – ten musí umožňovat kvalitní spánek, odpočinek, ale i místo pro intimní chvíle. Dalším podstatným bodem při výběru vhodné postele je zvolený materiál. Nejideálnějším je z hlediska Feng Shui masivní dřevo. Náhražky v podobě různých složek laminátů, kovů či dokonce plastů nenavozují zdravou energii a uklidňující spánek. Co se týká umístění postele, tak to je ve většině případů bohužel podněcováno skladnou místnosti. Pokud by jste si mohli vybrat, je ideální zvolit umístění postele tak, aby čelo pasovalo ke stěně na jedné nebo druhé straně od dveří. Není dobré umísťovat ji do volného prostranství či pod okno, neboť to evokuje pocit nebezpečí a často spícího budí či vyvolává nepěkné sny. V případě, že nelze jinak a postel jste nuceni umístit ne zcela vodně, existují doplňky, kterými lze prostor „ošálit“ – použít můžete např. japonské stěny, paravány či stěny v podobě vysokých knihoven apod.  Jestliže umísťujete partnerskou postel, musí být přístupná z obou stran, žádný kus nábytku nebo stěny by neměl blokovat pohodlný přístup k uložení. Každý z partnerů by také měl mít svůj vlastní noční stolek a lampičku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste