7 tajemství kuchyňských skříněk

  1. Hrnce, mísy, pánvičky

Kvůli velikosti nevyžadují k uskladnění plné police. Ideálně jim padne drátěný program v podobě výsuvných košů. Můžete ho využít ve vysokých i spodních skříňkách. Pro velké hrnce je důležitá dostatečná plocha koše. Nejvhodnější velikost jim poskytují skříňky široké 75 cm a více. V menších kuchyních počítejte s minimálně 60 cm šířkou skříněk. Menší hrnce, dózy a mísy najdou své místo ve spodní rohové skříňce. Úsporně se poskládají do výsuvného rohového systému. Alternativou mohou být půlkruhové koše a otočné kruhové koše. Rošty a plechy na pečení využijí nízkou zásuvku pod pečící troubou. Navíc jsou hned po ruce.

  1. Doplňky stolování

Ubrousky, prostírání, podložky pod sklenice, košíky na pečivo – věcičky, které neodmyslitelně patří ke stolování. Mít je po ruce a zároveň jich nemít plný stůl se někdy jeví jako neřešitelné. Svou pomoc vám nabízí pojízdná skříňka. Nízká se vejde pod každý jídelní stůl, kolečko zajistí snadný a rychlý přesun. Samovolného pohybu se obávat nemusíte. Moderní nábytkové prvky tohoto druhu jsou vybaveny brzdícím systémem.

  1. Talíře a příbory

Praktické je situování do vzájemné blízkosti. Nožům, kráječům, vařečkám a sběračkám sluší nízké zásuvky či výsuvy s dělícími systémy. Jejich přehledné uspořádání oceníte při vaření i prostírání. Talíře kralují ve vyšších plnovýsuvech a zásuvkách. Pohodlným místečkem se pro ně čím dál častěji stávají vysoké skříně. Kromě těch s nohama na zemi si větší pozornost nárokují méně nápadné závěsné skříňky. Svou indiskrétnost projevují v menší hloubce a opticky lehkých prosklených dvířkách.


 

  1. Sklenice a dezertní misky

Dlouhá léta pohlíželi na ostatní spolubydlící z celé výšky kuchyně – protože obývají horní skříňky. Do party rády přizvou malé dózy s kořením a pochutinami. Za plnými dvířky bývají celkem intimní. Zpoza prosklených ploch pokukují na dění v kuchyni. Pro horní skříňky dávno neplatí, že musí svou velikostí kopírovat linie spodních skříněk. Jejich počet a velikost je třeba volit esteticky a zároveň účelově. Pro odlehčení masivní hmoty v horní části sestavy kombinujte horní skříňky s otevřenými policemi nebo je jednoduše nedávejte po celé délce linky.

  1. Odpadky

Není vám po chuti odpadkový koš stojící sólo v koutě? Zkuste ho zakomponovat do skříňky pod dřez. Vybrat si můžete ze široké škály provedení. Uchycení na dvířkách, vysouvání zpoza klasických dvířek či koše osazené v plném výsuvu. Nezapomeňte ani na třídění. Investice do dvou nádob navíc, na plastové láhve a papír, jistě stojí za kvalitnější životní prostředí.

  1. Potraviny

Nemáte-li k dispozici samostatnou místnost na jejich uskladnění, počítejte s tím, že ve skříňkách obsadí značnou část objemu. Plnovýsuvy garantují dokonalý přehled o uschovávaných ingrediencích. Situujte je do míst po pracovní plochu. Vysoké výsuvné skříně zase pojmou naráz celý arzenál – o pochutin přes zavařeniny až po nápoje.

  1. Drobné spotřebiče

Jejich rostoucí počet stále více omezuje vzácné místo na pracovní ploše. Nemáte náladu na nekonečné vypojování, schovávání do skříňky a opětovné vytahování? Vytvořte jim stále místo! Skříňka se stahovací roletkou schová několik spotřebičů současně. Jen je třeba předem myslet na osazení zásuvek a elektřiny v jejich útrobách. I velká skříň nabízí hodně prostoru. Kromě odkládání dává možnost rozšíření pracovní plochy.

Přečtěte si také

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1249

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2089

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Kuchyň podle abecedy: je lepší U, nebo L?
    2018-07-14 1460

    Víte, jaký tvar kuchyni dodat a jak složit jednotlivé spotřebiče vedle sebe, aby se mám dobře pracovalo?

  • Trendy kuchyně? Pomozte si výsuvy!
    2018-08-28 1727

    Praktické vnitřní vybavení vás může v kuchyni překvapit mnohem víc než krása povrchu kuchyňských skříněk.

  • Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!
    2018-04-14 2325

    Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste