Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.

2059 Trendy

 

Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Samozřejmě již nemá tak veliký význam, jako v dřívějších dobách, kdy se denně vařilo. Jelikož jsme si zvykli, hlavně ve všední dny, jíst mimo naše domovy a ti z nás, kteří se vracejí na oběd domů, jsou v drtivé menšině, stejně kuchyň je řekněme strategickou místností. Zaprvé i o víkendu musíme jíst něco kvalitního a také může přijít doba, kdy začneme zase více vařit. Buď se nám prostě různé minutky přejí, nebo se rozhodneme jíst zdravěji a vařit si z kvalitních surovin, nebo nás donutí životní situace. Ať je ten důvod kterýkoli z výše jmenovaných, nebo úplně originální, pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

 

 

 

 

Jak již z minulých příspěvků víme, jde o dynamiku energie.

 

 

V kuchyni je žádoucí dynamiku energie co nejvíce podpořit. Toho docílíme použitím jasných a veselých barev, například pro dvířka kuchyňské linky. Z hlediska Feng Shui není doporučováno používat lesklé sterilní barvy, například sterilní bílou, černou, nebo odstíny šedé. Feng Shui nám nesvazuje ruce při výběru krytiny na podlahu, naopak je v pořádku použít praktické krytiny, jako je vinil, PVC a dlažba. Vyhněme se koberci.  Není myslím třeba připomínat, že kuchyň by měla být nejvíce opečovávanou ze všech místností a jejímu úklidu musíme věnovat maximální péči, za prvé s ohledem na hygienu a za druhé na správné proudění pozitivní energie.

 

 

 

 

Vodou a ohněm.

 

 

Tyto dva živly jsou svými protipóly a v kuchyni je představují místa, kde je umístěn dřez a sporák. Dále se samozřejmě rozvinou na například myčku na nádobí a pečící troubu. Proto je velmi důležité jejich umístění při zařizování nové kuchyně. Nejen z hlediska vhodného proudění energie, jelikož tyto dva druhy energií spolu svádí lítý boj, ale samozřejmě i z hlediska užitné hodnoty a praktičnosti celé dispozice. Doporučení je mít mezi nimi mezeru aspoň 0,6 metru. Tak abychom zachovali co nejlepší proudění energie. Toto je ideální šířka vzhledem k typizovaným rozměrům kuchyňských skříněk. Obdobně bychom měli zacházet s umístěním lednice. U ní je další z pádných argumentů i to, že pokud není umístěná blízko zdrojů tepla, šetříme na jejím provozu.

 

 

Společně u stolu.

 

 

Někdy je jídelní stůl umístěný přímo v kuchyni a bývá i součástí kuchyňské linky, jindy máme jídelní kout samostatně. Společné stolování je velmi důležité z hlediska sociálního. Utužujeme jím vztahy v rodině, vychováváme při něm děti. Nezřídka je to jediný společný okamžik, kdy se sejde kompletní rodina po celém dni. Proto nepodceňujme i výběr jídelního stolu a židlí, které by měly být dostatečně pohodlné i pro delší posezení. Jídelní kout z hlediska Feng Shui je již klidnější záležitostí, než dynamicky zařízená kuchyně. Snažíme se všechny zklidnit a odstranit jakékoli rušivé elementy. V jídelním koutě je na zemi vhodný i koberec, který může být třeba jen pod jídelním stolem.

 

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste