Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!

Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami, v odborných kruzích zvaných zástěna.

 

Tam, kde kdysi převládaly neutrální odstíny a hladké struktury, nastalo něco jako dekorativní exploze. Od bílých symetrických kuchyňských obkladů, které symbolizovaly čistotu, se v posledních letech přechází k sytým barvám. Tato změna signalizuje začlenění kuchyňského prostoru s jídelním koutem, případně obytné zóny .

Nejjednodušší alternativa

Pokud vás při výběru kuchyně zaskočí otázka týkající se volby materiálu zástěny, nezoufejte. Nejjednodušším řešením je zvolit takový, jaký je použit na pracovní desku. To je nejčastěji dřevovláknitá deska potažená vysokotlakým laminátem.

Pracovní deska i zástěna mohou být zcela identické v dezénu, rozdíly však v tloušťce. U vertikální instalace postačí 17 mm. Ve volbě dekoru však máte naprostou volnost ze široké nabídky. Záleží na vás, pro jaký typ máte slabost. Dřevěné dezény přináší do kuchyně pocit pohody. Solidnost navodí motivy mramoru nebo žuly. Hravost přinesou výrazné jednobarevné zástěny. A chcete-li něco originálního, můžete si vybrat pestřejší vzory nebo dekory inspirované přírodou. Při čištění laminátu se však musíte vyvarovat abrazivních prostředků a ani nezkoušejte používat nábytkové politury a prostředky obsahující tuk nebo vosk. Zanesly by se do struktury povrchu a stali by se lapačem nečistot.

 

Oblíbená stálice

První příčku na stupnici oblíbenosti zaujímají keramické obklady díky pevnosti a odolnosti vůči vodě. Klasické rozměry 10 x 10 cm nahradily mladší konkurenti. Moderním kuchyním svědčí malé mozaiky ze skla, keramiky nebo kamene. Lákavé jsou v lesklých nebo kovových odstínech. Nejnovější trendy se přiklání k velkoformátovým obkladům v chladných tónech, které podtrhují technické prvky kuchyně. Jejich výběru nahrává i fakt že se poměrně lehce čistí – až na přiznané spáry mezi nimi. Naštěstí už existují léky na tento neduh. Jsou jimi nátěry s obsahem polymerů na obnovu barevných spár. Použití je velmi jednoduché a rychlé. Příznivce tohoto obkladového materiálu jistě potěší i nabídka přesného obkladu, na kterém nejsou spáry patrné. Hrany obkladaček jsou speciálně zabroušené a perfektně do sebe zapadají. Výsledkem je krásný jednolitý povrch korunovaný snadnou údržbou.

Efektní, ale náročné

I tak by se dalo charakterizovat sklo použité pro zástěnu. Vyniká sice leskem a pocitem čistoty, ale jen pokud ho budete každý den čistit. Potěšitelné však je, že kromě efektu poskytuje i vysokou bezpečnost. Řeč je o satinovaném skle o tloušťce 6 mm se speciální úpravou. Je odolnější proti teplu, otřesům a úderům. Při individuální zakázce si můžete kromě požadované barevnosti objednat i vámi vybraný motiv umístěný na spodní straně stěny. A pokud byste chtěli ještě více umocnit originalitu svého řešení, můžete si nechat za sklo instalovat barevné LED diody, jejichž efekt jen tak něco nepřekoná.

 

Kouzlo přírody

Zbytečně bychom polemizovali o výběru zástěny v kombinaci s pracovní deskou z kamene nebo minerálů. Jsou jednoznačnou volbou u rustikálních typů kuchyní. I když keramický obklad s romantickým dekorem má své nezpochybnitelný kouzlo, krása přírodního dřeva v kombinaci s kamenem je neoddiskutovatelná. Tomuto stylu sluší oblé tvary, proto je jednoznačným řešením záměna přírodního kamene za inovativní směsi přírodních minerálů a pigmentů. Výrobky z nich jsou neporézní, odolné proti skvrnám a páře, a zejména bezespárové napojení na pracovní desku je jejich velikou předností. Nahrává i příznivcům moderní architektury a umožňuje jim vybrat si libovolnou kombinaci barev a motivů.

Chladné, ale bezpečné

Asi tak můžeme nejvýstižněji charakterizovat vysokotlaké kovolamináty. Své místo si najdou v kuchyni jakéhokoliv stylu. Jsou to vlastně desky s metalickým povrchem, jako například hliník, měď, mosaz nebo nerez. Na trhu jsou v různých texturách i neobvyklých exkluzivních úpravách. Jejich povrch je odolný proti všem tekutinám v domácnosti. Uváděná teplota vznícení je až 300 °C, proto se využívají zejména jako zástěna ve varných zónách. Stylově ladí s moderním kuchyňským nábytkem doladěný nerezovými doplňky a spotřebiči. Chcete-li docílit jemnějšího estetického dojmu, stačí když chladný kov zkombinujete s barevnou zástěnou, případně se zástěnou s dřevěným dekorem.

 

Přečtěte si také

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1695

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2081

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Nábytek na balkón, terasu i zahradu.
    2018-04-02 2495

    Mít byt s balkónem nebo větší terasou je pro nás měšťáky značka ideál. Přeci jen máme doma kousek venkovního světa, který patří pouze nám!

  • Černobílá - Neporazitelná kombinace!
    2018-03-22 1013

    Zavřete za sebou dveře a vytvořte si v obývacím pokoji svůj vlastní svět! A nejen v něm, objevte ty nejžhavější barevné kombinace, které jsou v kurzu!

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste