Betonová podlaha v kuchyni a co k ní padne – 4. díl

Vítejte u čtvrtého a posledního dílu naší série, ve které se bavíme o využití betonové podlahy v kuchyni. Pokud jste minuli první tři části, určitě se k nim po dočtení této vraťte. Budete tak mít kompletní přehled tipů, které se nám osvědčily. Zároveň si ušetříte čas, který byste museli věnovat otravnému přemýšlení, jak vhodně nakombinovat betonovou podlahu s nábytkem v kuchyni. A na co se můžete těšit v tomto díle? Začneme variantou napodobující betonovou podlahu – vinylem. Budeme pokračovat tipem na různě veliké kachličky, které ozvláštní podlahu i celkové vyznění místnosti. No a jako třetí přijdou na řadu cihly, se kterými můžete elegantně podtrhnout industriální ráz místnosti. Jako vždy pro vás na konci článku připravíme ještě jeden bonusový tip, tak si ho nenechte ujít. Pohodlně se usaďte, přineste si něco dobrého na zub a jdeme na to.

Nebojte se kombinovat kachle různých velikostí

Nebojte se kombinovat kachle různých velikostí

Dejte šanci vinylu a budete spokojení

Vinylová podlaha je dneska klasikou, kterou vám doporučí nejeden bytový architekt. Oproti betonové podlaze má nesporné výhody, ke kterým patří obvykle i pořizovací cena. Vedle ceny stojí za zmínku taky nosnost budovy, ve které byste betonovou podlahu chtěli nechat udělat. Hlavně v patře nemusí jít o samozřejmost, že nosné konstrukci stavby přidáte tak zásadní zátěž. Vinyl je oproti tomu lehký, odolný a jednoduše se pokládá. Pokud patříte mezi průměrně zručné kutily, určitě si podlahu zvládnete položit sami. Navíc se nemusíte bát, že byste tím přišli o zamýšlený efekt betonové podlahy. Vizuálně neztratíte. Vinylová podlaha je často k mání v nejrůznějších odstínech a vzorech, kde určitě narazíte i na nějaký podobný kresbě betonu nebo betonových kachlí.

Budete si užívat teplo, i když neinvestujete do podlahového vytápění. Vinyl je totiž na rozdíl od betonu o hodně teplejší materiál. Zároveň ale dobře izoluje. Takže se nemusíte bát, že by se vám do pokoje v prosinci drala zima a v červnu zase horko od podlahy. Vinyl zůstane příjemně v pokojové teplotě, což beton určitě ne. Však to sami znáte. Kromě toho je vinyl pružný, takže když po něm posunete nešikovně skříň nebo velký rozkládací jídelní stůl, nic se mu nestane. Maximálně se nepatrně protlačí, ale to vás určitě nemusí trápit. Na první pohled na povrchu nic vidět nebude. Naopak. Miniaturní šrámy přispějí eleganci kresby nebo vzoru, který podlaze vyberete.

Pokud se pro vinylovou podlahu rozhodnete, dejte si pozor akorát na to, abyste si nejdřív dobře připravili podklad. Vinyl určitě nepatří na nerovné povrchy, zvlněné staré parkety nebo kachle s citelnými mezerami. Naopak se skvěle hodí na lino, nebo jinou rovnou podlahu, kde můžete hned začít pokládat. Potěší vás určitě i odolnost proti odření. Takže se nemusíte starat o to, jakou koncovkou opatříte nohy jídelních židlí, aby vám neudělaly díry do podlahy nebo podlahu nepodřely.

Vyzkoušejte mix velikostí kachliček

Podlaha z šedivých kachliček může být pro někoho nudná. O to víc to bude platit, když budou kachličky pěkně rovnoměrně vyskládané ve vrstvách a umně srovnané do řad bez jakékoliv nepravidelnosti. Pokud vás taková představa vytáčí, můžete využít jednoduchou fintu, která z nudy udělá zajímavou podlahu. Tentokrát je jedno, jestli zvolíte betonové, keramické nebo jiné kachličky. Klíčová myšlenka stojí na dvou velikostech kachlí. Je důležité, aby se velikosti lišily o hodně, ideálně tak, aby malé byly asi dvakrát až třikrát menší než velké kachličky. Ale pozor, potřebujete právě dvě velikosti, ne víc. Pak bude vzor fungovat bezvadně.

Kachličky pak budete pokládat tak, že za velkou přijde malá, aby začínala na rohu velké a rovnoběžně s ní dosáhla až kam to jde, pak na ní naváže opět velká a tohle pravidlo střídaní malé a velké kachličky se bude opakovat po celé místnosti. Získáte tím jednotný vzor, u kterého bude vidět elegance a precizní zpracování, ale taky vůle narušit jednolitost stejně velikých kachliček. Někomu by možná mohly vadit o něco častější spáry kvůli malým kachličkám. Ve skutečnosti ale nejde o žádný problém. Je celkem jedno, jestli budete mít v kuchyni klasickou sestavu nábytku, nebo třeba ještě křeslo na čtení. Vždycky bude vše stát rovně a spáry mezi kachličkami vám určitě situaci zhoršovat nebudou. Na to se můžete spolehnout.

Pokud jde o ladění barev s nábytkem, doporučujeme šedivou kresbu na kachličkách. Může připomínat jemné mramorování nebo třeba přirozenou kresbu betonu. To už necháme na vás. V každém případě budete mít v takovém případě vystaráno, protože k šedivým kachličkám skvěle padne prakticky jakýkoliv nábytek. Je jedno, jestli plánujete sytě žlutou kuchyňskou linku nebo třeba krvavě červený ostrůvek s nerezovou pracovní deskou. Můžete si dokonce dovolit i futuristické modely barových stoliček a nebude to na šedých kachličkách vypadat divně. Naopak, získají šmrnc!

Cihly krásně oživí studeně vyhlížející beton

Vždycky se na místnost dívejte jako na celek. Někdo by vám mohl při nápadu s betonovou podlahou namítnout, že to bude působit hrozně studeně. Že se vám ani nebude chtít zvedat ze sedačky, abyste si na podzim nebo v zimě zašli uvařit do kuchyně čaj, protože budete muset jít po ledově vyhlížející podlaze. Ve skutečnosti je ale kouzlo v celku. Když k čisté a hladké betonové podlaze přidáte oranžovou nebo červenou stěnu z cihel, případně část stěny nad pracovní deskou linky opatříte obkládačkami v dekoru cihel, získáte hřejivý nádech, který hravě vyváží i tu nejstudeněji působící podlahu. Pak i kritici betonových podlah uvidí, že není problém vybrat jednotlivé části, ale vytvořit harmonický celek, který působí vyváženě.

Cihlová stěna vytváří v kombinaci s betonovou podlahou hřejivý kontrast

Cihlová stěna vytváří v kombinaci s betonovou podlahou hřejivý kontrast

Celkový dojem místnosti se dá navíc jednoduše podtrhnout vhodně zvoleným osvětlením. Představte si například zmíněnou kombinaci světle šedé betonové podlahy s oranžovými nebo červenými cihlami na stěně. A teď si k tomu přidejte ostré světlo namodralých LED žárovek nebo zářivek. Celkové vyznění místnosti kvůli modrému světlu v tu ránu míří k nízké teplotě a chladu. Kdežto osvětlení s tzv. teplou bílou kolem 4 500 K naopak posune světelné spektrum víc do žluté, a tím pádem i atmosféru v místnosti k hřejivému komfortu. Je proto velmi důležité, jaké si zvolíte osvětlení.

Kromě světla můžete kuchyni oživit taky dalšími použitými materiály. Pokud máte základ v betonové podlaze, linku v ocelově šedé nebo monochromatické kombinaci bílé a černé, budete potřebovat něco, co přidá místnosti život. Ideální jsou přírodní materiály. Vyberte si na stěně vhodné místo na několik dřevěných polic, přidejte na stůl vázu s květinou nebo si třeba jednou za čas vyrazte na trh a nakupte sezónní ovoce nebo zeleninu, které pak můžete vyrovnáním na místu přetvořit na krásnou a oživující dekoraci nejen v kuchyni.

Slaďte stěny a podlahu v malé kuchyni

Bonusový tip tentokrát věnujeme opakování vzoru, který se vám už jednou v místnosti vyplatil. Představte si malou kuchyni, pokud ji nemáte. Na podlahu se rozhodnete využít kachličky, přičemž budete kombinovat dvě velikosti kachlí tak, že je budete pravidelně střídat. Vzniknou vám řady, které se budou opakovat a vytvoří působivý vzorec, který pěkně osvěží méně výraznou kuchyni. Tady byste mohli skončit a pokračovat nábytkem a laděním vybavení, včetně spotřebičů. Ale to by byla škoda. Protože k tak slibnému začátku je bílá holá stěna jen nevyužitou příležitostí.

Sladěná podlaha a stěna za kuchyňskou linkou tvoří dokonalou souhru

Sladěná podlaha a stěna za kuchyňskou linkou tvoří dokonalou souhru

Jak to myslíme? Představte si, že byste s obklady kachličkami pokračovali i na stěně nad kuchyňskou linkou. Ale tentokrát by řady kachliček směřovaly kolmo k těm na zemi. Takže opět by se střídaly velká s malou a vytvořily by se řady, ale ty by směřovaly zleva doprava, zatímco původní kachličky na zemi by tvořily řady zepředu dozadu. Výsledný efekt krásně podtrhne prostor a ostře oddělí podlahu od stěny, i když použijete stejné kachličky a velmi podobný způsob uložení. Celé to můžete doladit k dokonalosti ještě spotřebiči s lesklými dvířky, která budou zrcadlit kachličky na podlaze. Uvidíte sami, že to vypadá báječně.

A jsme na konci čtvrté části i celé naší série, ve které jsme se věnovali betonovým podlahám v kuchyni a ladění nábytku i dalšího vybavení místnosti. Doufáme, že jste si našli tipy, které se vám zalíbily. Můžete se spolehnout na to, že fungují výborně. My vám budeme na dálku držet palce, ať se vám povede doma kuchyni vyladit přesně podle vašich představ. A až budete mít hotovo, klidně si můžete dát zaslouženou pauzu u kávy a začíst se třeba do dalších článků u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste